VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

DOLI NGA SHTYPI LIBRI ”MONUMENT DASHURISE SE PERFLAKUR” I AUTORES HYRE TEJECI MURATI

By | June 14, 2018

Komentet

Vanity Fair rendit pianisten shqiptare mes 30 yjeve të Francës

Një gjeni në piano, ajo po shkëlqen në skenat e të gjithë botës, nga Gjeneva në Tokio”.

Kështu shprehet revista prestigjioze “Vanity Fair” për artisten e talentuar shqiptaro-franceze Marie-Ange Nguci. Ajo e klasifikon pianisten 20-vjeçare mes 30 yjeve në ngjitje të Francës.

Marie-Anxhe Nguci është vetëm 20 vjeç, por ka detyruar edhe mediat më prestigjioze franceze që të kthejnë kokën drejt saj. Vajza shqiptare konsiderohet si një nga talentet më premtuese të brezit të saj dhe artdashësit dhe kritikët në Francë e shohin me adhurim.

Disa muaj më parë ajo ka publikuar albumin e parë me muzikë klasike dhe sipas “Le Figaro”, plotësia është ndjesia e parë që përcjell albumi i saj.

Mediat franceze vlerësojnë se pianistja shqiptare me një mjeshtëri të rrallë kombinon përvojat muzikore dhe është në kërkim të territoreve të reja të shprehjes përmes muzikës.(Atsh)

Ndihmesa financiare për Kosovën e mërgimtarëve tanë në Suedi gjatë viteve 1991-1992 – Nga Muhamet Shatri, Suedi

 

Fjalët i merr era, shkrimet mbesin

– Bashkatdhetarët tanë në Suedi, edhe pse jetonin me ndihma sociale, për Kosovën dhe lirinë e saj ndanë edhe kafshatën e gojës.

Bashkëkombësit tanë në Suedi vazhdimisht kanë qenë të lidhur ngushtë me Kosovën. Ata, i janë përgjigjur pozitivisht çdo nisme dhe aksioni që ka pasur të bëjë me mbajtjen gjallë të jëtës së popullatës shqiptare atje dhe me çlirimin e atdheut të tyre të robëruar. Kështu, në mënyrë të organizuar kanë mbledhur ndihma materiale dhe, për këtë qëllim, nuk kanë kursyer asnjëherë, edhe pse shumica prej tyre ende nuk e kishin marre leje qëndrimin, pra edhe vetë jetonin me ndihma materiale që u jepte shteti suedez.

Duke iu falënderuar këtij përcaktimi, Dega e LDK-së në Kuvendin e saj të parë (21 shtator 1991) formoi Fondin për Ndihmë Kosovës dhe zgjodhi Komisionin Qendror, i cili kishte për detyrë jo vetëm grumbullimin e mjeteve materiale, por edhe regjistrimin e vullnetarëve. Me propozimin e Tahir Salihut, anëtar i Komisionit Qendror të Fondit të Republikës se Kosovës,  u miratua vendimi që aksioni për grumbullimin e mjeteve për ndihme Kosovës të jetë i menjëhershëm në mënyrë që të kontribuohet me 30 % të të ardhurave familjare apo të pagës së një muaji e pastaj te vazhdohet me grumbullimin e mjeteve të 3 për qindëshit. Kryesia e Degës, nëndegët, anëtarësia e LDK-së dhe sidomos Komisioni Qendror u obliguan që sa më parë të formojnë komisione lokale prej tre anëtarësh dhe të angazhohet që aksioni të realizohet me sukses. Aksionin e drejtonte kryetari i Degës së LDK-se, që njëherësh ishte edhe kryetar i Komisionit Qendror të Fondit. Ai koordinonte dhe udhëhiqte këtë aktivitet me komisionet lokale dhe strukturat e tjera të organizuara. Fondi hapi Postëxhiron e vet me emrin

 

KOSOVAS HJÄLPFOND  (FONDI PËR NDIHMË KOSOVËS)

Postgiro 83-2784-3

Box 150 47

200 31 Malmö

Për tërheqjen e mjeteve, përkatësisht bartjen e tyre nga kjo Postëxhiro në Fondin Qendror të Qeverisë së Kosovës, u autorizuan tre anëtarë të Komisionit Qendror, që ishin edhe drejtues te  Kryesisë se Degës se LDK-së: Muha­met Shatri, Bajram Kabashi dhe Iljaz Bicaj, ndërsa mbeti që dy nënshkrues të tjerë të jenë anëtarë të Komisionit Qendror që do të delegohen nga asociacionet e tjera shqiptare në Suedi.

Aksioni u organizua në gati të gjitha strehimorët dhe vendbanimet e azilkërkuesve shqip­tarë. Komisioni Qendror dhe komisionet lokale u angazhuan shumë për kryerjen me sukses të këtij aksi­oni, të cilin e mbështeti edhe Kryesia e Degës së PPD-së, në krye me Shenasi Ahmedin (tash i ndjerë) dhe Nëndega e LPRK-së me kryetar Hajdin Abazin. Anëtaret e Komisionit Qendror, sidomos kryetari dhe arkë­ta­ri vizituan shumë vendbanime të bashkatdhetarëve tanë. Me atë rast jo vetëm që u bisedua për rën­dësinë dhe mënyrën e organizimit, por u veprua konkretisht për formimin dhe konsolidimin e komisioneve lokale.

Në mbledhjen e Kryesisë së Degës së LDK-së dhe të Komisionit Qendror të Fondit për Ndihmë Kosovës, të mbajtur më 1 nëntor 1991, u konstatua se bashkëpunimi  i Degës se LDK-së me asociacionet e tjera shqiptare në grum­bullimin e ndihmave ishte mjaft i frytshëm. Me këtë rast kryetari i Degës dhe i Komisionit Qen­dror, pasi informoi të dy forumet për rrjedhën e aksionit të grumbullimit të ndih­mave dhe të regjistrimit të vullnetarëve, nënvizoi në mënyrë të veçantë faktin se Fondi është pjesë e Fondit mbarëkombëtar, i cili do të merret nën mbikëqyrjen direkte të Qeverisë së Republikës së Kosovës. Anëtari i Komisionit Qendror, Tahir Salihu, raportoi se në lokalitetin Tyringe aksioni ishte kryer me sukses të plotë, prandaj ai u autorizua që të organizojë grumbullimin e 30 % dhe edhe në qytetet dhe lokalitetet: Kristianstad, Eslöv dhe në Osby. Kryesia dhe Komisioni Qendror e ngarkuan Zeqir Ramën , nënkryetar dhe Daut Kabashin, anëtar i Kryesisë së Degës, që të organizojnë aksionin edhe në Markaryd, Värnamo dhe në Vaggeryd. Nazim Shatri, në cilësinë e përkthyesit si dhe të anëtarit të Komisionit Qendror të Fondit, u angazhua për organizimin e aksionit deri në strehi­mo­ret më të largëta te Suedisë Qendrore, si: në Skövde, Degefors, Hällefors, Lesjöfors, Eskilstuna, Garphyttan, Ten­hylt etj. Për Göteborg dhe rrethinë koordinator për grumbullimin e mjeteve u caktuar  Fejzë Halilit, anëtar i Kryesisë së Degës së LDK-së. Ne te njëjtën kohë Muhamet Shatri, Enver Camaj (tash i ndjerë), arkëtar i Kryesisë së Degës dhe Nazmi Shabanin, kryetar i Komisionit Lokal në Malmö u angazhuan në strehimoret në Byerum, Grankullavik dhe në Kolbuda; për Marieholm dhe Helsingborg u ngarkuan anëtari i Komisionit Qendror te Fondi: Sabri Novosella si dhe Muhamet Shatri e Bajram Kabashi, për Karlskrona u autorizua Naser Shatri (anëtar i Kryesisë se Degës se LDK-së), për Vejbystrand: Muhamet Shatri, Tahir Salihi dhe Enver Camaj, kurse për Åskersund dhe Motala, Fejzë Halili dhe Selim Bala (ky i fundit anëtar i Kryesisë së Degës së LDK-së). Krahas anëtareve të Kryesisë dhe të Komisionit Qendror të  Fondit, punë  të madhe në  grumbullimin e mjeteve te 30 % bënë  edhe drejtuesit e strukturave lokale të LDK-së, përfshirë dhe disa përkthyes, si: Shefqet Shala (Figelholm), Sabadete Mukadesi (Finspong), Musa Grajqevci (Förslöv), Haxhi Berisha (përkthyes) (Dals Ed), Enver Miftari (Reslöv), Ferid Çollaku (Halmstad dhe Falkenberg), Xhafer Durmishi, përkthyes në Hyltsfred, Ismet Bicaj, përkthyes (dëshmor i kombit) në Sunne,  Vesel Bacaj, kryetar i Komisioni lokal në Kalmar, Milaim Gashi, kryetar i Aktivit të LDK-së në Kolbuda, Shaban Luta në Köpingsvik, Ali Shipashani, kryetar i Aktivit të LDK-së në Lansdkrona, Gjon Tuqaj, përkthyes ne Nykroppa, Ragip Bajrami, kryetar i Aktivit të LDK-së ne  Örkeljunga etj.

Kryesia e Degës dhe Komisioni Qendror i Fondit vendosën që aksioni të shtyhet deri në fund të vitit 1991, në mënyrë që në të të përfshiheshin të gjitha stre­hi­moret e refugjatëve shqiptarë. Shpenzimet e udhëtimit do të mbuloheshin nga pagesat e anëtarësisë së LDK-së dhe nga vetë anëtarët e Komisionit Qendror, sepse mjetet e grumbulluara në Fond nuk mund të tërhiqeshin dhe të përdoreshin për shpenzimet administrative dhe për bileta të udhëtimeve të të angazhuarve në organizimin e aksionit Ndihmë për Kosovën.

 

– As kumdërshtarët e Fondit, me propagandën e tyre perfide, nuk arritën ta zbehin aksionin për ndihmë Kosovës dhe popullit të saj

 

Vlen të theksohet së strukturat drejtuese të Degës së LDK-së dhe të Fondit për Ndihmë Kosovës, por edhe komisionet vendore, u angazhuan që t`i kundërvihen propagandës perfide të kundër­shta­rë­ve të Fondit, të cilët kishin kohë dhe mundësi që të qarkullonin nga një strehimore në tjetrën, duke përhapur dezinformata dhe shpifje, jo vetëm kundër anëtarëve të Komisionit Qendror dhe të komi­sioneve lokale, por edhe kundër institucioneve të Republikës së Kosovës. Kur kjo nuk u bënte punë, ata përdornin të tjera qasje si ”Është lojë fëmijësh të kërkosh sot vetëm 30 % nga të ardhurat familjare, kur ka ardhur koha që edhe stolitë e nuseve të shkrihen e të bëhen shpata”. Të tjerët trumbetonin se mjetet po keqpërdoren, se ato i kontrollon LDK-ja, se gjoja nuk ekziston evidencë për mjetet e grumbulluara etj.

Dihej botërisht se kompetencë për mbikëqyrjen dhe tërheqjen e mjeteve kishte vetëm Qeveria e Republikës se Kosovës, e jo LDK-ja ose ndonjë parti tjetër politike. Por të tillët, edhe pas këtyre përpjekjeve për të njollosur, nuk e hapën zemrën që të paguanin qoftë edhe një cent për Kosovën. Edhe mjetet e informimit në Kosovë, në mungesë të korrespondentëve, nuk e pasqyronin sa duhet gjendjen lidhur me grumbullimin e mjeteve të 30 % në Suedi, kurse kësaj veprimtarie në Zvicër e Gjermani i jepej publicitet më i madh. Përkundër shumë vështirësive e pengesave, aksioni i 30 % për destinim të veçantë u përmbyll në muajin shkurt të vitit 1992 me grumbullimin e 1. 872. 125 korona suedeze.

Shuma e mjeteve të mbledhura u prezantua në një tubim të organizuar nga Dega e LDK-së dhe Komisioni Qendror i Fondit për Ndihme Kosovës, ne lokalet e Shoqatës Kulturore Shqiptare “Kosova” më 22 shkurt 1992, ku ishin të pranishëm edhe strukturat udhëheqëse të PPD-së, të LPRK-së, dhe të aktiveve të LDK-së, veprimtarët e tjerë, si dhe anëtarët e komisioneve lokale dhe përfaqësues te tjerë te kontribuuesve. Tubimi u organizua për pritjen e ministrave të Qeverisë së Republikës së Kosovës, mr. Isa Mustafa dhe prof. dr. Muhamet Bi­caj.

Ne vazhdim po japim sqarime rreth tabelës se mëposhtme të kontribuuesve sipas vendbanimeve dhe nëpërmjet komisioneve, por edhe të atyre që kanë bërë pagesa individuale. Personat e evidentuar si nënshkrues te pagesave sipas vendbanimeve, janë në shumicën e rasteve përkthyes ose veprimtarë me leje qëndrimi, sepse edhe anëtarët e komisioneve përkatëse ngurronin te bënin pagesat në Xhirollogarinë e Fondit nga droja se do të reagonin organet suedeze të emigracionit. Sidoqoftë, çdo komision përpilonte listën me emrat e kontribuuesve dhe sasinë e mjeteve për çdonjërin. Krahas kësaj, çdo kontribuuesi i është plotësuar dëshmia me shënimet e nevojshme dhe lista dhe dëshmitë i janë dërguar me postë kryetarit të Komisionit Qendror, i cili, bashke me arkëtarin e Degës, pasi i barazonin shënimet me raportet përkatëse të Postxhirosë, i fotokopjonin, i nënshkruanin dhe i vulosnin listat dhe fletëpagesat individuale dhe ua ka kthenin komisioneve në terren qe t`ua shpërndanin kontribuuesve. Ka pas një administrim bukur të ngarkuar, por çdo kontribuues në Suedi i ka (nëse i ka ruajte) dëshmitë për kontributin e tij, jo vetëm në këtë aksion, por edhe për çdo cent të paguar gjatë  grumbullimit të mjeteve të Trepërqindëshit.

– Verba volant, scripta manent (Fjalët i merr era, shkrimet mbesin)

Älvsbacka 34. 931 kr., Åskersund, Nazim Shatri, 17 250 kr., Bengtfors 69. 000 kr., Bengtfors, Xhevdet Lipa, 7600 kr., Trollhättan, Beqir Hatashi, 3673 kr., Borlenge, Shefqet Hasanaj, 4000 kr., Byxelkrok, Zenel Nushi, 31. 700 kr., I. Dals Ed, Haxhi Berisha, 62 610 kr. II. Dals Ed, Haxhi Berisha, 6635 kr., III. Dals Ed, Ismail Maloku, 6700 kr., Degefors, Nazim Shatri, 1.470 kr, II. Degefors, Nazim Shatri, 10 810 kr.., III. Degefors, Nazim Shatri, 19.880 kr., Dylta Bruk, Mehdi Dakaj, 14 400 kr., Eskilstuna, Shefqet Rexhepi, 1. 500 kr., Falun ”Anton  Çetta”, Demush Shala,  12. 200 kr., Figelholm, Shefqet Shala 1800 kr. , II. Figelholm, Shefqet Shala, 33.000 kr., Finspång, Sabadete Mukadesi, 20. 540 kr., FÖRSLÖV, Musa Grajqevci, 102 818 kr. Göteborg, Fejzë Halili, 130 300 kr., II. Göteborg, Fejzë Halili, 1300 kr., III. Göteborg, Fejzë Halili, 17 900 kr., IV. Göteborg, Fejzë Halili, 21. 200 kr., Halmstad dhe Falkenberg, Ferid Çollaku, 16.600 kr. II. Halmstad dhe Falkenberg, Ferid Çollaku, 19.500 kr. III. Halmstad, Ferid Çollaku, 14 300 kr., Hallstahammar, Aktivi i LDK-se, Osman Haxhimehmedi, 10.700 kr., II. Hallstahammar, Musa Rrahmani, 4000 kr., Hultsfred,  Xhafer Durmishi, 4570 kr., II.  Hyltsfred LDK, Xhafer Durmishi, 26.000 kr., Hyltebruk 14. 400 kr., Kalmar, Vesel Bacaj,  74. 100 kr., II. Kalmar, Vesel Bacaj, 2000 kr., Karlskrona, Naser Shatri, 62. 810 kr., Kolbuda, Aktivi i LDK-së, Milaim Gashi, 57. 800 kr., Köpingsvik, Shaban Luta, 23. 780 kr., Långrösta, Nazim Shatri, 31. 931 kr., Lansdkrona, Aktivi i LDK-së, Ali Shipashani, 48. 620 kr., Läsjöfors, Nazim Shatri, 31. 660 kr., Laxå, Nazim Shatri, 6. 800 kr., Löttorp, Selman Bytyqi, 34. 220 kr., Malmö, Nazmi Shabani, 103 000 kr. II. Malmö, Nazmi Shabani, 105 000 kr,, III. Malmö, Nazmi Shabani, 56.581 kr. IV. Malmö, Nazmi Shabani, 1.750 kr., Nykroppa, Gjon Tuqaj, 12.540 kr. II. Nykroppa, Gjon Tuqaj, 18. 000 kr., Olofsfors, Ramadan Mehmeti, 4400 kr., Örkeljunga, Aktivi i LDK, Daut Kabashi, 2.200 kr., II. Örkeljunga, Aktivi i LDK-së, Bashkim Shasivari, 2000 kr., III. Örkeljunga, Aktivi i LDK-së, Ragip Bajrami, 27. 600 kr., Osby, Rahim Ismajli, 19. 985 kr. , Råda Strand, Azem Hajzeri,  800  kr., Råda Strand, Nazim Shatri, 31. 850 kr., Ramshytann, Beqë Shala, 23. 000 kr., Reslöv, Enver Miftari,  45. 000 kr., Ronneby, 18. 300 kr., I. Skövde, Nazim Shatri, kompletim 705 kr., II. Skövde, Nazim Shatri, kompletim, 40 kr., III. Skövde, Tibro, Tidaholm, Gotene, Nazim Shatri 71. 360 kr., Sunne, Ismet Bicaj,  68. 675 kr., Shoqata ”Anton Çetta” 36. 250 kr., Tre shokë nga Oloforsi , 4. 400 kr., Trollhättan,  Musa Mavraj, 3000 kr., II. Trollhättan, Ali Gërvalla, 3000 kr., Tyringe, Tahir Salihu, 55. 851 kr.m Virserum, 21. 370 kr.

 

Pagesa individuale:

Afrim Hasani, Hallefors,  2.700 kr., Afrim Shabanaj, Mariestad,  1.470 kr., Agim Mehaniqi, 1. 500 kr., Albert Luta, Fagersta, 370 kr., Ali Gërvalla, Trollhättan, 750 kr., Alush Bajraktari, Fagersta, 1200 kr., Bashkim Shasivari 2. 000 kr., Beqir Beqiraj, Bengtfors, 1400 kr., Besart Hysniu, 500 kr., Daut Saiti, Hedemora, 200 kr., Edmond Mullarama, Hällefors, 600 kr., Faik Kabashi, Hällefors ,  600 kr., Faik Shala, Goteborg,  300 kr., Fehmi Demaj, Nässjö , 750 kr., Fehmi Makiqi, Hällefors, 500 kr., Ferid Bërlajolli, Trollhättan, 500 kr.), Gresa, Doruntina, Gentiana Ruhani (3 motra), Nynashamn, 2.500 kr., Halil Gashi, Malmö,  1.800 kr., Ibrahim Krasniqi (tash i ndjere), Malmö,  2.000 kr., Ilir Suhodolli, Mariestad,  2.100 kr., Ilmi Tahiri, Hedemora, 700 kr., Imer Fazliu, Satter, 700 kr., Imer Maloku,  Satter. 4000 kr., Imer Mecinaj, Partile, 2. 000 kr., Islam Sylejmani, Kristianstad, 3.000 kr., Ismajl Sokoli, Marieholm, 1.800 kr., Ismajl Ymeri (i ndjere) , Hällefors, 1. 500 kr., Ismet Shala, Mariestad,  1.900 kr., Kadrush Doroci , 2.000 kr., Lulzim Behrami, Hällefors,  2.700 kr., Mehdi Rama, Satter, 1. 000 kr., Muharrem Hasi, Hällefors, 500 kr., Musa Mavraj, Trollhättan, 3000 kr., Nazmi Maloku, Landskrona, 2. 580 kr., Nexhat Haxhija, Hedemora, 700 kr., Nexhdet Maxharraj, Trollhättan, 2000 kr., Osman Ferizi, Mariestad, 1.900 kr., Rizë Muzlija, Hedemora, 700 kr., Rrahman Halili, Olofström, 2.000 kr., Sami Fejza, 750 kr., Shaip Ajvazi, Hällefors,  600 kr., Xhevdet Ferizi, Hällefors, 1100 kr., Ymer Terbuja, Hällefors, 2300 kr., Bengtfors, Dibran Tahiri, 1400 kr., Renta për vitin 1991, 5119 kr, Shuma e përgjithshme 1. 872. 125 kr.

Ishte Toka e Arbrit ajo e cila e kishte thirrur që aty ta japë frymën e fundit Emin Fazlija – Nga NUE OROSHI

Tash e tre vjet më parë u nda nga jeta Kryetari i BKDSH baca Emin Fazlia alias Emil Kastrioti. Vitet ecin shumë shpejt dhe si sot më rri në kujtesë biseda që pata bërë vetëm dy ditë para se të ndërronte jetë për fatin e botimit të shtatë librave të tij lanë në dorëshkrim. Librat dolën por baca Emin nuk i pa. Ai i pa vetëm nga një kopje të këtyre librave që i shfletonte me kujdes.Në këtë tre vjetor të kalimit në amshim po e ripublikoj fjalën që e kam mbajtur në Prishtinë me rastin e promovimit të këtyre shtatë veprave të Emin Fazlia alias Emil Kastrioti.
Ishte Toka e Arbrit ajo e cila e kishte thirrur që aty ta japë frymën e fundit Emin Fazlija (Fjalimi mbajtur nga Mr.sc.Nue Oroshi Kryetar i Shoqatës së Intelektualëve Gjithshqiptarë ”Trojet e Arbrit ” më, 8 Qershor 2017 në Bibloteken Kombëtare në Prishtinë)

Të nderuar pjesmarrës Zonja dhe Zoterinj
E nderuara familje Fazlia ,të nderuar Ithtar të Shqipërisë Etnike kudo që gjindeni
Jeta me shtegtimet e saj prej dritëlindjes e deri në dritëvdekjen ka vështirsitë, peripecitë dhe madhështitë e veta. Sfidat e personaliteteve kombëtare shqiptare, që lanë gjurmë të pashlyer, në historinë tonë kombëtare shqiptare,në momentët kur tokën e Arbërisë e mbuluan retë e zeza ishte shumë e madhe.
Kur djajtë e kuq e pushtuan, token arbërore e të Dardanisë dhe e ripushtuan atë përseri djemt, e Shqipërisë Etnike si dhe familjet ,atdhetare shqiptare nuk qëndruan duarkryq. Ato familje e filluan luftën,për ta mbrojtur votrën, e pashuar të shtëpisë, votër e cila kërkonte që oxhaku i kullës,të tymonte përseri.
Njëri ndër djemtë, e Shqipërisë Etnike që qëndroj, i palëkundur gjatë gjithë jetës së tij ishte edhe baca Emin Fazlija . Ai gjatë shtegtimit kombëtarë , kishte një jetë të vështirë,dhe me plot sfida.Por i qëndroj burrnishtë dhe asnjëherë nuk u përkul por as nuk u dorzua.Nuk u dorzua edhe atëherë kur qetnikët partizan i vranë babain e dashur të tij Hajredin Vidishiqin.
Nuk u dorëzua as atëherë kur vuajti, burgjet nëpër Jugosllavinë komuniste e as atëherë kur u dasht që ta lërë Kosovën ,për t’i dalur zot asaj nga shteti ynë mik Gjermania. Por si në balada të lashta Emin Fazlia, luftoj e u përpjek për ta bërë Shqiperinë -Shqiperi.
Sot këtu nuk do të flasë për biografinë e bacës Emin,por vetëm do të koncentrohem në punën e përbashkët pesëmbëdhjetë vjeçare që kemi bërë me këtë atdhetar të mirfilltë të kombit shqiptarë.
U njoha vetëm disa vite para, se ta fillojmë Konceptin e” Trojeve të Arbrit”.Kurse më12 e 13 Qershor 2004 në Hamburg të Gjermanisë mbajtëm konferencën, e parë shkencore për ndriçimin e figurave dhe ngjarjeve historike. Ndriçimin e figuarave,të harruara të cilët ishin përbuzur dekada me radhë. Baca Emin me plisin, e bardhë dhe mendjen e ndritur, mori pjesë në atë Akademi shkencore.
Ai për më shumë se njëmbëdhjetë vjet të aktivitetit të ”Trojeve të Arbrit ”, ishte i pandalshëm.Gjithmonë përgadiste,tema për aktivitetin e nacionalizmës shqiptare. Me orë të tëra bisedonim në telefon dhe konsultoheshim për shumë gjëra. E pyesja shpesh se mos kemi harruar që të përfshishim në konceptin tonë shkencor dhe atdhetar dhe figura të tjera historike.
Më këshillonte se duhet përfshirë këtë dhe atë personalitet që kanë kontribuar dhe ende nuk është shkruar asgjë për ta. Dhe shpesh herë dhe pse me gjendje, të rënduar shëndetsore ai asnjëherë nuk e harronte ,që punën që e kishte marrë përsiper, ta kryente me shumë përpikëri, dhe në mënyrë shumë të saktë.
Emin Fazlia i takonte plejadës ,së atyre atdhetarve shqiptarë, që asnjëherë nuk rrahte gjoks.Koncepti i Beslidhjes Kombëtare, që udhëhiqte Baca Emin Fazlia,ishte Koncept Fishtjan,amanet që At Gjergj Fishta,i kishte lanë profesor Ymer Berishes, kokës dhe trurit të nacionalizmës shqiptare në Kosovë dhe që me plot përkushtim me dekada të gjata e udhëheqi Emin Fazlia.
Ai kishte edhe shumë kundershti,nga ngjyrimet e majta politike,që kishin qendrën në Moskë e Beograd, dhe jo rastësisht ju përgaditen edhe atentate,por falë fatit dhe kujdesit,të politkës dhe organeve, të rendit në Gjermani ai shpëtoj por ju vra bashkveprimtari ma i ngushtë Vehbi Ibrahimi, dhe ju plagos rëndë Rasim Zenelaj. Emin Fazlia për plot njëmbëdhjetë vjet ishte aktiv, tek koncepti shkencor dhe atdhetar për Shqipërinë Etnike ” Trojet e Arbrit ”.
Ai me fakte shkencore elaboroj dhe ndriçoj fatin e shumë figurave tona historike,qe i kishte mbuluar pluhuri i harresës. Baca Emin nuk e priti botimin e ketyre shtatë veprave historike që sot po i promovojmë dhe që kanë një vlerë të madhe për ndriçimin e shumë fakteve historike të veprimtarëve kombtarë dhe luftës së pandalur të shqiptarëve për një Shqipëri Etnike Demokratike dhe Evropiane.
Kur vdiq veprimtari i vjetër i Beslidhjes Kombëtare Shqiptare Ibrahim Meta, baca Emin Fazlia mi tha këto fjalë: ”Ndue po të njoftoj se veprimtari i vjetër baca Ibrahim Meta ka ndërruar jetë. Për mua nuk ka kush ta jep lajmin.” Por ai nuk e dha shpirtin në dheun e huaj.Ishte Toka e Arbrit ajo e cila e kishte thirrur që aty ta japë frymën e fundit.
Dy ditë para se të vdiste biseduam për fatin e këtyre shtatë librave.Ishte biseda e mbramë me bacën tonë Emin Fazlia.Pasë dy ditësh e marrë lajmin e hidhur nga vëllai i tij Selmani se Bali nuk është më në mesin tonë.
U ndjeva shumë i merzitur për faktin se edhe një atdhetarë i madh nuk është në mesin tonë.Por sot që po e përkujtojmë Emin Fazliun dhe po i promovojmë veprat e shkruara të tij, lirisht mund të themi se ai ka lënë gjurmë të thella në panteonitn e nacionalizmës shqiptare, duke shërbyer si urë lidhse në mes të dy gjenerateve, dhe duke trasuar një rrugë të shenjtë kombtare që brezatë e ardhshëm nuk duhet të ndalën asnjëiherë. Ai shkoj në botën e amshuar me porosinë për ta vazhduarë luftën politike,diplomatike,shkencore dhe atdhetare për bashkimin e trojeve shqiptare. Ju Faleminderit!

 

DOLI NGA SHTYPI LIBRI ”MONUMENT DASHURISE SE PERFLAKUR” I AUTORES HYRE TEJECI MURATI

 

Botues Shoqata e Shkrimtareve dhe Artisteve Shqiptare ’’Papa Klementi XI Albani”, Suedi.

 

Fjala e redaktorit, Prof. Dr. Mehmet Rukiqi

 

Hyrë Tejeci Murati, botoi veprën monografike, me titull “Monument dashurisë së përflakur për atdhe”. Arsimi, arti, kultura dhe shkenca shqiptare, në përgjithësi, shënojnë edhe një shkallë të ngritjes më lartë të zhvillimit. Për objekt studimi, Hyra zgjodhi veprën kapitale “Thesar Kombëtar i Mërgatës Shqiptare në Suedi”, të themeluar me 26 nëntor 2011, nga Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë, “Papa Klemeneti XI Albani”.

 

Autorja na përkujton krijimtarinë e shoqatave, shoqërive, apo kolonive të mërgimtarëve shqiptarë të para 132 viteve, në kohën e Rilindjës Kombëtare, në prag ose pas Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.

“Shoqëria e të Shtypurit të Shkronjave Shqipe”, të themeluar nga mërgimtarët shqiptarë në Stamboll, më 1879 – 1891, në krye të saj u zgjodh Sami Frashëri, Pashko Vasa, e Jani Vreto. Më vonë edhe Koto Haxhi, Abdyl Frashëri e Zija Prishtina. “Dituria”, degë e “Dritës” në Stamboll, u krijua më 1881 në Bukuresht. Më vonë, të dy këto shoqëri, u quajtën “Drita”. Nikolla Naço (1843-1913), nga Korça, emërohet kryetar i shoqërisë në Bukuresht, më 1887. Ishte edhe drejtor i gazetës “Shqiptari”, që doli në këtë qytet, më (1881 – 1903), dhe drejtor i shkollës normale shqiptaro-rumune në Bukuresht, më 1892, për të përgatitur mësues të gjuhës shqipe.

“Dëshira”, e mbante emrin “Shoqata e Mërgimtarëve Shqiptarë në Sofje”. Nxori edhe revistën “Kalendari Kombiar”, më 1897-1926 dhe më 1926-1928, që i përngjante veprës “Thesar Kombëtar të Mërgatës Shqiptare”, të tanishme, në Suedi, të trajtuar shkencërisht nga autorja Hyrë Tejeci Murati. “Kalendari Kombi ar”, ishte botim i përvitshëm. Për nga natyra e materialit, që e botoi, ishte enciklopedi kulturore, letrare e politike. Numri i parë doli më 1897, me titull “Ditërrëfënjësi (Kalendari) Shqip”. Nga viti 1898, më titull “Ditërrëfënjësi (kalendari) Kombiar”. Nga viti 1901 e deri në fund, me titull “Kalendari Kombiar”. Në periudhën 1898-1908, u botua në Sofje, nën drejtimin e Kristo Luarasit dhe Kosta Jani Trebicka. Më 1909 – 1910, u botua në Selanik; më 1911 – 1916, në Sofje; më 1926, në Tiranë, nën drejtimin e Lumo Skendos. Më parë, më 1912, në Bukuresht, drejtohej nga Ismail Qemajli, ku botoi Platformën e Pavarësisë.

Shoqëritë: “Besa-Besën”, “Flamur i Krujës”, “Shoqëria Kombëtare” dhe “Dallëndyshja”, që u formua në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, shpejt u bashkuan në një Federatë të madhe, të quajtur “Vatra”. Kryetar i parë u zgjodh Fan Noli. Aktiviteti i shoqatave, ku më shumë e ku më pak, u zhvillua edhe në Kajro, Liban dhe në Itali, nga Jeronim De Rada, me gazetën “Fjamuri Arbërit”.

 

Kritikë, në kuptimin letrar, do të thotë shkathtësi e gjykimit, e dobësive dhe të metave, lëshimeve e vënieve në pah të gabimeve, gjatë punës në aksione e angazhime, në detyra e sjellje, dukuri apo veprime të individëve apo grupeve. Këto kërkesa u aplikuan në veprën e autorës. Hulumtimi racional i vështirësive të ndonjë hipoteze, konfirmoi a supozoi një teori apo pikëpamje të sistemit shkencor e filozofik. Kritika nuk është vetëm qortim, por edhe lavdërim.

 

Vepra e Hyrë Tejeci Muratit, në kuptimin e kritikës letrare, është ajo pjesë e shkencës mbi letërsinë, që shërben si lidhje midis veprës dhe lexuesit. Është ndër veprat e para të këtij lloji. Ka për qëllim që, sa më hollësisht të zbulojë ato domethënie dhe bukuri artistike e estetike që përmban vepra vuluminoze “Thesar Kombëtar i Mërgatës Shqiptare në Suedi”. Do t’u ndihmojë lexuesve për kuptimin e kënaqësisë sa më të plotë, që rrjedh nga leximi i veprës me rëndësi. Në këtë funksion, del edhe vlerësimi i veprës letrare e shkencore. Autorja, përgatitë faktorë të rinj të përgjithësimit të mëtejmë të teorisë letrare dhe estetike. Me përgjithësim apo gjeneralizim të veprës “Thesar Kombëtar” mund të indentifikohet edhe vepra e autorës “Monument dashurisë së përflakur për atdhe”.  Mund të jetë e vlerësueshme edhe për të gjitha ato veçori të reja, që vepra letrare e shkencore i përmban në vete. Të përmblidhet, apo të përgjithësohet një vepër madhore si “Thesar Kombëtar”, kërkohet një njohuri e gjerë shkencore e teorike, mbi natyrën e veprës artistike. Në bazë të aftësive kritike, të zbulohen e të shikohen drejtimet e reja në krjimtarinë, në përgjithësi, dhe atë artistike në veçanti.

 

Qendrimet e autorës janë në lartësi të përcaktuar. Ne veprën e saj, reflektojnë dituri moderne shkencore e letrare, ekonomike e shoqërore, filozofike e logjike, etike e politike, humanitare e historike, të nxjerra e të përgjithësuara në mënyrë thelbësore nga vepra “Thesar Kombëtar” , në nëntë vëllime. Ideali dhe forca krijuese e Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani” në Suedi, u përqendrua në thesarin e kulturës dhe të krijimtarisë. Shumica e aktivistëve të saj janë shkrimtarë. Morën për bazë artikulimin e fuqishëm në letërsi. I dhanë hov veprimtarisë nacionale e autentike. U morën me traditën shekullore shqiptare, thuajse nga të gjithë lëmenjët e jetës dhe të punës. “As një popull tjetër, besoi, nuk u denue, si i yni, nga fati me marrë rrugat e gerbetit. Shqipnia, nonse e vogël, i ka bijtë e vetë, të shpërndamë në katër kandet e dheut, për një përmirësim gjallese”, – thotë Ernest Koliçi. Edhe malli i shqiptarëve në Suedi i afrohet mallit e përmallimit arbëresh për Shqipërinë. Ky mallëngjim, u bë frymëzim potencial për krjimin e veprave madhore, letrare, filozofike e shkencore. Kjo arsye i shtyri mërgimtarët shqiptarë në Suedi të krijojnë Shoqatën e Shkrimtarëve dhe të Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”. Data e krijimit, sipas autorës Hyrë Tejeci Murati, është 26 nëntori i vitit 2011. Kjo datë mbetet historike. Vendimi u mor në Kuvendin Themelues, ku morën pjesë 61 delegatë, që përfaqësonin, pjesën më të madhe të mërgatës në Suedi. U miratua dhe statuti. U zgjodhën kryesia dhe komisionet.

 

Autorja i përmend themeluesit e Shoqatës, sipas radhës alfabetike: kryetar u zgjodh Hysen Ibrahimi, i njohur për aftësitë dhe aktivitetin e tij të gjithanshëm; nënkryetarë: Bajram Muharremi, Bedri Paci, Fetah Bahtiri, Hamit Gurguri, Ibrahim Abedini, Osman Ahmetxhekaj, Remzi Basha dhe Sokol Demaku; anëtarë të kryesisë: Adem Ahmeti, Advije Imeri, Albert Jashari, Avdyl Uka, Avni Rama, Emin Hoti, Emin Rrustemi, Halil Hoti, Idriz Gashi, Jusuf Bajraktari, Keq Marku, Mone Juniku, Miftar Havolli, Mustafë Kabashi, Mursel Shkupolli, Naim Besim Latifi, Qibrije Hoxha, Ramadan Hyseni, Sadulla Zendeli – Daja, Saranda Iseni, Skender Jashari, Shaban Murseli, Shfeqet Tafilaj dhe Xhavit Çitaku; sekretar Fahredin Berisha; arkëtar Rrahman Rrahmani.

Shoqata nxori vëllimin e parë të punimeve letrare shkencore me rëndësi gjithëkombëtare. Autorja Hyrë Tejeci Murati e përcolli me një vemendje dhe angazhim cilësor, daljen e blenit të parë më 2012 dhe të vellimeve në vazhdim deri tek i nënti me radhë, që doli sivjet. Libri “Monument dashurisë së përflakur për atdhe”, është një përmbledhje e nëntë vëllimeve , me 5570 faqe, të cilat janë botuar deri tani në “Thesarin Kombëtar”.

Në Suedi jetojnë mbi 60 mijë shqiptarë, kryesisht nga Kosova. Autorja flet për organizimin e shqiptarëve. Angazhimi i tyre ishte vlerësuar nga Ibrahim Rugova, presidenti i parë historik i Kosovës, si aktivitet i gjithanshëm. Ndihmat për Kosovën. Autorja thekson edhe pajtimin e gjaqeve. I jep me numra vlerën e ndihmave për familjarët dhe popullatës. Ofron edhe dokumente të rëndësishme. Hyn në detaje për të saktësuar rrjedhën dhe vendet e ndihmave financiare. Njëri ndër aksionet e para për ndihmë ishte “Familja ndihmon familjen”, me regjistër të emrave dhe sasitë e ndihmave. Spikatë lista e Këshillit Nismëtar për Themelimin e Lidhjës Demokratike të Kosovës. Autorja përmend edhe degën e LDK-së në Suedi, bashkë me të gjitha nëndegët e saj. Ndër aktivistët , i përmend: Muhamet Shatrin, Beqir Sadikun, Bajram Nikçin, Hysen Ibrahimin, Zymer Qupevën dhe Qibrije Hoxhën.

 

Interesim të veçantë për lexuesin do të japë kapitulli i librit të autorës “Arsimi dhe shkollat shqipe në Suedi”, që nga viti 1968 në Malmo dhe mësuesit e parë, Begzat Beqiri, Kosovë Rexhë Bala, si dhe librat shqipe, prej abetarës e tutje, në saje të Lidhjës së Arsimtarëve Shqiptarë në Suedi “Naim Frashëri”. Profesor Fetah Bahtiri kishte hartuar një planprogram për shkolla të mesme dhe punonte sipas tij.

Autorja Hyrë Tejeci Murati, nga ngjarjet me rëndësi historike në vëllimet prej 1- 9 përmend  2 korrikun 1990, kur deputetët shqiptarë në oborrin e ndërtesës së Kuvendit të Kosovës, shpallen Pavarësinë; 7 shtatorin e këtij viti, shpalljen e Kushtetutës së Kaçanikut. Flet edhe për manifestime të tjera, 28 nëntorin e 17 shkurtin.

Flet për mobilizimin e shqiptarëve e për çështjen e Kosovës, organizimin e demonstratave në shumë qytete të Suedisë, sidomos prej 1989-1999. Kishin përkrahjen edhe nga diplomatë suedezë, si Carl Bildt, Anna Lind, Ullmar Qvick, Ewa Jonsson, Anders Wessman, Margaretha Larsson, Margaretha Wiklund, Göran Wasenius, etj. të këtij shteti mik të madh të Kosovës dhe të shqiptarëve.

Hysen Ibrahimi, sipas autorës, më së miri, prezanton historikun e mbështetjes, ndihmës dhe përkrahjës së Suedisë. Thekson se “Suedia na siguroi kulmin mbi kokë,  na i hapi dyert e shkollave, xhirollogaritë për ndihmë pavarësisë, ngriti zërin në mbarë botën e qytetruar, na lejoi mbajtjen e demonstratave kundër burgosjes, dhunës, vrasjeve dhe spastrimit etnik që bënë serbët në Kosovë. Na ndihmuan edhe Kishat protestane që hapën dyert për strehim”.

 

Emërtimi “Thesar”, ka një kuptim të qëlluar e përmbajtjesor. Është tërësia e vlerave të mëdha të kulturës materiale e shpirtërore, që ka një vend si Kosova e një popull si populli shqiptar. Vepra studimore – monografike e autorës Hyrë Tejeci Murati, del me një titull të qëlluar “Monument dashurisë së përflakur për atdhe”. “Monument” nga latinishtja, monumentum do të thotë përmendore. Tek autorja del kuptimi monument madhështor me vlerë, rëndësi të madhe artistike, kulturore, historike e shkencore. Përflakje, në kuptimin figurativ është flakë që del nga zjarri i zemrës së dashurisë së mërgimtarëve për atdhe. Këtë vlerësim, autorja e përcaktoi në bazë të rëndësisë së përgjithshme kombëtare dhe dobisë së gjithanshme që ka vepra e Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë në Suedi. Qëllimi i autorës del si përpjekje për njohje sa më të thellë të trashëgimisë shpirtërore e nacionale.

 

Pas leximit dhe rileximit redaktorial, vërehet një diskurs me praktikë origjinale të vlerësimit. Del një sistem i mendimit dhe argumentimit të vlerës së përgjithshme e të gjithanshme. Vërehet një aureolë e autorës, përkatësisht, paraqitjës sikur me shkelqim ngjyrë ari të nderimit të mërgimtarëve të kësaj shoqate, që nga Hysen Ibrahimi kryetar, e tutje, për themelimin, angazhimin e veprimtarisë së saj gjithpërfshirëse e deri më tash. Autorja, në kuptimin metodologjik, si duket në shkrimet e saj, lexon, analizon, informon, njofton dhe interpreton në nivel të duhur. Në veprën e saj reflektojnë metodat që zbatoi autorja, si metoda aksiologjike, që do të thotë vlerësim i gjithanshëm. Vepra e saj me veçanti të rralla, hyn në lëmin e shkencës mbi letërsinë, zbulimet e cilësive të reja, metodën inventive dhe dialektike që ofojnë material të vlefshëm për teorinë letrare të përgjithësimit që është objekt i këtij studimi. Kriter i veçantë i vlerësimit është prezantimi me fakte. Mendimi përgjithësues është nxjerrë pas shqyrtimit të nëntë blenjëve të “Thesarit Kombëtar”, duke u mbështetur në të dhëna të ndryshme. Autorja dha një përfundim logjik dhe të drejtë.

 

Në fund, në cilësinë e redaktorit, konstatoj se Hyrë Tejeci Murati ka aftësi kritike dhe vlerësuese, letrare e shkencore. Shquhet me njohuri shprehëse gjuhësore, stil të rrjedhshëm e të përsosur. Libri i saj “Monument dashurisë së përflakur për atdhe”, është edhe një vepër e suksesshme me vlerë të gjithanshme kulturore e shkencore. Përgëzoj autorën, duke i dëshiruar suksese edhe më të mëdha në punën e mëtejme.

                         

Në 19 vjetorin e çlirimit të Kosovës – Shefqet Podvorica, shëmbull humanizmi dhe atdhedashurie – Nga Florim Zeqa

Humanizmi është ndjenjë e lartë shpirtërore dhe dashuri e thellë njerëzore. Patriotizmi dhe humanizmi janë të lidhura ngusht me njëra-tjetrën. Përderisa patriotizmi është shprehje e dashurisë ndaj atdheut, humanizmi është shprehje e kujdesit për mirëqënien e njerëzve që kanë nevojë për ndihmën tënde. Humanizmi dhe patriotizmi (atdhedashuria) për më tepër se pasion njerëzorë, janë veti trashëguese familjare.

Personaliteti im i përzgjedhur në 19 vjetorin e çlrimit të Kosovës është veprimtari dhe humanisti i njohur Shefqet Podvorica i lindur me 13.03.1958 në fshatin Dumosh të Podjevës, është ekonomist i diplomuar me 10 vjet përvoje pune në Kosovë. Ai aktualisht gjendet me qëndrim të përkohshëm në Mainz të Gjermanisë.
Prejardhja e tij është nga Toplica, respektivisht nga fshati Podvoricë, afër qytetit të Kurshumlisë, territore shqiptare këto të pastruara dhunshëm nga barbaria serbe e viteve 1877/78 nga ushtria serbe e M.Obrenoviqit, i cili dëboi dhunshëm nga vatrat e veta mbi 700 fshatra e 7 qytete shqiptare, afërsisht sa 2/3 e territorit të sotëm të Kosovës, me ç’rast mbi 500 mijë shqitarë janë vrarë dhe shpërngulur për Turqi e vende të tjera.

Pas vendosjes në Dumosh, familja punëtore e Shefqetit arrinë që brenda një kohe relativisht të shkurtër të ndërtojnë shtëpi dhe pasuri sikurse në “Vatan”, përmes punimit të tokave pjellore, ndërtimin e Mullirit për bluarjen e misrit dhe zhvillimin e aktiviteteve tregtare.
Stërgjyshi i Shefqetit i kishte 5 djem, ndërsa njëri prej 5 djemve (i mesmi) ishte babëshyshi i tij, i lindur në vitin 1895 në fshatin Dumosh.
Deri në vitin 1953 kjo familje kishte numëruar 70 anëtarë, kryefamiljarë ishte caktuar pikërsiht babëgjyshi i Shefqetit, Bit Podvorica, i cili kishte ndërruar jetë në vitin 1961. Mirëpo, sot e asaj dite në Llap e Gollak, Shalë e regjione të tjera të Kosovës flitet me pietet të lartë për Bit Podvoricën si njeri autoritativë, kryeplak i mençur dhe pjesmarrës në zgjidhjen e shumë ngatërresave dhe pajtimit mes familjeve të hasmëruara, produkt i rrethanave të asaj kohe.
Bamirësia në familjen Podvorica, zanafillen e ka në kohën e Bit Podvoricës. Oda bujare e familjes Podvorica, ishte e hapur ditë e natë për mysafirë e miqë, por edhe për çështje bamirësie, pleqërie dhe aktivitete tjera atdhetare të kohës.

Autoriteti i Bit Podvoricës, sinonim i pasardhësve të tij

Edhe sot, pasardhësit e Bit Podvoricës jetojnë me krenarinë për autoritetin e tij, dhe jo vetem familjarët, por edhe rrethi i gjërë familjarë, të afërm e miq .Vlenë për të theksuar se pushteti i asaj kohe ishte munduar disa herë per likuidimin e tij, por falë autoritetit të madh në populll dhe bashkësisë së madhe familjare, nuk kishin mundur t”ia arrijnë atij qellimi të keq.
Mirëpo, pas ndarjes nga bashkësia e madhe familjare, trashëgimtar i vetëm i familjes kishte mbetur babai i Shefqetit, si i vetmi djalë i babëgjyshit pas disa vajzave dhe si i tillë ishte i vetmi burim i mbajtjes së familjes duke punuar në mërgim.
Fillimisht babai i Shefqetit, Raifi kishte punuar si punëtorë krahu nëpër vise të ndryshme të ish Federatës Jugosllave, ndërsa nga viti 1967 emigron në Gjermani, ku ka punuar e qëndruar deri në pensionim. Vitet pas pensionimit i kishte kaluar në vendlindje deri në kalimin në amshim në vitin 2005.
Roli i babait të Shefqetit në mërgim ka qenë vlerëmadh dhe shumëdimensional, si per familjen, rrethin e gjërë familjarë ashtu edhe për mërgimtarët në Gjermani. Krahas punës dhe obligimeve familjare, asnjëherë nuk u ndal së vepruari dhe ndihmuari të tjerët. Nga mërgimi kishte dërguar disa kontigjente ndihmash për familjet e rrezikuara në Kosovë.

U zgjata kaq shumë me historinë familjare së Shefqet Podvoricës, më qëllim të kuptuarit mirë e drejt nga ana e lexuesve, se atdhedashuria dhe humanizmi nuk janë të rastësishme, por e kanë një lidhje gjenetike me bazament të qëndrueshëm familjarë.
Bamirësia dhe humanizmi i nisur nga babëgjyshi, i vazhduar nga prindi, përveqse sinonim, u bënë edhe burim frymëzimi për humanizimin e Shefqet Podvoricës dhe familjes së tij bujare.
Shefqeti fillimisht u kyq në Klubin ”Jeta e Re ”në Frankfurt, ku bashkohet me mërgimtarët e mëhershëm në Frankfurt e rrethinë, si: Ramadan Ejupi, Xhafer Berisha, Ruzhdi Statovci, Imer Selmani, etj.
Me shokët e babait të tij, Shefqeti nga Mainz-i zhvillon aktivitete të shumta, duke filluar prej pjesëmarrjes në protesta anë e kënd Gjermanise, siq ishte protestat në Bonn e organizuar nga Dega e LDK-së në Gjermani e deri të aspektet humanitare; ndihma për arsimin shqip, ndihmë për ushtarët dhe oficierët shqiptarë që kishin braktisur armatën jugosllave,…për të vazhduar ndihmat përmes Fondit të Qeverisë së Republikës së Kosovës në ekzil, Fondit “Vendlindja Thërret”, aksionit ” Llapi ndihmonë Llapin” si dhe dhe formave tjera humanitare në shërbim të luftës çlirimtare dhe popullatës shqiptare në përgjithësi.
Përgjatë aksionit të madh mbarëkombëtar të viteve 1990/91, familja e Shefqet Podvoricës kishte ndihmuar hiq më pak se shtatë familje shqiptare në zonat më të prekura nga varfëria pas largimit të punëtorëve nga regjimi i Millosheviqit në Kosovë.
Në këtë aspekt, vlenë për të vequar shumën prej 7500 DM vetëm për arsimin shqip të viteve të 90-ta në Kosovë, pastaj 1000 DM për ndërtimin e shkollës shiqpe në vendlindjen e tij në Dumosh, 1000 DM ndihmë shkollave shqipe në Podjevë dhe shuma të konsiderueshme për Universitetin e Tetovës.
Mirëpo, aktiviteti humanitar i Shefqetit ishte përqendruar edhe rreth Mësimit Plotësues të Gjuhës Shqipe në Mainz, derisa ishte zyrtarizuar nga autoritetet gjermane.
Si kryetarë i Këshillit të Prindërve, Shefqeti përveq aspektit material, së bashku me mësuesit Hamdi Mehmeti dhe Nazmi Rudari kishte organizuar aktivitete të shumta kulturore dhe kishte motivuar prindërit për dërgimin e fëmijëve në Mësimin Plotësues të Shkollën Shqipe në Mainz.

Zgjerimi i aktivitetit humanitar

Me formimin Shoqatës Humanitare “Nënë Tereza” në Mainz, u bë grumbullimi i ndihmave në veshmbathje dhe material përcjellës për shkollat shqipe në Kosovë.
Kështu, Shefqet Podvorica së bashku me Hasan Beqirin nga Prishtina dhe të mjekut të spitalit në Mainz, z.Enver Shala nga Deqani, si dhe shumë veprimtarëve nga qyteti i Wiesbadenit, si: Skender Xhakaliu, Rifat Ibrahimi, Durak Duraku, Avni Rashica, e tjerë, me të cilët kishin bërë dërgimin e ndihmave në veshmbathje, mjete sanitare e pajisje tjera për të dëbuarit me dhunë nga okupatori serb në Shqipëri në vitin 1998.
Shqfqet Podvorica ka marrë pjesë edhe në shumë aksione tjera humanitare në bashkëpunim me shoqata e klube nga qytetet tjera si; shoqata “Ali Ajeti ” ne Frankfurt, Klubi në Offenbach, Ludwigshafen, Bonn, Aachen e deri në Zvicer me degët e LDK-së.
Nga viti 1992 deri në vitin 2000 Shefqeti i ka të regjistruara rreth 20 mijë DM, ndihma të përgjithësuara për bashkomabasit e tij.

Veprimtar i devotshëm i LDK-së rugoviane

Shefqet Podvorica ishte nënkryetar i Aktivit të LDK-së në Mainz, ku gjatë asaj periudhe kishte fluks të madh të emigrantëve nga Kosova, ku nga 12-13 sa ishin me dokumetacion të rregullt, numri u shtua në qindra e mijëra të tjerë. Vlenë për të theksuar kontributin edhe të aktivistëve të tjerë si; Hamëz Hamëzaj (Skivjan), Tafil Bojaj (Klinë), Shahin Podvorica (Dumosh), Isuf Shkodra (Gjilan) dhe Raif Podvorica (babai i Shefqetit deri në pensionim).
Këtyre viteve të fundit, me thellimin e krizes ekonomike në Kosovë pas 17 shkurtit 2008, gjendja e vështirësuar e familjeve shqiptare dhe rasteve të sëmundjeve të ndryshme, intervenimeve kirurgjike shumë të kushtueshme, prekin thellë në shpirtin human të Shefqet Podvoricës.
Vetëm nga 2008-ta e këndej, në arkivin personal të Shefqetit janë të regjistruara mbi 18 mijë euro ndihma për destinacione të ndryshme, si: raste vdekjesh, për sëmundje të rënda, për shoqata humanitare, për raste të fatkeqësive natyrore, ndihma studentëve të dalluar dhe botime librash të autorëve të ndryshëm.
Mirëpo, kur kësaj i shtohen edhe aktivitetet tjera ardhetare si; pjesëmarrja nëpër shumë aktivitete, panaire, përvjetorë të ndryshëm në distanaca të gjata nga qindra e mijëra kilometra rrugë me shpenzime vetanake, e bënë akoma më të lartë shumën e shpenzuar nga buxheti familjarë në shërbim të çështjes kombëtare.
Kjo ishte një përmbledhje e shkurtër e një veprimtarie të pasur atdhetare dhe humanitare të një mërgimtari, për të cilën, jo një shkrim autorial, por edhe një libër do të jetë pakë për përfshirjen aktivitetit shumëdimensional ndër vite e dekada të Shefqet Podvoricës dhe familjes së tij atdhetare.
Le të shërbejë ky shkrim si shëmbull humanizmi e atdhedashurie, si duhet dhe si punohet për atdhe dhe çështje kombëtare edhe nga mërgimi i largët.

NË LANDSKRONA TË SUEDISË U PËRURUA LIBRI ”PO TË PRES” I AUTORIT IDRIZ GASHI

Në Landskrona të Suedisë u përurua libri i titulluar ”PO TË PRES” (Përmbledhje me poezi) i autorit Idriz Gashi, nën përkujdesjen e Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani”, Suedi. Që në fillim, moderatorja Liza Gashi, ftoj të pranishmit për të mbajtur një minut heshtje, për ndërrimin jetë të legjendës së futbollit shqiptar Fadil Vokrri.

Në vazhdim referuesit e librit Mona Juniku, Hysen Ibrahimi, Prof. Isuf Bajraktari dhe Remzi Basha, thanë fjalën e tyre referuesi, duke e vlerësuar lartë librin e autorit Idriz Gashi.

Mona Juniku: …Poezitë e poetit Idriz Gashit shprehin poetikisht gjendje të ndezura, ku çdo varg nxjerr në dritë dhembjet, tragjeditë e humbjeve njerëzore, të humbjes së dinjitetit njerëzor, të vlerësimit të njeriut për njeriun, për mallin dhe  dashurinë si simbol shprese dhe mbijetese. Gjithë këtë bagazh të frymëzimit poetik e mbështet nga largësia e tij fizike nga vendlindja – atdheu i tij aq i dashur për të e malli që ndien kohë pas kohe. Përmes vargjeve, si një klithmë zëri e vetmuar, apo si zë i arsyes, por ja që, në botën e tij ka vargun dhe ka një arsye të qartë që e gjen forcën e mesazhit te vetvetja, por duke lënë po ashtu hapësirë që secili nga lexuesit ta gjejë veten. Njëherit është një ndërlidhje historike që kapërcen emocione dhe dhembje…

 

 

 

Hysen Ibrahimi: …Dihet fare mirë se ”Pena e poetit shkruan kur i lëndohet shpirti e zemra”. Vetë titulli i kësaj vepre: ”Po të pres” nuk është i rastësishëm dhe tregon shumë, por përmes vargut të tij poetik na e dëshmon mjaftueshëm aftësinë e tij prej një krijuesi. Kjo vërehet qysh nga poezia e parë e tij e titulluar  ”O atdheu im”, ku në vargjet e kësaj poezie kujton 140-vjetorin e Lidhjes së Prizrenit, si njëra ndër ngjarjet më me rëndësi për popullin shqiptar.

 

O atdheu im

O Prizreni legjendar

140-vjet rrugë lirie

E pavarësi në gjirin tënd

Me shumë trima.

 

Poeti Gashi iu qëndron besnik ngjarjeve kombëtare. Menjëherë pas kësaj poezie shkruan ”Papa Klementit XI – Albani”, personalitet i mbarë njerëzimit dhe i popullit shqiptar. Këtë e vërejmë në poezinë e titulluar: ”Ati i shenjtë”. Idriz Gashi ka arritur për mrekulli t’i paraqesë ndjenjat e tij të akumuluara, duke përzgjedhur vargje që karakterizojnë lutjen drejtuar Papa Klementit XI – Albanit. Po citojmë disa vargje nga kjo poezi:

 

Ati i shenjtë të lutem

Uroji mendimet e mia

Uro e beko fisin e Kelmendit

Se ka qenë fis i vendit

Bekoje Kosovën

Si e bekove Ibrahim Rugovën.

 

Prof. Isuf Bajkraktari: …Poezit e Gashit shpalosin botën e tij të pasur shpirtërore, talentin, dëshirën dhe në to ka optimizëm për ditë ma të mira për popullin e tij. Në krijimtarin e tij poetike, autori Gashi gjithënjë është munduar t´i thot të gjitha ato që ka në shpirtë, dhe poezit e tija kërkojnë paqen, tolerancën, durimin, mirëkuptimin dhe respektin e shoqërisë.  Poezit e poetit Gashi kan ritëm dhe emocion, kan revoltë, kan ndejsi, kan dashuri, kan respekt, kan natyrë, kan dritë, kan vargëzim të bukur klasik e artistik…

Në poezit e tija autori Gashi ndër të tjera shpreh apo më mirë tingëllon se poezit e autorit Gashi kan burimin nga prushi i zemrës ku japin mesazhe të fuqishme  shpirtërore, zhvesh fytyrat e shëmtuara në shoqëri, përmbyes zhgënjimet, zgjon ëndërrat, nxënë të paimagjinushmen, shpresat e shpirtit dhe njerëzis për rreth tij dhe i sjell lexuesit vlera të mirëfillta poetike.

Remzi Basha: Poezia e Idriz Gashit, paraqet mallin e pashur për vendin e tij të lindjes, kut ë mirën, dashurinë, tolerancën, respektin për njeriun dhe atdheun, i gjejmë te Idriz gashi edhe në poezinë e tij poer edhe në shpirtin e tij prej njeriu. Poetët e tillë, na pasurojnë me veprat e tyre letare fondine  bibliotekave tona.

Përshëndetën në fjalën e tyre uruese z. Bashkim Jashari në emër të Qendrës Kulturore Shqiptare në Suedi (me qendër në Malmö), z. Tahir Llapashtica dhe z. Mustafë Berisha, duke i uruar autorit Z. Idri Gashi, për daljen në drtitë të librit të tij dhe 65 vjetorin e lindjes.

 

Për nderë të këtij përurimi Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani”, Suedi, organizoj ”ORË LETRARE”, për nderë të këtij përurimi. Juria e zgjedhur në përbërje: Remzi Basha, kryetar, Shukrije Jashari dhe Isuf Bajraktari anëtarë vlerësuan dhe ndanë këto shpërblime:

Vendi i parë Bajram Muharremi, vendi i dytë Hysen Ibrahimi, vendi i tretë Shefqet Tafilaj dhe shpëblimi i Jurisë ju nda Adnan Jetullahut.

Autori i librit z. Idriz Gashi, përzemersisht falënderoj të pranishmit për pjesëmarrjen e tyre, në veçanti familjen e tij Gashi për përkrahje, Shoqatën e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani”, Suedi dhe referuesit e librit për fjalën e tyre.

Në fund, autori Gashi, shtroj një koktei për të pranishmit.

Në 20 vjetorin e aksionit “Për pavarësinë e Kosovës”, të organizuar “kur shqiptarët ende ishin bashkë*” – Nga MUHAMET SHATRI

 

*Pjesën e titullit nën thonjëza e huazova nga një shkrim i Shemsi Rukovcit, ish-nxënësi im dhe pastaj veprimtar i shquar i LDK-së dhe i Fondit të Trepërqindëshit në Suedi.

 

Prolog

 

Prej10 qershor deri me 10 korrik të vitit 1998 në Suedi, sikundër edhe ne mbarë diasporën shqiptare, u zhvillua aksioni “Për pavarësinë e Kosovës”. Kjo me jep rast qe nëpërmjet këtij shkrimi të prezantoj në vija të përgjithshme kontributin e pakursyer material të bashkatdhetarëve tanë ne Suedi, të realizuar nëpërmjet Komisionit Qendror dhe të komisioneve lokale te Trepërqindëshit prej vitit 1991 deri në fillim të vitit 2000,  kurse në shtojcën e këtij punimi do të evidentoj te gjithë kontribuuesit dhe sasinë e mjeteve grumbulluara gjatë aksionit te lartpërmendur.

 

Shënime për Fondin e Trepërqindëshit ne Suedi

 

Formimi dhe veprimtaria e Fondit të Republikës së Kosovës në Suedi mbështetet në traditën e gjatë të bashkatdhetarëve tanë që nga ky vend nordik të ndihmojnë familjen dhe Kosovën materialisht. Mirëpo, me formimin e Degës së Lidhjes Demokratike te Kosovë (LDK) kjo sferë mjaft e rëndësishme e veprimtarisë në të mirë të çështjes kombëtare mori formë të organizuar. Ndërkaq, me formimin e Qeverisë së Koalicionit të Republikës së Kosovës kjo veprimtari u institucionalizua si formë dhe mekanizëm shumë i rëndësishëm për jetësimin e shtetësisë së Republikës së Kosovës.

Pikënisje e organizuar e kësaj veprimtarie, e udhëhequr drejtpërdrejt nga Kryetari i Degës së LDK-së, si dhe e komisioneve lokale në terren, ishte aksioni ”Familja ndihmon familjen”, që u krye gjatë gjysmës së parë të vitit 1991. Në këtë aksion u angazhuan edhe Kryesia e Nëndegës së Lëvizjes për Republikën e Kosovës (LPRK), në krye me Hajdin Abazin dhe Kryesia e Degës së Partisë për Prosperitet Demokratik (PPD), në krye me Shenasi Ahmedin (tani i ndjerë). Nëpërmjet këtij aksioni nga bashkatdhetarët tanë në Suedi u ndihmuan më se 200 familje në Kosovë. Në këtë aksion kontribuuan edhe bashkatdhetarët nga trojet etnike shqiptare në Maqedoni, Kosovën Lindore dhe në Mal të Zi. Aksioni u shoqërua edhe me vështirësi të shumta për shkak të pamundësisë se informimit direkt për arritjen e ndihmave, mungesës së lidhjeve postare dhe bankare, gjë që impononte dërgimin e ndihmave dorë pas dore etj.

Aksioni për grumbullimin e mjeteve materiale për ndihmë Kosovës në Suedi në mënyrë me të organizuar ka filluar nga gjysma e dytë e vitit 1991. Kjo mori krah pas apelit të Kolegjiumit të Kryetarëve të Degëve të LDK-së në botën e jashtme. Në këtë kohë mjetet e grumbulluara në Suedi janë derdhur në Fondin e Ahenit, të formuar nga Dega e LDK-së në Gjermani. Në këtë fond nga Suedia janë derdhur 40.376 DM, të cilat u grumbulluan nëpërmjet komisioneve të akti­ve­ve dhe të nëndegëve të LDK-së.

Më 23 gusht 1991, në tubimin e bashkatdhetarëve në lokalet e shoqatës ”Kosova” në Malmö, të organizuar me rastin e vizitës së Shaqir Shaqirit, sekretar për Marrëdhënie me Jashtë i Kryesisë Qendrore të LDK-së, u formua Komisioni Drejtues për Ndihmë Kosovës. Komi­si­oni kishte 8 anëtarë, me kryetar veprimtarin e shquar Ramadan Shalën. Ky komision, në të cilin shumica ishin veprimtarë jashtë radhëve të LDK-së, madje edhe oponentë të saj, nuk arriti të konsolidohej e të përcaktojë platformën, statusin dhe mënyrën e organizimit, prandaj pushoi së ekzistuari.Pas kësaj, Dega e LDK-së në Kuvendin e saj të parë, më 28 shtator 1991, formoi Fon­din për Ndihmë Kosovës dhe zgjodhi Komisionin Qendror i cili u autorizua që nga radhët e veta të zgjidhte kryetarin e Fondit. Tubimi miratoi qëndrimin që Komisioni Qendror të kompletohet edhe me përfaqësues të degë­ve të partive dhe të asociacioneve të tjera shqiptare që vepronin në Suedi.

Sipas shembullit të fondit të Suedisë janë organizuar fondet në Norvegji, Danimarkë dhe Finlandë. Kryetari i Komisioni Qendror të Fondit në Suedi, i autorizuar nga Qeveria e Repu­blikës së Kosovës, ka ndihmuar në formimin e këtyre fondeve.

Me propozimin e Tahir Salihut, anëtar i Komisionit Qendror të Fondit dhe -ish anëtar i Këshillit Grevist të Minatorëve të Trepçës, u miratua vendimi që të organizohej një aksion i njëhershëm dhe të kontribuohet me 30 % të të ardhurave familjare apo të pagës së një muaji. Aksioni u mbështet fuqimisht nga bashkatdhetarët tanë nga Kosova, Maqedonia, Kosova Lindore dhe trevat shqiptare ne Mal te Zi. Është e kuptueshme se Kryesia e Degës së LDK-së dhe kryesitë e aktiveve, por edhe anëtarësia e gjerë, e ndihmuan dhe e mbështetën pa rezervë grum­bu­llimin e ndihmave për Kosovën. Komisioni Qendror dhe komisionet lokale u angazhuan shumë për kryerjen me sukses të këtij aksioni, të cilin e mbështeti edhe Kryesia e Degës së PPD -së dhe e Nëndegës së LPRK-së. Përkundër shumë vështirësive tekniko-organizative fale gatishmërisë dhe bujarisë së bashkatdhetarëve, aksioni i 30% pë u përmbyll në muajin shkurt të vitit 1992 me grumbullimin e 1. 890 000 kr.

Në mbledhjen e Kryesisë së Degës së LDK-së me kryetarët e nëndegëve, mbajtur më 8 mars 1992, u konstatua se Komisionit Qendror i Fondit dhe nëndegët në terren kishin bërë punë të madhe në grumbullimin e ndihmave për Kosovën dhe për regjistrimin e vullnetarëve. Ky ishte vlerësim edhe i Qeverisë së Republikës së Kosovës. Forumi vendosi që Komisionit Qen­dror, komisioneve lokale,  nëndegëve dhe aktiveve të LDK-së t’u shprehet mirënjohje për angazhimin energjik në grumbullimin e mjeteve të 30 përqindëshit.

Komisioni Qendror i Fondit për Ndihmë Kosovës konfirmonte edhe një herë se kontributi i 3 % nga të ardhurat personale, përkatësisht nga ato të gjithëmbarshme familjare, duke hequr pagesën për banesë për familjet me leje qëndrimi, ishte obligues për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës, ndërsa për bashkëkombësit nga Maqedonia, Kosova Lindore dhe trevat e tjera etnike ky kontribut ishte vullnetar.  Prandaj (PPD) për aksionin e Qeverisë së Kosovës i obligonte vetëm ata të cilët vullnetarisht dhe me shkrim obligoheshin të kontribuonin me 3 %  nga të ardhurat e veta. PPD -ja pranonte që degët e saja në botën e jashtme të ishin bartëse të organizimit të deklarimit me shkrim për përcaktimin vullnetar për kontributin në fondet për ndihmë Kosovës. Kjo vlente edhe për Degën e PPD -së në Suedi.

Në tremujorin e fundit të vitit 1992 u bënë përpjekje që në Komisionin Qendror dhe në komisionet lokale të kyçen edhe veprimtarë të partive dhe asociacioneve të tjera shqiptare në Suedi dhe të vazhdohet angazhimi i përbashkët për grumbullimin e Trepërqindëshit. Mirëpo, LPRK-ja me dorëheqjen e përfaqësuesit të saj, Hajdin Abazi, nga Komisioni lokal i Malmös dhe nga Komisioni Qendror, më 16 tetor 1992, u shkyç nga angazhimi për grumbullimin e mjeteve të Trepërqindëshit

Në bazë të shkresës së Ministrisë për Ekonomi dhe Financa të Qeverisë së Repub­likës së Kosovës, dt. 28. II. 1993, si dhe kërkesës së shumë bashkatdhetarëve tanë në Suedi dhe në shtetet e tjera skandinave, Komisioni Qendror i Fondit të 3 % në Suedi, në Mbledhjen e vet të katërt të mbajtur më 3 prill 1993 në Göteborg, mori vendim që të bëhet evidencimi i të gjithë bashkatdhetarëve tanë të cilët nuk i përmbushnin fare ose vetëm pjesërisht obligimet ndaj Fondit të 3%. Edhe Kryesia e Degës së LDK-së në mbledhjen e mbajtur më 11. XII. 1993 mbështeti vendimin e Komisionit Qendror për publikimin e emrave të atyre që e përmbushnin pjesërisht dhe të atyre që nuk kontribuonin fare dhe që bënin propagandë kundër Fondit dhe institucioneve të Republikës së Kosovës. Shënimet për këtë pasqyrë do të nxirreshin nga të dhënat e sakta të komisioneve rajonale dhe ato do të përfshinin periudhën prej themelimit të Fondit më 28 shtator 1991 deri fund të vitit 1993. Prandaj shënimet duhej mbledhur me shumë kujdes dhe verifikuar si nga ana e 74 komisioneve vendore, ashtu dhe nga Komisioni Qendror i Fondit. Pasqyra u shpall më 10 janar të vitit 1994 dhe kjo shkaktoi reagime të shumta të atyre që u doli në pah koprracia ndaj lirisë se Kosovës.

Angazhimi në Komisionet e Trepërqindëshit konsiderohej obligim por edhe nder i veçan. Ata nuk ngurronin qe edhe ne takimet përfaqësues te ambasadës se Shqipërisë, me personalitetet me te shquara qe vinin nga Kosova, Shqipëria e trevat tjera  kërkonin sqarime se a kontribuonin edhe ata ne Fondet përkatëse te Trepërqindëshit. Ndër ta ishin edhe presidenti historik i Republikës së Kosovës, Ibrahim Rugova, pastaj Fehmi Agani, Adem Demaçi, Gjozef Diogardi, Rexhep Qosja, Sami Ibrahimi, Dom Lush Gjergji, Zekeria Cana, Ismail Kadare etj. Ne mënyre te veçantë ata donin te dinin nëse ketë obligim e kryente edhe kryetari i Qeverise se Republikës se Kosove, Bujar Bukoshi, pastaj Isa Mustafa dhe ministrat tjerë, pastaj kryetari i Kolegjiumit të Kryetarëve të Degëve të LDK-së në botën e jashtme, Hafiz Gagica dhe anëtarët e këtij forumi,  si dhe shefi i Zyrës së Republikës së Kosovës në Stockholm, Shaqir Shaqiri  etj.

Vlen te theksohet se drejtuesit e Fondit kanë gëzuar autoritet të pakontestueshëm në kuadrin e komunitetit shqiptar në Suedi dhe me gjerë. Ata kanë kryer edhe detyra specifike më karakter mbarë­kombëtar. Kryetari i Komisionit Qendror të Fondit 3% dhe kryetari i Degës së LDK-së, bashkë me delegacionin e kryetarëve të fondeve të 3% nga vendet e tjera evropiane kanë vizituar komandën e garnizoneve të Gjirokastrës dhe të Beratit dhe kanë ngushëlluar familjarët e eprorit Fatmir Shehu dhe të ushtarit Arsen Gjini, të vrarë më 10 korrik 1994 nga një komando terroristësh grekë në Peshkëpi të Gjirokastrës. Me atë rast kryetari i Fondit të Suedisë, si doajen i delegacionit, u dorëzoi familjeve të viktimave një ndihmë prej 10. 000 DM, te siguruara nga Fondi i Trepërqindëshit në Gjermani. Pas kryerjes së misionit delegacioni u prit nga kryetari i Parlamentit të Shqipërisë, Pjetër Arbnori, nga ministri i Mbrojtjes Safet Zhulali, ministri i Arsimit i Republikës së Kosovës, Muhamet Bicaj, nënkryetari i LDK-së, z. Anton Kolaj dhe në redaksinë e revistës shkencore ”Kosova” që e botonin, në gjuhën angleze, Instituti i Historisë i Kosovës dhe Instituti i Historisë i Tiranës.

Në mbledhjen e gjashtë të Komisionit Qendror te Fondit ne Suedi, mbajtur më 27 tetor 1993, mysafiri Mevlan Shanaj, sekretar për kulturë dhe shtyp në Ambasadën e Shqipërisë në Stokholm, duke vlerësuar lartë angazhimin por edhe kontributin e komunitetit shqiptar në Suedi, veç tjerash theksoi: “Kam kënaqësinë që përmes kësaj forme të kuptoj shtetin e organizuar të Kosovës që ka një mekanizëm e cili vepron edhe në Suedinë e largët”, dhe konstatonte se “organizimi i këtij fondi më një rrjet kaq të gjerë punktesh në mbarë Suedinë nuk ishte vetëm akt patriotik, por edhe kulturë politike e organizative”. Sipas tij i vetmi segment më karakter shtetëror që funksionon dhe duhet ta mbajë mërgata ishte pikërisht Fondi i 3 %. Edhe Anton Kola, nënkryetar i Kryesisë Qendrore të LDK-së, vlerësoi, me këtë rast, lartë punën me përkushtim të veprimtarëve të Fondit të 3 %, e cila sipas tij ishte për çdo lëvdatë.

Vlen te theksohet se Ministria për Ekonomi dhe Financa e konsideronin organizimin e Tre përqindëshit në Suedi si formën më të përsosur të veprimtarisë në këtë fushë. Ky organizim në Suedi, nëpërmjet mjeteve të informimit dhe të mekanizmave përkatëse të Qeverisë, ishte i njohur edhe për opinionin publik në Kosovë.  Prandaj, në mbledhjen me kryetarët e komisioneve qendrore të fondeve në Perëndim, të mbajtur më 7 tetor 1995 në Berlin, ishte propozuar që komisioneve lokale, anëtarëve të Komisionit Qendror të Suedisë, Muhamet Shatri, Enver Camajt dhe Fejzë Halilit t’u ndahej mirënjohje publike.

Në vitin 1996, Komisioni Qendror i Fondit për Ndihmë Kosovës mbështeti pa rezervë edhe Fondin e Universitetit të Tetovës në Suedi, që kryesohej nga veprimtari Sadullah Zendeli-Daja. Kryetari i Komisionit Qendror të Fondit për Ndihmë Kosovës, nëpërmjet mekanizmave të Degës së LDK-së dhe të Fondit të Trepërqindëshit i informonte bash­katdhetarët në Suedi, por edhe Norvegji dhe në Danimarkë, se ishte formuar Komisioni dhe ishte hapur xhirollogaria e Fondit për grumbullimin e mjeteve për Universitetin e Tetovës. Krahas kësaj ai i udhëzonte komisionet lokale, veprimtarët e LDK-së, mësim­dhënësit dhe përfaqësuesit e asociacioneve të tjera shqiptare që të ndihmonin grumbullimin e mjeteve për ndihmë Universitetit të Tetovës dhe te kontribuonin me mjete materiale.

Anëtarët e Komisionit Qendror dhe të komisioneve lokale, duke u angazhuar në kryerjen e detyrave rreth grumbullimit të mjeteve për Kosovën, ishin krah i fortë i insti­tucioneve të Republikës së Kosovës, në krye me Presidentin historik Ibrahim Rugova. Kryetari i Komisionit Qendror dhe i Degës së LDK-së angazhohej me përkushtim për zbutjen e efekteve negative të fërkimeve të panevojshme dhe të mos koordinimit të veprimeve në relacionin Qeveri-Presiden­cë. Për ta ishte e pakapshme qe mjetet e grumbulluara për pavarësinë e Kosovës të mos i viheshin në dispozicion edhe Presidencës e të shkohej aq larg sa të mos i paguheshin biletat e udhëtimit dhe shpenzimet e telefonit Presidentit të Republikës.

Në mars të vitit 1998 asociacionet e organizuara shqiptare në Suedi, duke u nisur nga situata e rëndë në Kosovë dhe nevoja imediate e koordinimit dhe bashkërenditjes së aktivitetit me organet shtetërore të Republikës së Kosovës themeluan Këshillin Emergjent dhe sektorët e tij. Kryetar i Këshillit u zgjodh kryetar i Komisionit Qendror të Fondit të Trepërqindëshit. Këshilli formoi edhe sektorët për informim, për grumbullimin e ndihmave materiale dhe për regjistrimin e vullnetarëve. Këshilli i Emergjencës vetëm nëpërmjet Fondit të Trepërqindëshit arriti që në “Aksionin për ndihmë Drenicës” të grumbulloj 3.000.000 kr.

Më 23 maj 1998 në mbledhjen e përfaqësuesve të të gjitha komisioneve qendrore të Fondeve të 3 % në Gjermani u miratua vendimi i Qeverisë së Republikës së Kosovës që të organizohet aksioni ”Për pavarësinë e Kosovës”. Në përputhje me nevojat aktuale në Kosovë dhe të Vendimit të Qeverisë së Republikës së Kosovës, nr. 1-6/98, të dt. 7. VI. 1998 për organizimin e grumbullimit të jashtëzakonshëm e të përnjëhershëm të ndihmave për pavarësinë e Kosovës, Këshilli i Emergjencë, në mbledhjen e vet të mbajtur në Göteburg më 7 qerdhor 1998 mori vendim që ky aksion të zhvillohet edhe në Suedi. Në përputhje me kushtet specifike në Suedi dhe në vendet e tjera nordike, mbledhja e përfaqësuesve të komisioneve të fondeve dhe Qeveria  e Republikës së Kosovës  miratuan propozimin e kryetarit të Komisionit Qendror të Fondit që obligimi për anëtar të familjeve me leje qëndrimi të jetë 500 kr., kurse për ata pa leje qëndrimi 350 kr. Familjet që kishin nga dy e më shumë të punësuar do të ndanin nga 1000 kr. për të punësuarit dhe nga 500 kr. për anëtarët e tjerë të familjes,  kurse beqarët e punësuar 1000 kr., pronarët e firmave do të paguanin nga 5000 kr. Këto kritere vlenin në valutat përkatëse edhe për Danimarkën, Norvegjinë dhe Finlandën.

Aksioni për pavarësinë e Kosovës në Suedi u zhvillua prej 10 qershorit deri më 10 korrik 1998. Mjetet e grumbulluara u derdhën ekskluzivisht në konton e Fondit për Ndihmë Kosovës, Nr. 83 27 84-3. 4247 pagesa ishin me vlerë nga 1000 kr.= 4. 247. 000 kr. dhe 117 pagesa në vlerë nga 500 kr.= 568. 000 kr, pra gjithsej 4. 818. 000 kr. Pagesat e tjera ishin më shuma më të vogla- gjithsej 83. 095 kr. Janë bërë 72 pagesa nga 500 DM=36.000 DM dhe 4 pagesa nga 1000 DM.=4000 DM., kurse pagesat e tjera të cilat nuk mund të mbuloheshin me bona ishin gjithsej 17. 090 DM. Vlera e përgjithshme e pagesave ishte 5. 006. 028 kr. dhe  57. 590 DM.

Qeveria e Republikës së Kosovës të gjithë kontribuesve të aksionit ”Ndihmë për Pavarësinë e Kosovës” u lëshoi bonat përkatës të donacionit për shumat të cilat mund të mbuloheshin me letra me vlere. Për Suedinë këto  dokumente kishin vlerën 1000  dhe 500 kr. Mirëpo, meqë pati kontribuues që paguan ndihma në shuma të cilat nuk ishte e mundur të mbuloheshin me bona, të gjitha këto raste, sipas udhëzimeve të Qeverisë, u mbuluan me Fletëdëshmitë e Komisionit Kryesor të Aksionit. Regjistrat me emrat e të gjithë donatorëve dhe shumat e paguara u desh të dërgohen në Zyrën e Republikës së Kosovës në Gjermani. Në bazë të kësaj evidence bonat u shtypën në Bon dhe kryetari i Komisionit Qendror të Fondit, i solli personalisht nga Gjermania në Suedi. Por ky ka pas “privilegjin qe te plotësoje shënimet te nënshkruaj dhe te vulose çdo njërën prej tyre, duke ia kaluar me ketë ritual te bezdisem edhe vete kryetarit te Kinës se Madhe.

Grumbullimi i mjeteve te Trepërqindëshit ne Suedi ka vazhduar deri me 13 mars te vitit 2000 kur është bere pagesa e fundit me shumën simbolike prej 500 kr.

Ne këtë mënyrë nëpërmjet Fondit të 3% në Suedi u grumbulluan gjithsej 60. 072.488 kr., të cilat i janë dorëzuan Qeverisë së Republikës së Kosovës. Kjo do te thotë se bashkatdhetarët tanë ne Suedi ishin ne vendin e tretë, me 5% të shumës e gjithëmbarshme te mjeteve të grumbulluara në diasporë.

Ne vazhdim po japim emrat e anëtareve te Komisionit Qendror te Fondit në të pesë përbërjet dhe te Këshillit te Emergjencës,  por na vjen keq qe kësaj radhe nuk arritëm te evidentonim te gjithë anëtarët e 80-120 komisioneve lokale sa kanë vepruar  mesatarisht për çdo vit në Suedi prej fillimit e deri në fund të aksionit.

Përbërja e parë e Kryesisë se Fondit (28 shtator 1991- 8 mars 1993): Muhamet Shatri, kryetar, Bajram Kabashi, sekretar, Tahir Salihu, arkëtar, Sabri Novosella, Iljaz Bicaj, Nazim Shatri, Selim Bala, anëtarë.

Përbërja e dytë: (8 mars 1992- 10 qershor 199):  Muhamet Shatri, kryetar, Tahir Salihu, sekretar, Enver Camaj, arkëtar, kurse Fejzë Halili, Reshat Hoxha, Hysen Ibrahimi, Shkelzen Shabanhaxhaj, Nazim Shatri dhe Mehdi Dakaj, anëtarë.

Përbërje e tretë (10 qershor 1992-26. XII. 1992 ):  Muhamet Shatri, kryetar, Tahir Salihu, sekretar , Enver Camaj, arkëtar, kurse:  Fejzë Halili,  Hysen Ibrahimi, Hajdin Abazi, Nazim Shatri, Mehdi Dakaj, Shkelzen Shabanhaxhaj, Reshat Hoxha, Ejup Ramadani dhe  Haki Alaj, anëtarë.

Përbërja e katërt  (4 janar 1993- 10. XII.  1994): Fejzë Halili , kryetar,  Nexhat Hoxha, sekretar, Vaid Vladi, arkëtar, kurse Muhamet  Shatri, Enver Camaj,  Nazim Shatri, Hysen Ibrahimi  dhe Tahir Salihu (anëtarë). Me 9 prill 1994 Hysen Ibrahimi dorëheqjet dhe ne vend te tij kooptohet Vesel Shala.

Përbërja e pestë (4 janar 1995 -10. VI. 1996): Muhamet Shatri, kryetar, Fejzë Halili, sekretar, Enver Camaj, arkëtar, kurse Reshat Hoxha, Vesel Shala, Nexhat Hoxha dhe Nazim Shatri, anëtarë.

Përbërja e gjashtë ( 10. VI. 1996 e deri në fund):   Muhamet Shatri, kryetar, Fejzë Halili, sekretar Fatmir Azemi, arkëtar, kurse Nazim Shatri,  Zeqir Thaçi , Avni Jonuzi, Iljaz Spahija ,  Rexhep Prokupi,  Raif Mehmeti,  Sami Karpuzi dhe  Gani Begolli, anëtarë.

Me 24 mars 1998 u formua Këshilli i Emergjencës për Suedi. Këshilli formoi edhe sektorët për informim, për grumbullimin e ndihmave materiale dhe për regjistrimin e vullnetarëve. Kryetar i Këshillit u zgjodh Muhamet Shatri, kryetar i Komisionit Qendror të Fondit të Trepërqindëshit, kryetar i Sektorit për informim u zgjodh Shaqir Shaqiri, i Sektorit për ndihma materiale, Muhamet Shatri dhe i Sektorit për regjistrimin e vullnetarëve, Fejzë Halili.

Komisioni Qendror dhe komisionet lokale prej fillimit e deri në fund e ruajtën bërthamën e vet me veprimtarë të përcaktuar për çështjen kombëtare. Nga Komisioni Qendror kanë dalë vetëm për shkak të kthimit në Kosovë (Shkelzen Shabanhaxhaj), të kalimit në shtete tjera  (Mehdi Dakaj), për shkaqe shëndetësore (Tahir Salihu) dhe te punësimit larg Zyrës se Fondit.  Asnjë anëtar i Komisionit nuk ka ndodhur të përjashtohet largohet apo të mos rizgjidhet. Me fjalë të tjera gati të gjithë anëtarët e Komisionit Qendror të të gjitha përbërjeve kanë bërë punë të madhe dhe me përkushtim. Për mbarëvajtjen e Fondit të 3 % ata mbi një dekadë janë angazhuar natë e ditë dhe pa asnjë pagesë.  Komisioni Qendror, i cili ka udhëhequr dhe koordinuar punën me komisionet lokale, me Ministrinë për Ekonomi e Financa të Republikës së Kosovës, me komisionet simotra në vendet e tjera të Evropës, Amerikës e të Australisë, si dhe me drejtuesit e shoqatave dhe të asociacioneve të tjera shqiptare në Suedi, me selinë e LDK-së në Prishtine. Punë të veçantë kanë bërë kryetari, arkëtari dhe sekretari i Komisionit Qendror, por edhe administratoret e Zyrës se Fondit:  Nexhat Januzi , Sherif Jusufi, Nexhat Sadiku, Shefqet Tafilaj dhe Iljaz Spahija, të cilët kanë administruar mjetet dhe kane komunikuar, jo vetëm me anëtarët e komisioneve lokale, por edhe me shumicën e kontribuuesve të cilët të shumtën e rasteve kanë dashur të marrin sqarime dhe informata nga dora e parë. Ata udhëhiqnin drejtpërdrejt rrjedhat e grumbullimit të mjeteve, administronin, përkatësisht evidenconin pagesat me emrat e kontribuuesve, i fotokopjonin, i nënshkruanin dhe ua kthenin komisioneve rajonale dhe atyre që paguanin individualisht.

Punë ndoshta edhe më të mundimshme kanë bërë anëtarët e komisioneve lokale, të cilët pa u lodhur natë e ditë për çdo muaj kanë grumbulluar mjetet dhe ia kanë përcjellë Komisionit Qendror të Fondit. Krahas angazhimit të përhershëm ata kanë pasur edhe shpenzime të konsiderueshme sepse askush nuk ua ka kompensuar udhëtimin, telefonatat dhe korrespondencën me Komisionin Qendror dhe me bashkatdhetarët në terren. Ata njëkohësit është dashur të jenë vigjilentë dhe të mos japin deklarata dhe të mos shprehin qëndrime joadekuate sepse kështu do ta dëmtonin kauzën për të cilën angazhoheshin pa pushim. (Na vjen keq qe kësaj radhe nuk mund te japim listën dhe strukturën organizative te komisioneve lokale dhe te anëtarëve te tyre).

Me ketë rast po i prezantoj veprimtaret dhe kontribuuesit me te dalluar te Fondit të Republikës së Kosovës në Suedi, të propozuar për mirënjohje nga komisionet lokale dhe bashkatdhetarët kontribuues, e këta janë: Adnan Sollova (Hova), Avdyl Uka (Malmö), Ali Shipshani (Landskrona), Murteza Xhema (Alvesta), Izet Dushi, Izet Hajra dhe Izet Laçi (Hultebryk), Naser Hajzeri (Trolleborg, Hajriz Uka (Lindsberg), Fevzi Ademi (Nybro), Mila­zim Abazibra (Hyltsfred), Hysen Abazi (Älmhylt), Isuf Mu­riqi (Landskrona), Bahri Rama dhe Mahmut Shyti (Höör), Dinë Kelmendi (Karl­skro­na), Sylejman Ismajli (Valdemarsvik), Zeçir Thaçi (Markaryd), Fuat Ibrahimi (Norrtälje), Zeçir Sha­la, Shaip Gërxha-liu, Bajram Maqe­don­ci dhe Tefik Xhemshiti (Mariestad), Zekë Balaj (Fins­pång), Naim Ejupi (Landskrona), Ali Aliu (Gimå), Flamur Hoxha, Murat Mavraj dhe Ramadan N. Shala (Falun), Lulzim Behramaj (Laholm), Fazli Selmani (Per­storp), Xhevdet Xhemaj­li (Svenshögen), Rrahman Rexhepi (Karlhamsmbruk), (tani i ndjerë), Shefki Oseku, publicist (Trrelleborg), Hajrë Hajra, Musa Mavraj dhe Samih Karpuzi (Trollhätan), Shefqet Tafilaj (Malmö), Idriz Qosja (Jönköping), Mustafë Bahtiri (Sä­­ffle), Arif Smajli (Landskrona), Safet Osmani (Klippan),Vebi Ibrahimi (Sätter), Izet Ra­ma (Hörby), Ylber Gashi (Ödåkra), Avdullah Avdiu (Karlskrona), Raif Mehmeti (Kalmar), Ra­ma­dan Reshitaj (kryredak­tor i revistës ”Besa”), Ejup Rushiti (Jokkmokk), Nexhmi Llumnica-komandant Gjoni, Ismet Bicaj dhe Afrim Krasniqi (dëshmorë te kombit), Mehdi Zeneli (Vetlanda), Ilir Canhasi (Nörrtälje), Nehat Aj­vazi, (Knäred), Hamdi Xhaka (Lilla Edet), Agim Pacolli dhe Banush Hajrizi (Boden), Adem Pllana (Tomelilla), Beqir Sylejmani (Hagfors), Sami Dobërlluka (Hllerstorp), Enver Ca­maj dhe Muhamet Shatri (Malmö), Fejzë Halili (Göteboeg), Vesel Shala (Falun), Nexhat Hoxha (Göteborg), Reshat dhe Qibrije Hoxha (Stockholm), Fatmir Azemi (Lanskrona), Iljaz Spahija (Malmö), Tahir Salihu (Kristianstad), Nazim Shatri (Skövde) Gani Begolli (Bo­den) (tani i ndjerë), Rexhep Prokupi (Falköping), Shkelzen Shabanhaxhaj dhe Mehdi Dakaj (Synne), Hysen Ibra­himi (Ängelholm), Avni Jonuzi (Hässlöholm), Ibrahim Metaj (Sturup) (tani i ndjerë), Istref Lutani (Hel­sing­borg) (tani i ndjerë), Nexhat Jonuzi dhe Vaid Vladi (Göteborg).

Te propozuarit, në një mënyrë ose tjetër, përfaqësojnë edhe qindra anëtarë te komi-sioneve dhe veprimtarë të tjerë që u angazhuan ditë e natë për të krijuar bazën materiale për jetësimin e institucioneve të Republikës së Kosovës dhe për të siguruar  bukë e barot për luftëtarët e lirisë. Sikur do të duhej të veçohej  ndonjëri prej këtij vargani të gjatë veprimtarësh të paepur, këta do të ishin: anë­tari i Këshillit Grevistë të Minatorëve të Trepçës, anëtari i Komisionit Qendror dhe dy vite kryetar i Komisionit Qendror te Fondit te Trepërqindëshit në Suedi, Fejzë Halili dhe veprimtari i Lëvizjes Ilegale, pastaj veprimtar i LDK-se dhe arkëtar i Degës së LDK-së dhe i Fondit të Trepërqindëshit ne Suedi, Enver Camaj (tani i ndjerë), te respektuar nga të gjithë mërgimtarët shqiptarë në Suedi.

 

 

 

Ne vazhdim po japim listën e plotë plotësuar edhe me vendbanimet e kontribuuesve:

 

Askersund:  (Ahmet Jashari- 2500 kr., Amit Vujiq- 2700 kr., Gëzim Rexhepi- 500 kr., Rasim Bublaku-1000 kr., Sefer Peci- 2500 kr., Xhevat Bacaj- 2500 kr., Zahit Kurti- 4000  kr. (Gjithësej 15.700 kr.)

Mariestad:  (Albert Bunjaku- 500 kr., Arben Kastrati- 500 kr., Azem Fetahu- 600 kr., Bedri Kurti- 2500 kr., Hazir Iberdemaj- 1000 kr., Idriz Aruqaj- 3500 kr., Rashit Rashiti- 2500 kr., Rexhep Bo­rovci- 2500 kr., Sabri Krasniqi- 500 kr., Sadri Ajra- 2500 kr., Sami Azemi- 2000 kr., Tefik Xhem­shiti- 2500 kr. (Gjithësej 18.600 kr.)

Rönninge : Agron Imeri- 500 kr., Demush Aliu- 500 kr., Miran Kelmendi- 2500 kr., Qazim Peci- 4000 kr., Ukshin Mustafa- 2000 kr., Zijadin Kadriu- 3000 kr. (Gjithësej 12.500 kr.)

Stafanstorp : Selim Sylkaj- 3500 kr, Selman Xhemajli- 2000 kr, Mursel Rexhepi- 1500 kr. (Gjithësej 7000 kr., kryetari Selim Sylkaj).

Stenungsund : Bajram Istrefi- 3000 kr, Bashkim Thaqi- 500 kr., Bedri Fejza- 3000 kr., Behram Istrefi- 2500 kr., Daut Maliqi-1000 kr., Faik Thaqi- 3500 kr., Faruk S.- 500 kr., Hetem Tahiri- 2500 kr., Mon Musa- 3000 kr., Mustafë Perquku- 500 kr., Rrahim Borku- 500 kr., Tefik Gashi- 1000 kr. (Gjithësej19.000 kr., Ark. Mon Musa).

Södravi : Gani Sadrija- 2500 kr., Habib Kurti-3500 kr., Hamdi Sallova- 2500 kr., Ismet Manaj- 2500 kr., Musli Berisha- 3000 kr., Naser Muli- 3500 kr., Qamil Bajrami- 3500 kr. Gjithësej: 21.000 kr., ark. Habib Kurti).

Kristinehamn: Arsim Ibrahimi- 350 kr., Asllan Berisha- 500 kr., Behram Beqiri- 500 kr., Beqir Sadiku- 5000 kr., Besim Trepça- 350 kr., Enver Rexhepi- 1000 kr., Haki Muslija- 5000 kr., Hamit Sadiku- 3000 kr., Hilmi Bahtri- 2000 kr., Ismet Islami- 1000 kr., Izet  Xhemajli- 500 kr., Kujtim Raqa- 2000 kr., Qamil Mustafa- 3500 kr., Refet Nura- 1000 kr., Sami Ismajli- 400 kr., Shpend Rukiqi- 1500 kr., Smajl Ajdini- 500 kr., Sylë Osmanollaj- 500 kr., Vehbi Miftari- 850 kr . Gjithë­sej 24.500 kr. Komisioni: Fatmir Lleshi, Brahim, Mulolli, Kenan Kelmendi).

Landskrona : (Agan Nikqi, 350 kr., Agim Salihu, 500 DM., Ajshe Krasniqi, 200 DM., Ali Sadiku, 700 DM., Arif Smajli, 600 DM., Asllan Çeku, 350 kr., Avdi Shala, 1750 kr., Avni Pllashniku, 500 DM., Basri Shala, 350 kr., Behxhet Sadiku, 2100 kr., Bekim Maloku, 350 kr., Blerim Krasniqi, 350 kr., Daut Uka, 200 DM., Demir Elshani, 600 DM., Dervish Ferizi, 600 DM., Durim Hoxha, 500 DM., Ekrem Haliti, 350 kr., Ekrem Kaçaniku, 700 DM., Enver Jashari, 2100 kr., Enver Krasniqi, 700 kr., Enver Mehana, 1400 kr., Enver Shabani, 800 DM., Enver Zeça, 1750 kr.. Esat Istrefi, 1400 kr., Fadil Ferizi, 600 DM., Fatmir Azemi, 500 DM., Fatmir Morina , 600 DM., Fehmi Aliti, 500 DM., Fitim Ibri, 1750 kr., Gani Berisha, 350 kr., Gani Kelmendi, 350 kr., Habib Dizdareviq, 3000 kr., Habib Rama, 350 kr., Hafize Azemi, 350 kr., Haki Lluka, 400 DM., Halit Emini, 1050 kr., Hasan Avdija, 3000 kr., Hasan Hyseni, 350 kr., Haxhi Avdylaga,  600 DM., Hazer Rizaj, 600 DM., Huskiq Etemi, 50 kr., Hysni Bahtiri, 1750 kr., Hysni Muhaxhe­ri, 600 DM., Ibrahim Gërxhaliu, 4000 kr., Idriz Peci, 350 kr., Idriz Peci, 3000 kr., Ilmi Shala, 500 DM., Isa Shabani, 3000kr., Islam Shala, 4000 kr., Ismet Ibishi, 100 DM., Ismet Voca, 700 DM., Isuf H.Muriqi, 500 DM., Isuf Peci, 350 kr., Isuf Sadrija, 600 DM., Isuf, S. Muriqi, 4000 kr., Izet Istrefi, 1400 kr., Jakup Gashi, 500 DM., Jakup Krasniqi, 1000 DM., Kajtaz Veseli, 500 DM., Mehdi Dobratiqi, 2100 kr., Mehdi Zogjani, 800 DM., Mehmet Ahmeti, 1750 kr., Mehmet Jonuzi, 1500 kr., Mentor Salihu, 600 DM., Mon Ademi, 300 DM., Muhamet Greci, 1000 kr., Muhamet Krasniqi, 500 DM., Muhamet Manxholli, 700 DM., Muharrem Veliu, 400 DM., Murat Osaj, 2100 kr., Naim Maloku, 350 kr., Nazim Syla, 3500 kr., Nexhat Pacolli, 1400 kr., Nexhmedin Dedinca, 2100 kr., Nezir Hasanaj, 600 DM., Nuhi Maloku, 400 DM., Nurije Hajdari, 500 DM., Osman Sadrija, 1700 kr., Osman Vitija, 2100 kr., Qazim Hoxha, 1750 kr., Qerim Kryeziu, 1500 kr., Ragip Isufi, 500 DM., Ragip Kelmendi, 600 DM., Ragip Prekadini, 500 DM., Ramadan Morina, 600 DM., Ramadan Smakaj, 2500 kr., Rexhep Jupa, 600 DM., Rifat Shala, 1400 kr., Rizah Zejnullahu, 400 DM., Rushit Ferati, 700 kr., Rushit Imeri, 3000 kr., Sadik Seferi, 600 DM., Sadik Zeqiraj, 400 DM., Safet Smajli, 200 kr., Sahit Balaj, 2500 kr., Sami Hyseni, 1750 kr., Sefë Dobërdolani, 700 kr., Selim Restelica, 700 DM., Selman Matoshi, 500 DM., Sezair Halili, 500 DM., Shaban Kelmendi, 1750 kr., Shaban Nikçi, 1350 kr., Shaban Paçarada, 700 kr., Shefki Krasniqi, 1400 kr., Shemsedin Bujupi, 1750 kr., Shemsedin Hyseni, 350 kr., Skënder Sopjani, 1750 kr., Tefik Berisha, 700 DM., Vehbi Shartari, 1400 kr., Vesel Lajçi, 600 DM., Vezir Velia, 200 kr., Xhafer Krasniqi, 400 DM., Xhavit Peci, 500 DM., Xhavit Zeqiraj, 300 DM., Xhelal Greci, 600 DM., Zender Elezi, 600 DM., Zenel Hajdaraj,  600 DM., Zymer Qupeva, 4000 kr. Gjithësej 214.365 kr. & 10. 748 kr. Nënkëshilli i: Emergjencës: Rexhep Jashari, Skënder Sejdiu, Faik Brahimi, Ibrahim Aliu, Sami Hyseni, Pleurat Nushi).

Malmö, ”Shoqata Dardania” : Afrim Mikullovci, 2500 kr., Shefki Mikullovci, 2500 kr., Bejtush Zeiqi, 1000 kr., Naser Krasniqi, 3500 kr.  Gjithësej 9500 kr. Selim Sylkaj.

Hässleholm:  (Abit Rama, 500 kr., Adem Ahmeti, 4000 kr., Avni Jonuzi, 3000 kr., Azem Rama, 2000 kr., Bajram Muharremi, 3000 kr., Baki Miftari, 500 kr., Bashkim Sefedini, 1000 kr., Bedri Jonuzi, 1500 kr., Besim Latifi, 1500 kr., Daut Dauti, 2500 kr., Deli Peci, 3500 kr., Fejzë Feka, 1500 kr., Fetah Mazhiqi, 1400 kr., Gani Dibrani, 4000 kr., Gëzim Perolli, 2500 kr., Hikmet Salihu, 500 kr., Hilmi Mazhiqi, 500 kr., Hysen Brahimi, 500 kr., Hysen Tiriqi, 2000 kr., Irfan Tunuzliu, 500 kr., Mehedin Ademi, 2500 kr., Miftar Sadiku, 500 kr., Murat Doroci, 3500 kr., Mustafë Mustafa, 2000 kr., Nazmi Krasniqi, 3000 kr., Nevzat Sadiku, 4000 kr., Nezir Barja, 1500 kr., Raif Ibrahimi, 1000 kr., Ramadan Aliu, 3000 kr., Resmije Kelmendi, 2000 kr., Ruhan Rama, 1000 kr., Sabri Vilanci, 3500 kr., Sami Ibrahimi, 2500 kr., Sanije Salihu, 500 kr., Sefer Ibishi, 2500 kr., Shehide Jonuzi, 500 kr., Shukri Kurti, 4000 kr., Shukrije Sylejmani, 500 kr., Skënder Ramaj, 500 kr., Skënder Shala, 3500 kr., Vehbi Dibrani, 4000 kr., Xhafer Shala, 2000 kr., Xhelal Keçmezi, 500 kr., Xhevdet Dibrani, 3500 kr., Ymer Gërbeshi, 2500 kr. Gjithësej 90.900 kr. Mehedin Ademi).

Osby:  (Abedin Bahtiri, 3000 kr., Afrim Kerqeli, 2000 kr., Agim Ahmeti, 2500 kr., Ali Rexhepi, 3500 kr., Elheme Peci, 350 kr., Fadil Ahmeti, 350 kr., Faik Peci, 4000 kr., Fehmi Peci, 4000 kr., Hysen Ahmeti, 2500 kr., Hysen Rexhepi, 3000 kr., Ilaz Abazi, 2000 kr., Ismajl Hashani, 2850 kr., Isuf Ahmeti, 1000 kr., Man Peci, 4000 kr., Miftar Ademi, 3500 kr., Sabit Peci, 2000 kr., Shyqyri Peci, 3500 kr., Sylejman Rexhepi, 2500 kr., Xheladin Ahmeti, 3000 kr. Gjithësej 49.550 kr.  Ark. Afrim Kerqeli).

Borås: (Abdullah Gerxhaliu, 1050 kr., Agron Çela, 2500 kr., Ahmet Avdija, 3000 kr., Ali Muzaçi, 2500 kr., Arben Osmani, 500 kr., Bahri Gërxhaliu, 3000 kr., Bashkim Nikqi, 1000 kr. Bedri Hoti, 3500 kr., Bekim Fetaj, 500 kr., Besim Ramadani, 500 kr., Burhan Sahiti, 2000 kr., Dukagjin Pro­kupla, 1500 kr., Ekrem Mehmeti, 500 kr., Elba Mehmeti, 500 kr., Elhami Haxhiu, 2000 kr., Fadil Hajdini, 2000 kr., Fadil Pllana, 2000 kr., Faik Kelmendi, 3000 kr., Fatmir Ferizi, 2500 kr., Fejzë Shala, 4000 kr., Ferat Shabani, 2500 kr., Ferik Kelmendi, 2000 kr., Ferki Avdiu, 1500 kr., Ferki Mehmeti, 3000 kr., Gazmend Bytyqi, 1500 kr., Habib Jonuzi, 4000 kr., Hamdi Rexhepi, 3000 kr., Hetem Fekaj, 500 kr., Hilmi Meta, 500 kr., Hysen Gashi, 2500 kr., Ibrahim Spahiu, 3500 kr., Imer Fekaj, 3500 kr., Ismail Bushi, 2500 kr., Jakup Luzha, 500 kr., Kadri Mehmeti, 1500 kr., Kumrije Hasani, 500 kr., Luan Ismaili, 2000 kr., Mentor Krasniqi, 1500 kr., Merita Muzaçi, 350 kr., Muhamet Mehmeti, 2000 kr., Muharrem Binaku, 3000 kr., Nasuf Jashari, 3000 kr., Nazmi Xhemajli, 880 kr., Nexhdet Rekathati, 2000 kr., Nexhdet Vokshi, 2000 kr., Osman Neziri, 5000 kr., Ragip Rexhepi, 500 kr., Ramë Mehmetaj, 3000 kr., Rexhep Hyseni, 3000 kr., Rrahim Feta­hu, 4500 kr., Rrustem Rama, 2500 kr., Sadik Alia, 2500 kr., Sami Osmani, 2000 kr., Sami Sel­manaj, 2000 kr., Sejdi Muzaçi, 2000 kr., Selami Fetahu, 3000 kr., Selim Mezimi, 2000 kr., Sha­ban Kadriu, 2500 kr., Shani Metkamberi, 2500 kr., Shoqata ”Rinia”, 5000 kr., Sinan Avdiu, 3000 kr., Uzahir Mulaku, 500 kr., Veli Hoxha, 3500 kr., Xhafer Elezaj, 3000 kr., Xhafer Rifati, 500 kr., Xhevat Shabani, 3000 kr., Zeqir Hasani, 3000 kr. Gjithësej146. 280 kr. Nënkëshilli i Emer­gjencës: Agron Çela, Bedri Hoti, Ismail Bushi, Muharrem Binaku).

Norrköping: (Adem Syla, 3000 kr., Agim Pllana, 3000 kr., Ahmet Haziri, 500 kr., Ahmet Rexha, 3000 kr., Avni Abrashi, 500 DM., Bahri Qerimi, 2500 kr., Bajram Bajrami, 2500 kr., Bedri Brahimi, 3000 kr., Bedri Gashi, 500 kr., Bekim Beka, 1500 kr., Blerim Salihaj, 1000 kr., Bujar Shala, 1500 kr., Driton Abazi, 500 kr., Driton Halili, 3000 kr., Enver Sallkaj, 3500 kr., Fadil Haziri, 500 kr., Fahredin Berisha, 2500 kr., Faik Hasani, 2000 kr., Faredin Hashani, 3000 kr., Fatmir Mala, 2000 kr., Gafurr Shipoli, 1000 kr., Gani Jashari, 3000 kr., Gëzim Gashi, 2000 kr. Hamdija Damiroviq, 200 kr., Hazir Haradinaj, 3000 kr., Hilmi Prenku, 500 kr., Hilmi Zeqiri, 1500 kr., Hysen Cani, 1000 kr., Ibrahim Abazi, 3000 kr., Imer Laha, 1500 kr., Ismet Lajqi, 500 kr., Kaim Sylejmani, 3000 kr., Kemal Morina, 3500 kr., Kujtim Hajra, Nor 1000 kr., Luan Shullanoviq, 2000 kr., Mehmet Jakupi, 2500 kr., Mexhit Berbatovci, 500 kr., Muharrem Pllana, 2500 kr., Mursel Nikaj, 1500 kr., Myhedin Doka, 500 DM., Nexhat Mustafa, 500 kr. Nysret Berisha, 500 kr., Osman Salihu, 3000 kr., Qazim Ibraj, 1000 kr.200 DM, Qenan Ruhani, 3000 kr., Ramadan Ademi, 3000 kr., Rrustem Shullanoviq, 4000 kr., Sadik Kelmendi, 2500 kr. Sahit Shala, 2000 kr., Sejdi Salihu, 1500 kr., Selami Qitaku, 3000 kr., Selim Lokaj, 3000 kr., Senad Mexhedoviq, 500 kr., Shaban Berisha, 3000 kr., Smajl Dreshaj, 3000 kr., Ulmar Qvick Nimani, 1500 kr., Vesel Islami, 2500 kr., Vesel Shala, 2000 kr., Xhafer Balaj, 4500 kr., Xhelal Bilalli, 2500 kr., Xhelal Ismajli, 3000 kr., Xhemshir Avdyli, 500 kr., Xhevat Konushevci, 3000 kr., Yzri Kurti, 1500 kr., Zeki Zhubi, 500 kr. Gjithësej 127.700 kr.& 1. 200 DM.,  përkatësisht 132.946 kr.Komisioni: Ramadan Ademi, Bedri Brahimi dhe Kaim Sylejmani).

Mariestad: (Albert Bunjaku, 500 kr., Arben Kastrati,500 kr., Azem Fetahu, 600 DM, Aziz Zhubi, 600 DM., Bedri Kurti, 2500 kr., Idriz Aruqaj, 3500 kr., Izet Rexhepi, 3000 kr., Milaim Gërbeshi, 500 kr., Rashit Rashiti, 2500 kr., Rexhep Borovci, 2500 kr., Sabri Krasniqi, 500 kr., Sadri Ajra, 2500 kr., Sami Azemi, 2000 kr., Shemsi Zeneli, 3000 kr., Shyqyri Dreshaj, 600 DM., Tefik Xhemshiti, 2500 kr., Vehbi Ymeri, 2000 kr. Gjithësej 31.500 kr. & 1200 DM, përkatësisht 36. 727 kr. Komisioni Sami Azemi dhe Tefik Xhemshiti).

Årjeng: (Ali Kurti, 3000 kr., Astrit Xhemajli, 1000 kr., (Avdi Shala, 500 kr., Bahri Gashi, 2000 kr., Brahim Mziu, 500 kr., Feti Haxholli, 3500 kr., Ferki Ahmeti, 2000 kr., Hajdin Mustafa, 2500 kr., Haki Bajrami, 500 kr., Hamdi Shala, 500 kr., Haxhi Avdiu, 3000 kr., Hyzera Beka, 1500 kr., Naim Provalia, 500 kr., Nesret Tmava, 3000 kr., Isa Mziu, 2500 kr., Ismet Rama, 3500 kr., Ismet Smajli, 3500 kr., Istref Vllahia, 3000 kr., Izet Smajli, 4000 kr., Jakup Rrustemi, 4000 kr., Rexhep Tmava, 3000 kr., Sadik Gashi,1000 kr., Shemsedin Hasani, 1000 kr., Xhafer Hajzeri, 500 kr., Xhavit Kurti, 500 kr., Xhevdet Kurti, 500 kr., Xhemajl Elshani, 2000 kr. Gjithësej 56.500 kr Komisioni: Bahri Gashi dhe Nysret Rama).

Höör: (Afrim Musliu, 500 kr., Avni Rama, 2000 kr., Bahri Rama, 2500 kr., Bashkim Rama, 2000 kr., Elmi Kaleviqi, 2500 kr., Enver Krasniqi, 4000 kr., Fadil Fazliu, 1500 kr., Fadil Fazliu, 2000 kr., Faruk Bujupi, 2000 kr., Gani Zekolli, 2500 kr., Hafiz Xhemajli, 2500 kr., Haki Mehana, 2000 kr., Halil Salihu, 2500 kr., Hamit Krasniqi, 3500 kr., Hazir Beqiri, 2500 kr., Ilmi Lahi, 2000 kr., Kadri Zeneli, 500 kr., Latif Rama, 3000 kr., Mahmut Shyti, 2500 kr., Musa Qyqalla, 3500 kr., Naser Sopjani, 2000 kr., Nexhmi Azemi, 2000 kr., Qamil Aliaj, 2500 kr., Ramiz Elshani, 3500 kr., Remzi Smajli, 1500 kr., Remzush Isufi, 2500 kr., Sabit Ferizi, 3500 kr., Saim Shala, 2500 kr., Shaban Ujkani, 2000 kr., Shaip Krasniqi, 3000 kr., Shaqir Dervishaj, 2000 kr. Skënder Ibishi, 2000 kr., Vaid Morina, 2500 kr., Vegim Kelmendi, 2000 kr., Xhabir Ahmeti, 600 kr., Xhevat Grabanica, 2500 kr., Xhevdet Thaqi, 2000 kr., Zekir Azem, 3000 kr. Gjithësej 97.000 kr.,.kurse Besnik Gërguri, 2000 kr, Naim Misini, 3000 kr dhe Nazmi Fazliu, 4000 kr. i kanë dërguar në fondin”Vendlindja Thërret” Komisioni: Bahri Rama, Mahmut Shyti, Afrim Musliu).

Laholm: (Afrim Nuredini, 2500 kr., Agim Gjinovci, 3000 kr., Avdyl Hajrullahu, 2500 kr., Avni Berisha, 2500 kr., Emri Jonuzi, 4000 kr., Fadil Peci, 3000 kr., Fevzi Begu, 3000 kr., Gani Bekte­shi, 3000 kr., Hasan Kurtaj, 3000 kr., Hetem Behramaj, 4000 kr., Hysen Sefa, 1000 kr. Ibish Zogaj, 2500 kr., Islam Asllani, 2000 kr. Ismet Kamberi, 2000 kr., Kadri Ismajli, 3500 kr., Kent Andersson, 500 kr., Lulzim Behramaj, 3500 kr., Mehdi Behrami, 3000 kr., Menduh Çollaku, 2000 kr., Miftar Berisha, 2000 kr., Muhamet Thaçi, 3500 kr., Musa Haxhiu, 4500 kr., Musli Jashari, 2500 kr., Nehat Ajvazi, 2500 kr., Nysret Ramadani, 4000 kr., Osman Ahmetxhekaj, 3000 kr., Palush Marku, 2500 kr., Ragip Peci, 4000 kr., Selatin Ardolli, 2000 kr., Selman Beri­sha, 3500 kr., Shefqet Sumiqi, 3000 kr., Shukri Halimi, 2500 kr., Sylejman Mazreku, 3000 kr., Tafil Hajdari, 2000 kr., Xhavit Çitaku, 2500 kr., Xheladin Fetahu, 2500 kr., Zahir Berisha, 3000 kr. Gjithësej 103.000 kr. Xhavit Çitaku, Muhamet Thaçi dhe Avni Berisha).

Laxå : (Ajmane Zuzaku, 1000 kr., Avni Hasani, 250 kr., Emshir Hyseni, 1250 kr., Enver Peci, 1500 kr., Fehmi Bunjaku, 1250 kr., Hajriz Muqolli, 500 kr., Hakif Sejdiu, 1200 kr., Isak Ferizi, 750 kr., Lulzim Boshnjaku, 750 kr., Muharrem Peci, 500 kr., Murat Murseli, 1500 kr. Nefise Shala, 500 kr. Ramiz Mehmeti, 500 kr., Rrustem Musa, 500 kr., Sami Hasani, Laxo, 1000 kr. Selajdin Jashari, 1000 kr., Shaip Aliu, 1250 kr., Shkelzen Muriqi, 500 kr., Vehbi Hasani, 500 kr.Gjithësej16.200 kr. Ark. Fehmi Bunjaku).

Skara:  (Enver Bejtullahu, 2000 kr., Luan Bejtullahu, 1000 kr., Xhemajl Hoti, 2000 kr., Rizah Gërxhaliu, 3000 kr., Hajriz Shosholli, 3000 kr., Bashkim Berisha, 1500 kr., Hasan Shashivari, 2000 kr., Milazim Hasanaj, 2000 kr., Faruk Peci,1000 kr., Muhamet Mulaj, 4000 kr. Gjithësej 20.500 kr. Komisioni:Hajriz Shosholli, Xhemajl Hoti, Bashkim Berisha).

Norrtälje: (Asllan Jonuzi, 500 kr., Avdulla Avdyli, 4000 kr., Bajram Kurti, 3000 kr., Ferdi Bylbyli, 500 kr., Fuat Ibrahimi, 2500 kr., Hetem Peci, 2500 kr., Ilir Canhasi, 500 kr., Maliq Ahmeti, 4500 kr., Mirlinda Kiqina, 500 kr., Nebih Avdyli, 1500 kr., Ramush Lakna, 3000 kr., Rrahman Maloku, 4000 kr., Sabit Pronaj, 2500 kr., Sadri Hasani,4500 kr., Sinan Perozoviq, 2500 kr., Sylë Hajzeri, 3000 kr., Veton Çekaj, 3000 kr., Ymer Maqiteva, 2000 kr . Gjithësej 44.500 kr Fuat Ibrahimi).

Vårberg : (Agron Ymeri, 500 kr., Asllan Bajrami, 2500 kr., Besnik Bukoshi, 2000 kr. Besnik Santuri, 2000 kr., Demush Aliu, 500 kr., Mehdi Rama, 2500 kr., Miran Kelmendi, 2500 kr., Nexhmedin Kelmendi, 3500 kr., Qamil Beka, 4500 kr., Qazim Peci, 4000 kr., Ramadan Thaqi, 3000 kr., Riza Hoti, 1800 kr., Tahir Bunjaku, 2000 kr., Ukshin Mustafa, 2000 kr.Visar Perani, 500 kr., Ymer Krasniqi, 3000 kr., Zijadin Peci, 3000 kr. Gjithësej 39.800 kr. Komisioni: Sadik Gjonbalaj, Idriz Qollaku dhe Nuredin Sahiti).

Myresjo:  (Ali Hyseni,4500 kr., Mehdi Ibishi, 2000 kr., Milaim Gashi, Vetlanda, 3000 kr., Miran Dibra, 3000 kr., Muhedin Hoxha, 4500 kr., Naser Gashi, Vetlanda, 2500 kr. Gjithësej 19.500 kr/ Komisioni: Mehdi Zeneli, Ali Hyseni dhe Mehdi Ibishi).

II

Myressjo: (Agim Berisha, , 3500 kr., Bekim Berisha, Vetlanda, 1000 kr., Besnik Berisha, 500 kr. Gjithësej 5000 kr. Mehdi Zeneli).

Ystad :(Azem Halimi, 3000 kr., Ibish Lajqi, 1500 kr., Qamil Sejdiu, 3000 kr., Naser Berisha, 2500 kr. Gjithësej10.000 kr. Adem Pllana).

Ulricehamn: (Avdyl Qitaku, 1000 kr., Bashkim Hajra, 3500 kr., Bedri Durmishaj, 2000 kr.Emin Preteni, 3000 kr., Ismet Preteni, 3000 kr., Qazim Hajra, 3500 kr., Ramadan Haxha, 2500 kr., Ramiz Preteni, 500 kr., Shaban Abazi, 2500 kr., Skender Merovci, 2500 kr., Sylejman Pre­teni, 2500 kr. Gjithësej 26.500 kr. Komisioni: Qazim Hajra, Ramiz Preteni dhe Ramadan Haxha).

Halmstad:  (Ali Muqkurtaj, 2500 kr., Esat Kadriu,1800 kr., Ilaz Qerimaj, 3120 kr. Ramë Nikqi, 3500 kr., Yll Vardari, 2000 kr. Gjithësej 12.920 kr . Ar. Esat Kadriu).

Lindsberg : (Abdullah Isufi, 2000 kr., Afrim Abdullahu, 1500 kr., Agim Qela, 2000 kr., Ahmet Voca, 3500 kr., Bekim Feka, 1500 kr., Driton Maksuti, 500 kr., Enver Ahmeti, 2500 kr., Halim Istrefi, 1500 kr., Hasan Ahmeti, 500 kr., Kadri Hamiti, 2000 kr., Kemajl Sinani, 3000 kr., Musa Xhafa, 3000 kr., Nuredin Sherifi, 1500 kr., Qamil Gashi, 2500 kr., Sabri Bekteshi, 2500 kr., Sead Karaosmanoviq, 400 kr., Xheladin Ibrahimi, 500 kr. Gjithësej 30.900 kr Komisioni: Kemajl Si­nani, Afrim Abdullahu dhe AhmetVoca).

I/

Västervik: (Agim Karjagdiu, 2500 kr., Arbër Hasangjekaj,  2500 kr., Bedri Poturqoj, 4000 kr. Driton Krasniqi, 1500 kr., Halil Selimaj, 1000 kr., Hasan Shatri, 500 kr., Hazir Gabrica, 1000 kr. Imer Selimaj, 3500 kr., Isra (anonim), 1000 kr., Kajtaz Morina, 1000 kr., Nebih Ukiqi, 2500 kr., Raif Bunjaku, 3000 kr., Rexhë Selimaj, 1000 kr., Ruzhdi Sollova, 3500 kr., Sadri Tahirsylaj, 500 kr., Shemsi Kahrimani, 4000 kr., Skënder Morina, 3000 kr., Viktor Shabanaj, 1000 kr. Gjithësej 36.975 kr. Komisioni Shemsi Kahrimani dhe Ruzhdi Sollova).

II

Västervik: (Agim Bunjaku, 1000 kr., Agim Morina, Vastervik, 500 kr., Ahmet Meholli, 5000 kr., Arben Dobra, 500 kr., Driton Bunjaku, 500 kr., Faton Ajazaj, 1000 kr., Halim Curri, 2000 kr., Haxhi Rexha, 2500 kr., Imer Ibrahimi, 1500 kr., Ismet Meholli, 2500 kr., Jashar Buqaj, 1000 kr.Nebih Gashi, 3000 kr., Rami Skeja, 3000 kr., Ruzhdi Skeja, 2500 kr., Shani Sajhadi, 2500 kr., Sherif Kito, 2000 kr., Shpresim Hashimi, 1000 kr., Skender Rrustemi, 2000 kr. Gjithsej 33.475 kr. Komisioni: Shemsi Kahrimani, Ruzhdi Sollova).

Koping : (Abdullah Bajrami, 3000 kr., Afrim Hakaj, 2500 kr., Avni Ymeri, 3000 kr., Demir De­miri, 3000 kr., Emin Grajçevci, 2500 kr., Hajrije Qehaja, 1500 kr.,Isak Jashari, 2500 kr., Isuf Ta­hiri, 3500 kr., Izet Makolli, 3000 kr., Kened Jashari, 3000 kr., Naser Vinarci, 500 kr., Qazim Ga­shi, 4000 kr., Qazim Pacolli, 2500 kr., Ragip Dragusha, 3000 kr., Rexhep Cakolli, 2500 kr. Rifat Makolli, 3000 kr., Rrahman Brahimi, 3000 kr., Skender Hasanaj, 3000 kr. Gjithësej 49.000 kr. EminGajçevci).

Oskarshamn: (Afrim Zereja, 1500 kr., Alban Muhaxheri, 500 kr., Andrea Noci, 500 kr., Bajram Berbatovci, 500 kr., Bekim Sejdiu, 1000 kr., Ekrem Ajvazi, 1000 kr., Gëzim Muhaxheri, 2000 kr., Haki Jashari, 3000 kr., Islam Berisha, 2500 kr., Ismet Lajqi, 1000 kr., Jashar Durmishi, 1000 kr., Kolë Noci, 1500 kr., Limon Ismajli, 3000 kr., Mahir Gashi, Oskarhamn, 1000 kr., Mehdi Rrahimi, 500 kr., Melos Fazliu, 1000 kr., Mira Alidemaj, 1500 kr.. Mirsad Tafiq, Ulqin, 500 kr., Muhamet Gashi, 2000 kr., Naser Konjufca, 1000 kr., Niman Vishaj, 500 kr., Ragip Smajli, 3000 kr., Rexhë Kastrati, 2500 kr., Salih Bungu, 500 kr., Sejfulla Mamuti, 1500 kr., Shenoll Bilbani, 2000 kr., Sheremet Bërbatovci, 2500 kr., Shukri Dushica, 3000 kr., Xhavit Bajraliu, 2000 kr., Xhevat Gashi, 1000 kr., Xhevat Durmishi, 2500 kr., Xhevat Berbatovci, 500 kr., Zymer Hasi, 3500 kr. Gjithësej 51.500 kr. Komisioni :Shukri Dushica, Xhevat Baraliu, Ragip Smajli).

Alingsos: (Afrim Smakolli, 1000 kr., Agim Latifi, 3000 kr., Agush Mustafa, 3500 kr., Bajram Bislimi, 2500 kr., Bekim Koliqi, 1000 kr., Emin Jakupi, 1000 kr., Fadil Mulolli, 2000 kr., Ismajl Buteli, 3000 kr., Luan Peci, 500 kr., Mehmet Bytyqi, 200 kr., Mehmet Dolaku, 2500 kr., Musa Levnjak, 1500 kr., Nazmi Berisha, 2500 kr., Njazi Pllana, 1000 kr., Qazim Peci, 2000 kr., Ramë Zeneli, 2500 kr., Zeqir Isufi, 2500 kr. Gjithësej 32.200 kr. Komisioni: Bajram Bislimi, Afrim Smakolli dhe Agush Mazreku).

Trelleborg: (Bedri Hajzeri, 2500 kr., Daut Imeri, 2500 kr., Fehmi Konxheli, 5000 kr., Hilma Jarshiroviq (BH), 100 kr., Januz Gashi, 200 DM., Jusuf Beiqi, 2000 kr., Mehdi Behrami, 2000 kr., Milihate Zeqiri, 2000 kr., Muhamet Hoxha, 5000 kr., Murat Dobreva, 3000 kr., Mustafë Bahtiri, 2500 kr., Naser Hajzeri, 2500 kr., Rizah Kelmendi, 500 kr., Rrustem Osmani, 500 DM., Xhemajl Sahiti, 3000 kr., Zakir Xhafa, 2500 kr. Gjithësej 34.900 kr. Komisioni:Fehmi Kongjeli, Naser Hajzeri).

Jönköping: (Abit Kaqiku, 3000 kr., Afrim Sokoli, 2500 kr., Agron Danjolli, 2000 kr., Ali Halili, 500 kr., Arsim Ahmeti, 1000 kr. Avdullah Miftari, 2000 kr., Bajram Berisha, 3000 kr., Bajram Peci, 3000 kr., Bashkim Zeneli, 500 kr., Behxhet Kurti, 500 kr., Besnik Fejzullahu, 2500 kr., Borbardha Peci, 500 kr., Dallendyshe Peci, 500 kr., Ejup Peci, 2500 kr., Emin Uka, 1000 kr. Enver Haxhiu, 2500 kr., Esat Komani, 2000 kr., Ershen Abdi, 2000 kr., Fatbardha Peci, 500 kr. Fatmir Xhemajli, 2500 kr., Fehmi Mehmeti, 2500 kr., Halil Deliu, 1500 kr., Haxhi Mehmeti, 2500 kr., Imer Xhamajli, 3000 kr., Islam Sadiku, 500 kr., Izet Deliu, 2500 kr., Jetullah Peci, 3500 kr., Lan Veseli, 3500 kr., Muhamet Hakaj, 2500 kr., Mujë Shala, 2000 kr., Mustafë Gjikokaj, 2500 kr., Natyra Peci, 500 kr., Nexhmedin Asllani, 2500 kr., Pashk Shabanaj, 2000 kr., Ramadan Abazi, 2500 kr., Ramadan Peci, 2000 kr., Rasim Zeneli, 1000 kr., Reshat Kopreshi, 2000 kr. , Shukri Jashari, 2500 kr., Tahir Haxha, 500 kr., Urim Kadriu, 1500 kr.,Valbone Shosholli, 1500 kr., Xhafer Ahmeti, 4000 kr., Xhelal Hundozi, 2500 kr. Gjithësej 86.000 kr.  Komisioni: Jetullah Peci, Imer Xhemajli).

  1. Hultsfred: (Adem Mehmeti, 3000 kr., Afrim Ferizi, 2500 kr., Agron Peci, 1500 kr., Avdullah Zymeri, 2500 kr., Avni Krasniqi, 1000 DM., Blerim Ponosheci, 2000 kr., Enver Hajredinaj, 4000 kr., Enver Kajtazi, 1000 kr., Enver Rexhepovski, 1000 kr., Faik Bytyqi, 500 kr., Gazmend Balo­ku, 1000 kr., Hasan Karahoda, 1000 kr., Hetem Begu, 2500 kr., Jashar Nikqi, 1500 kr., Mustafë Gashi, 500 DM., Naser Qmega, 100 DM., Nexhmedin Berbatovci, 2.500 kr., Omer Bejanoviç, 500 kr., Per-Olof Rollborn, 500 kr., Remzi Dolaku, 500 kr., Rexhep Qela, 600 DM., Rrahman Shehu, 2500 kr., Sabit Peci, 3000 kr., Selim Haziri, 700 DM., Simbad Gimolli, 2500 kr., Sami Jusufi, 500 kr. Gjithësej 48. 260 kr. Ark. Hetem Begu).
  2. Hultsfred: (Abdullah Mehmeti, 500 kr., Abit Tahiri, 1200 kr., Adem Mahmuaj,  300 kr., Amir Isufi, 200 DM., Amir Kadri, 1500 kr., Arben Haradinaj, 300 kr., Bajram Ramadani, 1800 kr., Basri Hasani, 300 kr., Bedri Jonuti, 1800 kr., Behram Hajra, 1500 kr., Cen Muslija, 500 DM., Enver Fetahaj, 1500 kr., Fatmir Berisha, 1800 kr., Fetah Qorraj, 1200 kr. Gjithësej 50.900 kr. dhe 1800 DM., G. Ujkani, 1800 kr. Hajdar Kurtaj, 500 DM., Haki Islami, 1200 kr., Ilmi Nitaj, 2500 kr., Ismajl Ismajli, 600 kr., Isuf Islami, 1500 kr., Izet Peci, 1500 kr., Javer Tamnik, 500 kr.Mendur Dobraj, 1500 kr., Muhamet Gashi, 1500 kr., Musa Kurti, Hulstsfred, 2000 kr., Naser Krasniqi, 1200 kr., Nebi Ibishi, 2000 kr., Nermin Tamnik, 500 kr., Nuredin Mehmeti, 300 kr., Qamil Rexhepi, 2500 kr., Qefser Tamnik, 500 kr., Ramadan Mehmeti, 2500 kr., Remzi Bajra,  1200 kr., Rifat Ombashi, 1200 kr., Salih Fejza, 500 DM & 500 kr., Sami Peci,  1200 kr., Seladin Kamberi, 100 DM., Selver Shala, 1000 kr., Shaban Idrizaj, 2000 kr., Skender Bërkanoviç, 300 kr., Tasim Rashica, 900 kr., Tefik Hajdari, 1200 kr., Valon Mehmeti, 1200 kr., Xhelal Zenelaj, 400 kr., Xhemshir Prenku, 600 kr., Zymer Haradinaj, 1800 kr. Gjithësej 50.900 kr. Komision lokal: Qemajl Kosumi, Muhamet Gashi, Fahredin Tmava).

Falköping: (Abdyl Abdyli, 3500 kr., Asllan Hajdari, 5000 kr., Bajram Makedonci, 2500 kr., Basri Abazi, 1000 kr., Basri Morina, 2500 kr., Bilall Mustafa, 3000 kr., Ejup Ramadani, 1500 kr., Eset Menxhiqi, 2000 kr., Fatmir Uka, 2000 kr., Fazli Zhigoli, 5000 kr., Gani Avdyli, 2500 kr., Hajrush Azemi, 3000 kr., Hamdi Cimili, 2000 kr, Hamit Arifi, 3500 kr., Idriz Pretenaj, 2500 kr.Imer Januzi, 866 kr., Istref Abazi, 500 kr., Medi Plllana, Falkopimg, 1500 kr., Mexhit Halili, 3500 kr., Naser Krasniqi, 500 kr., Qazim Gosalci, 1000 kr., Raif Ajdari, 2000 kr., Rasim Hulaj, 1000 kr., Reqir Shala, 500 kr., Rexhep Isufi, 3500 kr., Rexhep Prekupi, 1500 kr., Sahit Bekteshi, 2500 kr., Salih Abazi, 500 kr., Sallah Mehmeti, 4000 kr., Sami Ratkoceri, 3150 kr., Shukri Merovci, 2165 kr., Shyqyri Shala, 2500 kr., Skender Sylejmani, 3500 kr., Sokol Morina, 2500 kr.Sylejman Arifi, 3500 kr., Vllaznim Haxhikadrija, 2500 kr., Xhafer Shabani, 1500 kr., Xhemajl Nikqi, 1500 kr., Zeqir Shala, 5000 kr., Xhevdet Kelmendi, 2165 kr. Gjithësej 89.300 kr. Komisioni: Resim Hulaj,Vllaznim Haxhikadrija, Zeqir Shala)

Gävle: (Abdylkader Klisurica, 1000 kr., Abedin Zulfiaj, 3500 kr., Agim Rexhepaj, 2500 kr.Asllan Asllani, 2500 kr., Bekim Goga, 500 kr., Esat Beqiraj, 2500 kr., Fahredin Zylfijaj, 2000 kr.Fatmir Tahiri, 2500 kr., Idriz Bashtovani, 2000 kr., Mark Doda, 2000 kr., Muharrem Zulfijaj, 1500 kr., Naim Tahiri, 2500 kr., Rexhep Hasani, 1500 kr., Shefqet Sefa, 1350 kr., Gjithësej 27.850 kr. Komisioni: Mark Doda Esat Beqiraj, Muharrem Zylfijaj).

Skene: (Agim Bekteshi, 2500 kr., Avni Hyseni, 2500 kr., Avni Ismajli, Skeni, 3000 kr. Azem Jashari, 2500 kr., Bahri Seferi, 500 kr., Bekë Sejdijaj, 2000 kr., Beqir Shishani, 600 kr., Blerim Zeqiri, 2000 kr., Brahim Shala, 500 kr., Feti Makolli, 3000 kr., Haki Lajqi, 2000 kr., Isa Sumiqi, 1500 kr., Ismet Qeli, 1000 kr., Lulzim Lajqi, 500 kr., Mehdi Halili, 500 kr., Muha­rrem Shabani, 2500 kr., Musa Mavraj, 100 kr., Nehat Selimi, 3500 kr., Sami Tërdeva, 500 kr. Tefik Reçica, 2225 kr., Ukshin Hajdari, 2000 kr., Xhemajl Kelmendi, 3000 kr. Gjithësej 37.395 kr. Agim Beksteshi, Avni Ismaili).

Eskilstuna: (Agron Dallku, 2000 kr., Ahmet Sadiku,1500 kr., Albert Luta, 500 kr., Alim Rexhepi, 1000 kr., Asllan Lushaku, 500 kr., Bujar Ibrahimi, 2000 kr., Fadil Xhaferi, 1000 kr. G. Hoshi, 500 kr., Hajrudin Fetahoviq, 600 kr., Hysni Ahmeti, 600 kr., Lavdim Ibrahimi, 500 kr. Naser Topalli, 500 kr., Nijazi Halimi, 3500 kr., Murat Spahija, 3500 kr. Rafet Llummnica, 500 kr., Rifat Maxhuni, 3000 kr., Safet Kërleshi, 1000 kr., Skënder L ushaku, 1500 kr.V.900 kr. Gjithësej 25.300 kr. Murat Spahija).

Ryd: (Fadil Reçica, 3000 kr., Hashim Haliti, 2000 kr., Hetem Trepça, 3500 kr., Luan Makiqi, 500 kr., Mexhid Vejsa, 2500 kr., Musa Rama, 3500 kr., Nura Berbatovci, 3500 kr., Ramë Rama, 500 kr., Skënder Mehmeti, 3000 kr., Tafil Musa, 2500 kr. Gjithësej 24.500 kr. Musa Rama, Hashim Haliti).

Almhult: (Abaz Abazi, 3000 kr., Agim Osmani, 350 kr., Avdi Islami, 850 kr., Bajtush Haxholli, 2000 kr., Hysri Bytyqi, 2500 kr., Milazim Osmani, Almhylt, 2000 kr., Nexhmi Rexhepi, 350 kr.Gjithësej11.050 kr. Komisioni: Hysri Bytyqi, Avdi Islami, Bejtush Haxholli).

Karlskoga: (Banush Sopaj, 2500 kr., Fadil Voca, 3000 kr., Fatmir Kadriu, 2500 kr., Imer Shabani, 1000 kr., Izet Zekaj, 3000 kr., Muhamet Zekaj, 2000 kr., Ramadan Shalaj, 3000 kr., Refik Cuci, 3000 kr., Selim Shala, 2000 kr., Ulf Aronsson, Atorp, 500 kr. Gjithësej 22.500 kr. Selim Shala).

Nyköping :(Nebih Sejdiu, 3500 kr., Ramadan Rama, 500 kr., Selim Bajtullahi, 500 kr., Xhevdet Shala, 500 kr., Ymer Shala, 500 kr. Gjithësej 5500kr Nebih Sejdiu).

Motala :(Agron Zeka, 4000 kr., Ahmet Kelmendi, 1500 kr., Anas Hyseni, 900 kr., Bekim Bytyqi, 1800 kr., Faruk Miftari, 3150 kr., Ismajl Morina, 450 kr., Jakup Llonçari, 3150 kr., Kadri Jashari, 1500 kr., Osman Duraku, 900 kr., Nazim Bublaku, 1800 kr., Ramiz Ramadani, 2250 kr., Rexhep Abazi, 1350 kr., Safet Hakiqi, 500 kr., Sami Jashari, 2000 kr., Salih Maliqi, 450 kr., Zijadin Re­xha, 2000 kr.Gjithësej:27.200 kr.(Komisioni: Kadri Jashari dhe Ramiz Ramadani).

Skurup : (Adem Kraja, 3500 kr., Agim Jusufi, 2500 kr., Aziz Sijarina, 2000 kr., Bajram Mehmeti, Skurup 1500 kr., BesimMetaj, 1000 kr., Ekrem Gashi, 2500 kr., Ekrem Sefa, 2500 kr., Gani Morina, 2500 kr., Halit Jusufi, Skurup, 1000 kr., Ibër Malaj, Skurup, 1500 kr., Ibrahim Metaj, Skurup, 1500 kr., Lorent Sefaj, Skurup, 1500 kr., Muhamed Maliqi, 2500 kr., Naim Metaj, 2500 kr., NaimSefa, Skurup, 1500 kr., Naser Mavraj, 3000 kr., Rexhep Alia, 3000 kr., Ryvi Delia, 2500 kr., Salih Makolli, 3500 kr., Selman Bytyqi, 3000 kr., Sezai Isma, 3000 kr., Shkelzen Maliqi, 2000 kr., Skender Fazliu, 3000 kr. Gjithësej 53.000 kr. Arkëtari Selman Bytyqi).

Åmål: (Avni Hajzeri, 1000 kr., Bahri Hamza, 2000 kr., Bardhyl Muriqi, 500 kr., Bedri Tahiri, 2500 kr., Blerim Osmani, 1500 kr., Fatmir Peci, 500 kr., Hazir Haxha, 3500 kr., Idriz Dajaku, 2000 kr., Ismet Bushi, 2000 kr., Muhamet Peci, 3500 kr., Muharrem Selimi, 2000 kr. Sabit Zahiti, 1000 kr., Sheremet Imeri, 1000 kr., Zymer Fezullahu, 500 kr. Gjithësej 23.500 kr . Komisioni:Bedri Tahiri, Idriz Dajaku dhe Bahri Hamza).

Katrineholm: (Arsim Lushaku, 2500 kr., Aziz Gashi,  1500 kr., Isa Alija, 1000 kr., Minir Xhela­dini, 500 kr., Osman Gacaferri, 2000 kr., Remzi Kamishi, 100 kr., Rexhep Haziri, 1000 kr. Sela­mi Hajdari, 1000 kr. Gjithësej 9.600 kr. Ark.  Arsim Lushaku).

Stockholm: (Binak Kastrati, 2600 kr., Fadil Kastrati, 1500 kr., Hasim Shabani, 3500 kr., Maria Anderson, 300 kr., Mirsad Hamziç, 1500 kr., Mustafë Hysa, 1000 kr., Remzije Aliu, 1000 kr.Visar Ulaj, 1000 kr. Gjithësej12.400 kr. Komisioni: Sadik Gjonbalaj, Idriz Çollaku dhe Nuredin Sahiti)

Ljungby: (Bahtir Brajshori, 500 kr., Bajram Selmani, 1000 kr, Enver Gashi, 3000 kr., Enver Mehmeti, 3000 kr., Hetem Salihu, 3000 kr., Isa Brajshori, 3000 kr., Kasim Krasniqi, Ljunby, 4000 kr., Mihrije Veseli, 500 kr., Safete Veseli, 2500 kr., Sami Veseli, 3000 kr., Xhevdet Alia, 3500 kr., Gjithësej: 25.000 kr.  Ark.Sami Veseli).

Tibrå: (Ali Camaj, 3000 kr., Bahkim Ajeti, 500 kr., Burim Tabaku, 500 kr., Elmi Elezaj, 2500 kr. Enver Peci, 2000 kr., Irfan Shala, 1000 kr., Rifat Mziu, 3000 kr., Sejdi Bahtiri, 500kr., Turkan Meshekran, 2500 kr., Xhelal Gashi, 3100 kr., Zejnepe Osmani, 1000 kr., Zejnullah Gashi, 2500 kr. Gjithësej 22.100 kr. Komisioni: Enver Peci,Vehbi Vejsa, Elmi Elezaj).

Ängelholm : (Adnan Jetullahu, 2000 kr., Bahri Zeneli, 3000 kr., Demë Osdautaj, 3500 kr., Dritom Rrahmani, 1000 kr., Hajdin Selaci, 2500 kr., Hazir Haliti, 3000 kr., Ilmi Istrefi, 2500 kr., Muhamet Berisha, 3000 kr., Muharrem Gjergjeku, 2500 kr., Mursel Shkupolli, 1000 DM., Murtez Kasumi, 500 kr., Naim Selmani, 1000 kr., Osman Jusufi, 2500 kr., Rifat Bardiqi, 3500 kr., Rrahman Rrahmani, 8000 kr., Safet Bytyqi, 2500 kr., Safet Sopa, 2500 kr., Salih Maloku, 3000 kr., Sami Kajtazi, 3000 kr., Selatin Sogojeva, 2500 kr., Shemsi Mustafa, 2000 kr., Sylej­man Shala, 2000 kr., Vesel Kodra, 2500 kr. Gjithësej 64.847 kr . Komisioni Rrahman Rrahmani, Safet Bytyqi Safet Sopa).

Nässjö : (Abedin Abiti, 1500 kr., Agim Krasniqi, 500 kr., Ajet Bekteshi, 500 kr., Beqir Ademaj, 1000 kr., Enver Sali, 3500 kr., Ismeti Ismet (BH), 500 kr., Ruhan Ismajli, 2000 kr., Sabit Murseli, 2500 kr., Shaqir Bekteshi, 1500 kr. Gjithësej 13.500 kr. Komisioni: Abedin Abiti, Gëzim Shala, Ajet Bekteshi).

Hova: (Adnan  Sallova, 2500 kr., Arsim Mena, 2500 kr., Aza Selmani, 500 kr., Bahri Krasniqi, 2500 kr., Bajram Azemi, 3000 kr., Behram Mehmeti, 3500 kr., Bekim Rrahmani, 2500 kr., Besim Ferati, 500 kr., Fadil Rrahmani, 2500 kr., Faik Mehmeti, 3000 kr., Fatmir Elshani, 2000 kr., Fatmir Kurti, 500 kr., Habib Ferizi, 4000 kr. Hova,, Haki Thaqi, 600 kr., Hazbi Zhubi, 2000 kr., Isa Dashaj, 2500 kr., Islam Aliu, 3500 kr., Ismajl Maliqi, 2500 kr., Ismet Rashiti, 1800 kr.Jahir Brahimi, 1500 kr., Mehmet Anadolli, 1000 kr., Naser Elshani, 1000 kr., Osman Avdiu, 3000 kr., Qamil Durmishaj, 2500 kr., Rexhep Shatrolli, 2500 kr., Sabri Jusufi, 2000 kr., Shefqet Ferati, 2500 kr., Shefqet Hysenaj, 1500 kr., Urim Rrahmani, 2000 kr., Xhavit Ilazi, 1500 kr. Gji­thë­sej 63.400 kr . Komisioni: Fadil Rrahmani, Mursel Beka, Shefqet Brahim).

  1. Hova: (Driton Zekolli, 2000 kr., Skënder Hajredini, 3000, kr., Ilir Zekolli, 500 kr., Bahtir Haxha, 500 kr., Mirsad Sadikoviq, 1000 kr., Kamber Ismajli, 3000 kr., Tafë Hajrizaj, 1000 kr. Gjithësej 10.475 kr. Komisioni: Fadil Rrahmani, Qamil Durmishaj dhe Behram Mehmeti).

Perstorp: (Bejtush Tahiri, 1500 kr., Faik Peci, 3000 kr., Fazli Selmani, Perstorp.3000 kr., Haradin Tahiri, 1500 kr., Idriz Hajra, 3000 kr., Musa Kelmendi, 3000 kr., Shaqir Peci, 2500 kr. Xhemë Sa­li­hi,  3000 kr. Gjithësej 21.000 kr.  Ark. Fazli Selmani).

Ronneby :(Bajram Kazma, 600 kr., Islam Raçi, 3000 kr., Osman Maliqi, 2500 kr. Gjithësej 6.100 kr. Komisioni: Osman Maliqi, Tafil Gutaj dhe Islam Raçi).

Savsjo: (Esat Ujkani, 500 kr, Fadil Ibrahimi, 1500 kr., Hyesen Tahiri, 2500 kr., Ibrahin Gashi, 500 kr., Miftar Brahimi, 2000kr., Milazim Ademi, 3500 kr., Mirsad Vllasalija, 2000 kr. Nexh­medin Makolli, 2500 kr., Rexhep Jashari, 2000 kr., Salih Batusha, 2500 kr., Sevem Batusha, 500 kr., Tefik Guci, 2500 kr. Gjithësej 22.500 kr. Ark.Salih Batusha).

Båstad : (Adem Selmani, 2500 kr., Ajet Nikqi, 2000 kr., Adem Hoxha, 1000 kr., Avdullah Pllana, 3000 kr., Avdyl Berisha, 3000 kr., Bajram R. Peci, 1000 DM., Bejtush Tahiri, 2500 kr., Besim Rama, 3000 kr., Blerim Ibrahimi, 1000 kr., Dinë Kelmendi, 2000 kr., Driton Rrustolli, 2000 kr.Enver Abdullahu, 2000 kr., Feriz Makolli, 2500 kr., Hateme Hasani, 500 kr., Hysen Ibrahimi, 5000 kr., Ilir A. Berisha, 1000 kr., Isuf Asani, 3500 kr., Isuf Fejzullahu, 3500 kr., Izet Bajrami, 2500 kr., Kadri Bahtiri, 1500 kr., Kadri Gashi, 4000 kr., Lendita Svarqa, 500 kr., Mehdi Sfarqa, 3500 kr., Mentor Duraku, 2000 kr., Muhamet Smajli, 2500 kr., Naim Nikqi, 1500 kr., Pashk Maliqaj, 3500 kr., Petrit Parduzi, 500 kr., Rashit Shabani, 2500 kr., Sinan Hasani, 4500 kr., Xhavit Smajli, 3000 kr., Xhavit Tetaj, 3000 kr., Xhelal Selmani, 500 kr., Zymer Syla, 1500 kr.Gjithsej 80.348 kr. Nënkëshilli i Emërgjencës: Sinan Hasani, Hysen Ibrahimi, Muhamet Smajli, Avdullah Pllana).

Linkoping :(Abdurrahman Fazliu, 2000 kr., Xhavit (Emin) Shatri, 2000 kr. Ilir Gutiqi, 2000 kr. Imer Tërbunja, 2000 kr., Jashar Limani, 2500 kr., Qazim Isufi, 500 kr. Gjithësej 11.000 kr. Jahir Gubetini, Hetem Bislimi dhe Murat Demi).

Hörby: (Fitim Sejdiu, 500 kr., Halit Bytyqi, 2000 kr., Ilir Bytyqi, 500 kr., Isuf Sinani, 2500 kr., Izet Rama, 1500 kr., Kamer Bytyqi, 3000 kr., Lumni Kaqiku, 2000 kr., Naim Bajrami, 2000 kr., Naim Hërgaja, 1500 kr., Naser Fetahu, 3000 kr., Nuhi Limani, 2000 kr., Rexhep Bytyqi, 3000 kr.Rexhep Murati 4000 kr., Sabit Karimani, 3000 kr., Sadri Restelica, 300 kr., Selatin Sejdiu, 2500 kr., Xheladin Rama, 3000 kr., Xhylazim Peci, 1000 kr. Gjithësej 34.000  kr. Komisioni: Izet Rama, Kamer Bytyqi).

Hogsby: (Isuf Stagova, 3000kr., Sabri Sinani, 3500 kr., Rrahim Shala, 4000 kr., Murat Halili, 1000 kr., Xhevdet Gorani, 500 kr., Mexhit Zejnullahu, 500 kr. Gjithësej 12.500 kr. Komisioni: Isuf Stagova, Mexhit Zejnullahi).

Finspång: (Bedri Peci, 3000 kr., Faik Hasani, 3500 kr., Fuad Gusinac, 440 kr., Hasan Beçiq, BH, 100 kr., Hysni Hoxha, 1000 kr., Isa Binakaj, 1000 kr., Ismajl Binakaj, 4000 kr., Mexhit Kelmendi, 1300 kr., Nexhmedin Mustafa, 3000 kr., Shaban Ajrizaj, 3000 kr., Shevki Emrushi, 500 kr., Smajl Lajqi, 2500 kr., Zekë Bala, 1000 kr. Gjithësej 24.340 kr. Komisioni: Shaban Ajrizaj, Faik Hasani).

Kalmar: (Adem Simnica (BH), 500 kr., Afrim Bacaj, 500 kr., Ahmet Selaci, 1000 kr., Arben Demiri, 2000 kr., Avdi Shala, 1000 kr., Avdyl Bacaj, 1000 kr., Avdyl Mehmeti, 2500 kr., Avni Brahimi, 2500 kr., Bajram Avdyli, 4000 kr., Bajram Jashanica, 2500 kr., Baki Kastrati, 3000 kr. Bashkim Gjukaj, 2000 kr., Behxhet Fazliu, 3500 kr., Bekim Morina, 2500 kr., Besnik Morina, 2500 kr., Defrim Popaj, 3000 kr., Ekrem Sadiku, 1500 kr., Emin Leku, 1500 kr., Emin Muçolli, 4000 kr., Engjell Shabani, 500 kr., Enver Abdullahu, 1000 kr., Enver Isufi, 3000 kr., Esat Bajrami, 500 kr., Fevzi Ademi, 2000 kr., Florim Bacaj, 500 kr., Gëzim Krasniqi, 1000 kr., Gim Bacaj, 5000 kr., Haki Spahiu, 500 kr., Halit Bekteshi, 3000 kr., Hamdi Elezi, 2500 kr., Haqif Hajredinaj, 2000 kr, Hashim Gashi, 2000 kr., Hazir Bekteshi, 2000 kr., Ilir Hoxha, 2500 kr. Isuf Muriqi, 5000 kr., Kadri Morina, 2000 kr., Kadri Sekiraqa, 1500 kr., Krist Demiri, 2500 kr., Lumni Smajli, 500 kr., Masar Ademaj, 500 kr., Milaim Gashi, 500 kr., Milaim Lekiq, 2500 kr. Milazim Abazibra, 3000 kr., Muhamet Mehmeti, 500 kr., Nazmi Sejdiu, 2000 kr., Nazmi Zeqiri, 2000 kr., Nehat Isma, 500 kr., Nuri Bekiri, 500 kr., Nysret Momqilla, 1000 kr., Pashk Marku, 5000 kr., Raif Mehmeti, 2500 kr., Ramë Bacaj, 1500 kr., Remzi Brahimi, 1000 kr., Remzi Nikqi, 500 kr., Rexhep Bacaj, 2500 kr., Ridvan Rexhepi, 2000 kr., Sadullah Zendeli, 2000 kr., Safet Bajrami, 500 kr., Selim Nuradini, 4000 kr., Shefket Baftijaj, 2500 kr., Shemsi Brahimi, 500 kr., Shemsi Kastrati, 3000 kr., Sherif Krasniqi, 5000 kr., Skënder Sekiraqa, 500 kr., Ukë Avdyli, 3500 kr., Vëllezërit Mustafa (Liban), 500 kr., Vesel Bacaj, 3000 kr., Xhafer Haliti, 2000 kr., Xhelil Krasniqi, 4000 kr., Zef Demiri, 5000 kr., Zymer Kuqi, 2000 kr. Gjithësej 145.200 kr . Komisioni: Milazim Abazibra, Raif Mehmeti dhe Selim Nuradini.).

Vårberg: (Abit Syla, 3000 kr., Adem Ademi, 3000 kr., Afrim Maxhuni, 1000 kr., Agim Sejdiu, 3500 kr., Ajet Bislimi, 3000 kr., Ali Kabashi, 2500 kr., Asllan Asllani, 1500 kr., Avdulla Mziu, 2000 kr., Avni Hajdari, 500 kr., Avni Mehmeti, 3000 kr., Berat Bajraktari, 300 DM., Daut Osdautaj, 500 kr., Enver Keçekolla, 2500 kr., Enver Preteni, 2500 kr., Fadil Gubetini, 2000 kr.Fadil Zeneli, 3500 kr., FatmirDobreva, 2000 kr., Ferit Azemi , 2500 kr., Fevzi Berisha, 1500 kr. Gani Aliu, 1500 kr.,Gani Hajdari, 500 kr., Gazmend Halili, 1500 kr., Idriz Miftari, 3000 kr.Imer Sefaj, 2000 kr., Isa Hajdini, 2500 kr., Ismet Voca, 2500 kr., Jahja Kollari, 3000 kr., Jakup Muli, 4000 kr., Lulzim Sylejmani, 600 DM., Mari Eklund, 500 kr., Muhamet Musliu, 3500 kr.Muharrem Kelmendi, 400 DM., Musa Rrmaku, 2500 kr., Mustafë Kelmendi, 3000 kr., Mustafë Mulolli, 1000 kr., Naser Bainca, 3000 kr., Nazmi Nuha, 500 kr., Nexhat dhe Xhevat Dibrani, 5400 kr., Nexhmedin Tulla, 3000 kr., Njazi Dobreva, 2000 kr., Nysret Kabashi, 2500 kr.,  Qazim Hajdari, 4000 kr., Qerim Raqi, 2000 kr., Ramadan Kadria, 3000 kr., Ramadan Ukiqi, 500 DM., Rasim Alija, 4000 kr., Rexhep Zagragja, 600 DM., Sadri Aliu, 1500 kr., Sakip Hoxha, 2000 kr.Selajdin Sahiti, 2500 kr., Shaip Tahiri,1500 kr., Shefki Iseni, Shkup, 2500 kr., Shemsi Halili, 2000 kr., Shpend Mulaj, 1500 kr., Skënder Ismajli, 2500 kr., Skënder Murati, 2500 kr., Skënder Nuha, 3000 kr., Sokol Ferati, 2000 kr., Ylber Miftari, 2500 kr., Ymer Kabashi, 3500 kr., Zymer Kamberaj, 3000 kr.Shuma e përgjithshme:131.900 kr. dhe 2400 DM.  Ark. Rasim Alija).

Sundsvall (Abit Jashari, 200kr., Ahmet Mehmeti, 500 kr., Ali Hasani, 200 kr., Driton Zhuri, 200 kr., Fahredin Rexhaj, 1000 kr., Fatmir Rexhaj, 1000 kr., Ferat Istrefi, 500 kr., Feta Adra, 500 kr.Hajzer Nebihi, 800 kr., Ilir Abazi, 200 kr., Imer Sadria, 1000 kr., Kadri Hasani, 500 kr., Kurtesh Hasani, 200 kr., Naim Vrella, 300 kr., Ramadan Bara, 1000 kr., Ramadan Krasniqi, 200 kr., Ruzhdi Tahiri, 1000 kr., Sadik Sadria, 1000 kr., Salih Kryeziu, 1000 kr., Shaban Berisha, 500 kr.Shaban Rexha, 500 kr., Shaip Duraku, 1000 kr., Teuta Nikqi, 200 kr., Xhavit Kryeziu, 1000 kr.Xhemil Emini, 200 kr. Gjithësej 14. 980 kr. Komisioni; Hajzer Nebihi dhe Ilir Abazi).

Helsingborg:  (Abdulla Haziri, 3000 kr., Hasan Raçi, 1000 kr., Ibrahim Morina, 2000 kr., Sahit Sahiti, 3000 kr., Skënder Jetullahi, 1500 kr., Zeqir Thaçi, 500 kr. Gjithësej 11.000 kr (Arkatari Zeqir Thaçi).

Gimo: (Sherif Hasani, 1400 kr., Adrijan Ibrahimagiqi, 350 kr., Ilirjan Ibrahimagiqi,  350 kr.Gjithësej 2100 kr. Ark. Sherif Hasani).

Jokkmokk: (Ejup Rushiti, 1500 kr., Vehbi Gjakova, 500 kr., Skënder Berisha, 500 kr., Imer Morina, 500 kr. Gjithësej 3000 kr. Ark. Ejup Rushiti).

Säffle: (Ekrem Petrovci, 2000 kr., Enver Karaxha, 2500 kr., Hysni Rexha, 2000 kr., Lulzim Tahiri, 500 kr., Nexhat Hajra, 500 kr. Gjithësej 7500 kr. Ark. Enver Karaxha).

Svalöv: (Afrim Goxuli, 4500 kr., Aliriza Halimi, 500kr. 90 DM., Hamdi Breznica, 3000 kr., Hamdi Goxhuli, 4500 kr., Hasan Haliti, 700 DM., Hysen Leskovci, 1000 kr., Maliq Rushiti, 2000 kr., Muhamet Haxhia, 2000 kr., Nuhi Jashanica, 2500 kr., Osman Osmani, 2000 kr., Remzi Leskovci, 3000 kr., Seduer Ajvazi, 1000 DM., Xhevat Isufi, 4400 kr., Xhevdet Mustafa,  2000 kr. Gjithësej 39.200 kr. Komisioni Nuhi Jashanica, Eshref Ajvazi dhe Xhevdet Maxhera).

Värnamå:  (Ferit Feka, 1000 kr., Haki Leku, 2000 kr., Islam Shala, 2000 kr., Ismet Mustafa, 500 kr., Jahja Sokoli, 500 kr., Memsit Vllasaliu, 2500 kr., Muhamet Berisha, 2000 kr., Ramë Gashi, 3500 kr. Gjithësej14.000 kr. Ark. Rrahim Ismajli).

Eslöv: (Bajrush Kastrati, 2500 kr., Enver Miftari, 1500 kr., Fatmir Xhelili, 2500 kr., Hajrush Lajqi, 3500 kr., Ismet Fetahu, 3000 kr., Mentor Rezniqi, 3000 kr., Nehat Idrizi, 3000 kr., Skën­der Oruçi, 2000 kr., Ukë Xhema, 3000 kr., Zequfli Idrizi, 2000 kr., Zija Kërveshi, 2000 kr.Gjithësej 29.750 kr. Komisioni: Fadil Rexha, Hajrush Lajqi, Mehedin Luta, Rashit Berisha, Sha­ban Rexhepi).

Kopparberg :  (Ahmet Hasani, 500 kr., Fikret Karabaxhak, Kopparbeg, 2000 kr., Hysni Neziri, 2500 kr., Jusuf Kerellaj, 500 kr., Kadri Bajrami, 2500 kr,, Muhamet Hasani, 2500 kr.Gjithësej 10.500 kr. Ark. Muhamet Hasani).

Åseda: (Agron Maloku, 2000 kr., Avdyl Guraziu, 2000 kr., Avdyl Shala, 2500 kr., Bejtullah Berisha, 2500 kr., Ilmi Krasniqi, 3500 kr., Ismet Shala, 4000 kr., Mentor Shala, 1500 kr.Ramiz Gashi, 2500 kr., Sami Mehmeti, 3000 kr., Gjithësej 23.500 kr. Mentor Shala).

Karllsham: (Behxhet Barja, 100 kr., Bislim Hyseni, 2700 kr., Fahri Qosja, 450 kr., Nebih Fejzullahu, 450 kr. Gjithësej 3.700 kr. Ark. Nebih Fejzullahu).

Karlskrona: (Ajet Meholli, 2500 kr., Afrim Bytyqi, 2100 kr., Afrim Kadriu, 1750 kr., Agim Zeka, 1750 kr., Ajet Meha, 1050 kr., Bekim Berisha, 350 kr., Besim Francaj, 350 kr., Brahim Peci, 1400 kr., Daut Dervishaj, 700 kr., Daut Sejdiu, 350 kr., Fatmir Hajrizi, 1400 kr., Fehmi Islami, 2100 kr., Fehmi Sadiku, 1700 kr., Ferat Kabashi, 1050 kr., Ferat Mustafa, 1400 kr., Hajrush Sallahu, 1750 kr., Halil Fazlia, 2100 kr., Hysen Kurti, 2100 kr., Ibrahim Berisha, 500 kr., Ismajl Golaj, 1400 kr., Ismajl Salihu, 2100 kr., Kamer Gashi, 2100 kr., Kujtim Sylejmani, 350 kr., Nuredin Dervishaj, 2100 kr., Qani Musliu, 2100 kr., Salih Krasniqi, 1400 kr., Skënder Matarova, Karlskrona 1750 kr., Vesel Meholli, 1750 kr., Xhevat Grajçevci, 1750 kr., Xhevdet Dana, 1400 kr. Gjithësej 44.600 kr. Komisioni: Ferat Mustafa, Hajrush Sallahu, Afrim Bytyqi, Vesel Meho­lli­).

Karlskrona II: (Fatmir Halili, 3000 kr., Hasan Gërbeshi, 2000 kr., Hidajete Peci, 100 DM., Mehdi Gërdovci, 2500 kr., Mervete Peci, 100 DM., Naim Ejupi, 500 kr., Ruzhdi Zymeri, 2500 kr., Sali Dulaku, 2000 kr., Shaip Gashi, 2500 kr., Tahir Koci, 500 kr., Tefik Peci, 3000 kr. Gjithësej 19.­3­8­0 kr. Komisioni: Ferat Mustafa, Hajrush Sallahu, Afrim Bytyqi,Vesel Meholli).

Alvesta:  (Abedin Sylejmani, 350 kr., Adem Brajshori, 4000 kr., Afrim Istrefi, 350 kr., Agim Haliti, 350 kr., Arben Krasniqi, 700 kr., Arsim Haziri, 700 kr., Arsim Tahiri, 1400 kr., Bajram Zullufi, 350 kr., Bekim  Gashi, 1400 kr., Blerim Selmani, 1400 kr., Brahim Fazliu, 700 kr., Brahim Hasani, 2450 kr., Ekrem Islami, 2000 kr., Enver Dibrani, 2100 kr., Eqrem Haliti, 2000 kr., Fadil Dobërdolani, 2450 kr., Fadil Trepça, 350 kr., Fikri Kastrati, 350 kr., Gani Plakolli, 700 kr., Haki Tafili, 1750 kr., Hasan Shala, 350 kr., Hazir Maloku, 2100 kr., Hetem Haliti, 2500 kr. Hizri Sojeva, 1750 kr., Isa Feka, 4000 kr., Isa Hasani, 2000 kr., Islam Hasani, 2450 kr., Ismet Kryeziu, 1050 kr., Mehdi Bytyqi, 1000 kr., Mehdi Zullufu, 2500 kr., Mehmet Kurti, 4000 kr Milazim Peci, 1750 kr., Mirlind Shala, 1400 kr., Muharrem Zeqiri, 3000 kr., Murtez Xhema, 3000 kr., Nail Rexha, 1750 kr., Omer Begoviq, BH, 200 kr., Osman Ramadani, 1000 kr. Raif Kelani, 2000 kr., Rexhail Abdullovski, 1000 kr., Rexhep Brahimi, 3000 kr., Rrahim Fazliu, 700 kr., Rrahman Durmishi, 2800 kr., Rrahman Ibrahimi, 1400 kr., Sadik Dragusha, 2450 kr., Safet Kurti, 1200 kr., Sali Bajrami, 500 kr., Selman Shabani, 1050 kr., Shaqir Rexhepi, 2000 kr., Sherif Hajdini, 700 kr., Skënder Beqiri, 1050 kr., Skënder Istrefi, 350 kr., Sylejman Ismajli, 2500 kr., Vehbi Rexhepi, 1800 kr., Xhavit Dashi, 1000 kr., Xhevat Peci, 2500 kr., Zeqir Kurti, 3500 kr. Gjithësej 93.300 kr. Komisioni: Zeqir Kurti, Sylejman Ismajli, Shaqir Rexhepi).

Markaryd:  (Abedin Sinani, 100 DM., Agim Ismajli, 600 DM., Agim Kadrolli, 3000 kr., Enver Hajdari, 500 kr., Hajdar Hajdari, 500 kr., Isuf Hajdari, 5000 kr., Jeton Pllana, 400 DM, Murat Hajdari, 2500 kr., Rizah Murseli, 4000 kr., Sahit Peci, 3000 kr., Sami Zeka, 500 kr., Sejdi Zeka, 5500 kr., Skender Jashari, 3000 kr. Gjithësej 23.000 kr & 1500 DM, përkatësisht 29.515.50 kr. Komisioni: Agim Ismajli dhe Skender Jashari).

Ödåkra :(Dibran Shabani, 2000 kr., IbrahimShatrolli, 600 DM., Idriz Kyqyku, 500 DM., Isa Zeqiri, 300 DM. Gjithësej 2000 kr. & 1400 DM. ,  përkatësisht 11.750 kr. Ark. Ibrahim Shatrolli).

Simrishamn : (Afrim Sfishta, 3000 kr., Ethem Sinani, 2000 kr., Fatmir Haziri,1500 kr., Fatmir Zahiti, 2000 kr., Kemajl Gjergjeku, 2000 kr., Lutfi Maliqi, 2500 kr., Milazim Kllokqi, 2000 kr.Nehri Vllasaliu,2000 kr. Gjithësej 17.0000 kr. Ark. Fatmir Zahiti).

Falkenberg: (Adnam Zqiri, 500 kr., Afrim Hasani, 4000 kr., Agim Selimi, 1400 kr., Ahmet Gashi, 4000 kr., Ahmet Murseli, 3000 kr., Arif Elezaj, 3000 kr., Astrit Bekteshi, 2500 kr., Avni Beqiri, 2000 kr., Bahridin Kryeziu, 3500 kr., Bastri Haxhani, 500 kr., Behxhet Ismajli, 2000 kr., Beh­xhet Rexhepi, 2500 kr., Brahim Osmani, 2500 kr., Emrush Hajdari, 1000 kr., Enver Osmani, Falkenbeg, 2000 kr.,Eroll Zasella, 500 kr., Eshref Rashica, 2500 kr., Fadil Shillova, 2000 kr. Fitim Raka, 500 kr., Gramos Berisha, 2500 kr., Haki Pllana, 2000 kr.Halil Dani, 1000 kr., Halil Idrizi,400 DM., Halit Ibrahimi, 500 kr., Hamdi Xhaka, 4000 kr., Hamit Seferi, 2500 kr., Hetem Bajgora, 2000 kr., Hylë Nuli, 2000 kr., Isa Nimani, 3500 kr., Isak Lika, 3000 kr., Izet Laqi, 2500 kr., Izet Meholli, 2500 kr., Jahja Hasani, 3000 kr., Jashar Bahtiri, 500 DM., Jetullah Brahimi, 2500 kr., Kadri Balaj, 2500 kr., Kadri Xhemajli, 3500 kr., Limon Gashi, 2000 kr., Luan Dora­mbari, 1500 kr., Lulzim Berisha, 400 DM., Mahmut Rrahmani, 3000 kr., Mehmet Berisha, 2000 kr., Metë Elshani, 500 kr., Miran Sumiqi, 1000 kr., Mirsad Dani, 500 kr., Mustafë Ferizi, 1700 kr., Mustafë Kabashi, 2500 kr., Naser Alija, 2500 kr., Naser Hasani, 2000 kr., Naser Sejdiu,3000 kr., Nazmi Klinaku, 2000 kr., Nexhat Rexhallari, 3500 kr., Nexhmedin Tahiri, 1000 kr.,, Nexhmedin Vehapi, 2500 kr., Nexhmi Arifi, 1000 kr., Nuhi Rexhi, 2000 kr., Qerim Ademi, 2000 kr., Qerkin Ahmeti, 2000 kr., Raif Haxha, 3000 kr., Ramadan Ahmetaj, 2000 kr., Ramadan Bajrami, Falekenberg, 3500 kr., Ramadan Haxha,2500 kr., Ramadan Hyseni, 2500 kr., Reshat Hyseni, 500 kr., Rifat Sejdiu, Falkenbeg, 2000 kr., Rrustem Ahmeti, 1500 kr., Ruc Muharremi, 3500 kr., Sabri Sylejmani, 3000 kr., Safet Fejza, 1000 kr., Safet Osmani, 2500 kr., Sahit Kara­xha, 4000 kr., Salih Aliu, 3000 kr., Sami Ajredni, 2500 kr., Sami Krasniqi, 2509 kr., Shefki Dolaku, 2500 kr., Shukri Asllani, 1000 kr., Sinan Fejzullahu, 1000 kr., Skënder Hajrizi, 2000 kr.Sylë Nikqi, 3500 kr., Vesat Ademi, 1500 kr., Veton Morina, 2000 kr., Xhavit Brecaj, 2000 kr. Xhelal Halimi, 1500 kr., Xhemil Gjana, 1000 kr., Xhevat Ademi, 2500 kr., Xhevat Ukiqi, 3000 kr., Zenel Zeneli, 500 DM., Zeqë Zeqiraj, 500 kr., Zymer Maliqi, 2500 kr. Gjithësej 195.235 kr. Komisioni: Safet Osmani,Veton Morina, Sahit Karaxha dhe Miran Sumiqi.).

Laxå : (Ajmane Zuzaku, 1000 kr., Avni Hasani, 250 kr., Emshir Hyseni, 1250 kr., Enver Peci, 1500 kr., Fehmi Bunjaku, 1250 kr., Hajriz Muqolli, 500 kr., Hakif Sejdiu, 1200 kr., Isak Ferizi, 750 kr., Lulzim Boshnjaku, 750 kr., Muharrem Peci, 500 kr., Murat Murseli, 1500 kr.Nefise Shala, 500 kr. Ramiz Mehmeti, 500 kr., Rrustem Musa, 500 kr., Sami Hasani, Laxo, 1000 kr. Selajdin Jashari, 1000 kr., Shaip Aliu, 1250 kr., Shkelzen Muriqi, 500 kr., Vehbi Hasani, 500 kr. Gjithësej16.200 kr. Ark. Fehmi Bunjaku).

Skara: (Enver Bejtullahu, 2000 kr., Luan Bejtullahu, 1000 kr., Xhemajl Hoti, 2000 kr., Rizah Gërxhaliu, 3000 kr., Hajriz Shosholli, 3000 kr., Bashkim Berisha, 1500 kr., Hasan Shashivari, 2000 kr., Milazim Hasanaj, 2000 kr., Faruk Peci,1000 kr., Muhamet Mulaj, 4000 kr. Gjithësej 20.500 kr.Komisioni:Hajriz Shosholli, Xhemajl Hoti, Bashkim Berisha)

Klippan: (Ahmet Berisha, 2500 kr., Avni Sylejmani, 2000 kr., Bal Nikqi, 3000 kr., Bedri Deliu, 3000 kr., Bedri Konjuhi, 500 kr., Hamdi Dura, 1500 kr., Hasan Berisha, 4000 kr., Haxhi Hajdari, 3500 kr., Imer Avdijaj, 2500 kr., Ismet Nikqi, 500 kr., Jahir Mavriqi, 2500 kr., Kadrush Ibrahimi, 2000 kr., Limon Gecaj, 3500 kr., Muhamet Husaj, 2500 kr., Naim Baliu, 1500 kr., Naim Islami, 900 kr., Naser Kutleshi, 3000 kr., Naser Mulaj, 3500 kr., Njazi Ibrahimi, 500 kr., Nuradin Bajrami, 5000 kr., Ragip Rrustemi, 2500 kr., Ramiz Beqiri, 3500 kr., Rasim Koliqi, 2000 kr. Rexhep Konjuhi, 300 kr., Rifat Mavraj, 2000kr., Rizë Muriqi, 300 kr., Shaban Sylejmani, 2500 kr., Sylejman Makolli, 2500 kr. Gjithësej: 63.500 kr. Ark. Rifat Mavraj).

Malmö : Adem Metaj, 2500 kr., Adem Uka, 2500 kr., Afrim Gashi, 3000 kr., Agim Hyseni, 3500 kr., Agim Osmanaj, 3000 kr., Agron Gojani, 1000 kr., Ahmet Sopi, 3000 kr., Arif Skoro, 2000 kr., Asllan Hasani, 4000 kr., Avdi Mejzinolli, 3000 kr., Avdyl Ferizi, 3000 kr., Avdyl Uka, 5000 kr., Avni Juniku, 3000 kr., Bahri Miftari, 2000 kr., Bajram Bajrami, 2500 kr., Bajram Bilalli, 3500 kr., Bajram Grajçevci, 3000 kr., Bajram Kabashi, 4500 kr., Bajram Maloku, 2000 kr., Baj­ram Meholli, 2500 kr., Banush Hajrizi, 2500 kr., Bardhyl Kryeziu, 2000 kr., Bashkim Bërdynaj, 2000 kr., Bashkim Rogova, 3000 kr., Bedrudin Havolli, 2500 kr., Behar Gashi, 1500 kr., Behram Izmaku, 2500 kr., Bejzat Beqiri, Manastir, 1000 kr., Bekim Kastrati, 2500 kr., Beqir Hatashi, 3500 kr., Beshir Agushi, 3500 kr., Beshir Ferati, 1000 kr., Besim Kabashi, 4500 kr., Besim Shehu, 1000 kr., Besnik Gashi, 1500 kr., Demë Dreshaj, 2500 kr, Driton Sylejmani, 2000 kr., Ebro Vokshi, 500 kr., Ejup Izmaku, 3500 kr., Ekrem Reçica, 3000 kr., Emin Rrustemi, 2500 kr., Emrush Maksutaj, 3500 kr., Enver Ademi, 1200 kr., Enver Musa, 3000 kr., Eqrem Kabashi, 1500 kr., Erzan Shabani, 500 kr., Fadil Camaj, 3000 kr., Fadil Rexhepi, 2500 kr., Fahredin Mëziu, 3000 kr., Fahrije Peci, 500 kr., Faruk Maloku, 500 kr., Fatmir Fana, 2500 kr., Fatmir Gashi, 500 kr., Fatmir Gashi, 1800 kr., Fatmir Mulaj, 3000 kr., Fatmir Peci, 1000 kr., Feim Gashi, 1500 kr., Fejzë Haliti, 3000 kr., Ferat Sadiku, 2500 kr., Florim Ismajli, 2000 kr., Gani Haziri, 2500 kr., Gani Sherifi, Prespë, 1500 kr., Gazmend Islami, 3500 kr., Gëzim Shaqiri, 2000 kr., Hajdin Hoxhaj, 2500 kr., Hajriz Uka, 3500 kr., Hajzer Sefedini, 3000 kr., Halil Elezaj, 3000 kr. Halil Gashi, 4000 kr., Halil Haliti, 1500 kr., Halil Lubishtani, 2500 kr., Halim Miftari, 2000 kr. Hasan Ahma, 2000 kr., Hasan Matarova, 1500 kr., Hasim Elshani, 3000 kr., Hasim Vasolli, 2000 kr., Haxhi Rexhaj, 4500 kr., Haxhi Sopaj, 2633 kr., Hilmi Muli, 2000 kr., Hysen Bajramaj, 4000 kr., Ibrahim Beqiri, 2500 kr., Ibrahim Gashi, 3500 kr., Ibrahim Gashi, 7000 kr., Idriz Elezaj, 3500 kr., Idriz Rexhepi, 3500 kr., Iljaz Spahija, 2500 kr., Ilmi Bunjaku, 3000 kr., Imer Dreshaj, 3500 kr., Imer Kabashi, 2500 kr., Irfan Hoti, 2500 kr., Isa Shala, 3500 kr., Islam Sylejmani, 3000 kr., Ismajl Rugova, 2500 kr., Ismet Berisha, 2500 kr., Istref Imeraj, 3000 kr., Jetullah Shaqiri, 3000 kr., Kened Skeli, 500 kr., Kurtesh Osmani, 4000 kr., M.N.BH, 50 kr., Mehmet Cimili, 2500 kr., Mentor Kazati, 3000 kr., Muhamet Shatri, 2500 kr., Muhamet Vishesella, 3500 kr., Murat Abazaj, 3000 kr., Musa Shala, 2500 kr., Naim Bytyqi,  3000 kr., Naim Bytyqi, 4000 kr., Naser Krenzi, 2500 kr., Naser Sylejmani, 3500 kr., Nazmi Shabani, 3500 kr., Nezir Gashi, 2500 kr., Nezir Metaj, 3000 kr., Nimet Nesimi, Tetovë, 3500 kr., Nysret Beqiri, 500 kr., Osman Topallaj, 4000 kr., Palush Berisha, 3000 kr., Petrit Balilaj, 500 kr., Qerkin Rexhepi, 2500 kr. Ragip Gashi, 3000 kr., Ragip Halimi, 3000 kr., Ramadan Brahimi, 4000 kr., Ramadan Reshitaj, 2500 kr., Rashit Gashi, 4500 kr., Rasim Ahmeti, 2000 kr., Refik Azizi, 2000 kr., Rehan Hoti, 2000 kr., Reshit Gashi, 500 kr., Rexhep Gashi, 1500 kr., Rexhep Hajdini, 3000 kr., Rufat Alija, 3000 kr.,Sabit Hajredinaj, 3500 kr., Sabit Zaskoku, 2500 kr., Sabri Saramati, 3500 kr., Sadik Kabashi, 3500 kr., Sadik Metaj, 3000 kr., Safer Velija, 3000 kr., Safet Zeqiri, 2500 kr., Salih Gashi, 3500 kr., Salih Komoni, 4500 kr., Sami Krasniqi, 4000 kr., Sebahate Balilaj, 500 kr,, Selatin Bytyqi, 1400 kr., Selatin Vasolli, 2000 kr., Selim Ukshini, 3500 kr., Selver Gashi, 3000 kr., Seran Alaraj, Lumë, Lund, 5000 kr., Shaban Llapashtica, 2500 kr., Shefik Hasani, Prespë, 10.000 kr., Shefki Kadriu, 3000 kr., Shefki Mikullovci, 2500 kr., Shefqet Bajrami, 4000 kr., Shefqet Tafilaj, 4500 kr., Shemsi Bujupi, 3000 kr., Sheremet Muharremi, 1000 kr., Shyqëri Abazi, 2500 kr., Shyqëri Hoxha, 2500 kr., Sinan Maloku, 3500 kr., Skënder Sahitolli, 3500 kr.,Tahir Jasharaj, 2500 kr., Tahir Selmani, 2000 kr., Tahir Shaqiri, 2500 kr., Waid Omayrat, Liban, 500 kr., Valdet Prekalla, 2500 kr., Vehbi Llazani, 3000 kr., Vehbi Qollaku, 2000 kr., Xhafer Rudhani, 3500 kr., Xhavit Dajaku, 2500 kr., Xhavit Kadriu, 2500 kr., Xhefer Peci, 3000 kr., Xhemajl Shatri, 2500 kr. Xhe­majli Fetiu, 3000 kr., Xhemal Dani, 3500 kr., Xhevat Mehmeti, 2000 kr., Ymer Bytyqi, 1000 kr. Zenel Peposhi, Lumë, 6000 kr., Zymer Ismajli, 3000 kr. Gjithësej 482.338 kr. Komisioni: Re­xhep Hajdini dhe Fisnik Demjaha)

INDIVIDUALE

Hudinge: (Familja Santuri, 2000 kr., Tahir Bunjaku, 2000 kr.; Tomelilla (Nuredin Sh. Krasniqi,  3000 kr.);

Trollhättan: (Milazim Qazimi, 2000 kr., Musa Mavraj, 4500 kr., Fahredin Azemi, 2000 kr., Faik Vejsa, 3000 kr).Hofors: (Shkumbin Ibrahimi, 2000 kr., Shkumbin Tahiri, 4450 kr); Skövde: (Bedri Shatri, 2000 kr., Nazim Shatri, 2500 kr.); Örebro: (Agim Zeka, 2200 kr., Florim Zeka, 1800 kr., Zenel Uka, 3600 kr.); Skanninge: (Bahtir Asllani, 2500 kr., Brahim Brahimi, 2500 kr., Ekrem Muslija, 1500 kr., Enver Kalludra, 2500 kr.; Hestra:  (Dalip Sinani, 500 kr., Esat Blakçori, 2000 kr., Sami Dobra, 500 kr., Xhavit Shatri, 1000 kr),Tranemo: ( Nasuf Qorri, 2250 kr., Sefedin Balija, 3150 kr; Vaggeryd: (Imer Spanca, 1500 kr., Rahim Shabani, 3000 kr., Shefqet Voci, 3500 kr.; Luleå: (Naim Mehmeti, 1800 kr., Naim Mehmeti, 1800 kr., Shaban, Morina, 1350 kr., Shpend Ademi, 500 kr., Skënder Beka, 3000 kr.); Uppsala: (Arieta, Beqa, Emma, Marta Kusari, 1500 kr., Astrit, Labika, Bekim Komoni, 1500 kr., Bekim, Mimoza, Blini Zeqa, 1000 kr., Fatmir, Lule Gorgulaj, 1000 kr., Nexhmedin Fazlijaj, 1000 kr), Grimsås: (Asdren Mustafa, 4500 kr., Xhevdet Shatri, 500 kr., Valdet Shatri, 1500 kr.); Vallentuna: (Shaban Veseli,  4000 kr., Sylejman Hasani, 4000 kr.; Kristrianstad: (Afrim Berisha, 2700 kr., Astrit Bujupi, 1000 kr., Fetah Bujupi, 2000 kr., Hasan Hasanaj, 1800 kr., Ibrahim Gashi, 500 kr., Isa Mahmudemaj, 3000 kr., Isa Tafilaj, 2000 kr., Rexhep Mustafa, 2500 kr., Sabit Gashi, 4500 kr., Sehare Muqa, 3000 kr., Sevdat Krasniqi, 3000 kr., Smajl Zymeri, 3000 kr.); Uddevalla: (Agron Sapunxhiu, 2500 kr., Ali Jashari, 2500 kr., Avni Hiseni, 2000 kr., Bajram Shaqiri, 3000 kr., Bejtullah Bahtiri, 3000 kr., Gani Balaj, 2000 kr., Haki Balaj, 2000 kr., Namik Pirqi, 2500 kr., Remzi Tabaku, 3500 kr., Rrustem Bujupi, 3000 kr., Sami Ferizi, 1500 kr., Sami Imeri, 4000 kr.), Nora: (Bahri Tërllabuqi, 3130 kr., Xhavit Gërbeshi, 2500 kr.),Järfälla: (Agron Hoti, 2000 kr., Besnik Bukoshi, 2000 kr., Halim Zenelaj, Järfälla,1500 kr.,Nexhmedin Kelmendi, 3500 kr., Fisnik Navakazi, 1500 kr.,Visar Perani, 500 kr., Ymer Krasniqi, , 3000 kr., Reshat Hoxha, 2000 kr.),Tanumshede: (Agime Plava, 1500 kr., Nasuf Bajrami, 500 kr., Ruzhdi Bajrami, 1000 kr., Fahri Jashari, 3000 kr.),Tibro: (Bashkim Shasivari, 2500 kr., Mehmet Istrefaj, 2500 kr., Mexhid Shala, 3000 kr., Senad Haxhijaj, 2264 kr., Shaban Pupovci, 2500 kr., Shemsedin Vejsa, 2500 kr., Vehbi Vejsa, 3000 kr.), Borlänge: (Agim Bukoshi, 500 kr., Arben Merovci, 500 kr., Basri Rama, 1500 kr., Jeton Ibishi, 1000 kr.), Mölndal: (Ali Tahiri, 1000 kr., Beqir Ibishi, 2500 kr., Fejzë Halili, 5000 kr., Gani Mavraj, 5000 kr., Hajdar Hajdari (kurd), 100 kr., Ilir Kelmendi, 2500 kr., Ismet Ibishi, 2500 kr., Merita Elshani, 1000 kr., Naim Broqi, 2500 kr., Naim Ibishi, 2000 kr., Nehru Ibishi, 2500 kr.,Vedat Ibishi, 2500 kr., Xhelal Vela, 2000 kr.),Växjö: (Demë Verbovci, 3000 kr., Gani Osmani, 3150 kr., Jahja Aliu, 750 kr., Jahja Aliu, 500 kr., Metush Bytyqi, 1500 kr., Metush Bytyqi, 500 kr., Milazim Rexhepi, 1000 kr., Halit Haxhiu, Växjö, 600 kr., Osman Gërguri, 3500 kr., Nehat Kadriu, 2000 kr., Manush Shurreci, 2658 kr., Kadri Bajrami, 2500 kr.),Hyltebruk: (Erol Gashi , 600 kr., Eroll Gashi (Simsek), 500 kr., Nysret Kurtulus, 3000 kr., Nazif Hajra, 2500 kr., Jashar Ahmetxhekaj, 3500 kr.), Hallstavik: (Bujar Hasanaj, 1500 kr., Fadil Daçiq, 3000 kr., Fadil Daçiq, 5000 kr., Sadri Hulaj, 2000 kr., Skënder Salihu, 2500 kr., Sadik Lokaj, 2500 kr.), Lidköping: (Abdukerim Nesim, 150 kr., Faik Gashi, 250 kr., Musli Rashica, 500 kr., Obrel Mi­chaml, 150 kr., Tangriz Abdurrahman, 50 kr., Kemal Restelica, 2500 kr., Faik Gashi, 1000 kr.,Fehmi Breznica, 3000 kr.), Krylbo: (Fadil Krenzi, 3000 kr., Sami Rama, 3000 kr.).Partille: (Avdi Musa, 2100 kr., Elmi Isufi, 2000 kr., Sebahate Shaqiri, 2000 kr., Qazim Parduzi, 3000 kr.), Markaryd: (Bedri Bajgora, 2700 kr., Fadil Popova, 2500 kr., Hakif Popova, 2500 kr., Ismet Krasniqi, 2225 kr.), Falun: (Cecilie Nystrom, 482 kr., Enver Emini, 2500 kr., Fadil Ibrahimi, 500 kr., Fadil Uka, 2000 kr., Gani Raifi, 3000 kr., Hisen Dibrani, 2000 kr., Iziadin Jashari, 1500 kr., Muhamet Jashari, 3000 kr., Nafi Baxhaku, 1500 kr., Sami Rexhepi, 1000 kr., Zymer Mjaku, 700 kr.), Hallsberg (Feti Arifi, 2200 kr., Fitim Hajrullhu, 3000 kr., Nystret Rashica, 2500 kr.), Bengtsfors :(Ferki Ademi, 3000 kr., Gani Lajqi, 4500 kr., Haxhi Dautaj, 3500 kr., Rexhep Morina, 3500 kr., Sherif Purini, 500 kr.), Angered: (Agim Doroci, 2000 kr., Bedri Doroci, 1800 kr., Gani Nimani, 2500 kr., Hashim Gashi, 3500 kr., Ibrahim Meholli, 3000 kr., Kadri Shala, 1500 kr. , Mehmet Sotolli, 1000 kr., Naser Bajrami, 4100 kr., Sadullah Haxhimehmedi, 2500 kr., Sabit Ibishi, 2500 kr.), Hofors: (Rafete Rexhepi, 1500 kr., Shkumbin Ibrahimi, 2000 kr.), Götene: (Hisamedin Istrefi, 3500 kr., Shaqir Haxha, 3000 kr.). Skärholmen: (Ismet Avdyli, 2500 kr., Kemail Shala, 2500 kr., Mehdi Rama, 2500 kr.), Storfors: (Anna Jansson, 50 kr., Naim Elshani, 1000 kr., Sami Bahtiri, 500 kr., Sami Bahtiri, 5000 kr.), Mjölby: (Beçirbegoviq Senadin, 100 kr., Edmond Zajmi, 2200 kr., Ragip Demolli, 2600 kr., Ylber Ibishi, 1800 kr.), Gnossjö: (Brahim Shala, 1000 kr., Defrim Klinaku, 3000 kr., Feta Nocaj, 2000 kr.), Kristinehamn: (Fatmir Lleshi, 500 kr., Jahja & Hamza Zeqiri, 1000 kr., Mentor Kashtanjeva, 2000 kr., Sabri Ramadani, 2000 kr., Shefqet Lushtaku, 3000 kr., Xhafer Nura, 1000 kr.), Göteborg: (Armend Ibishi, 500 kr., Fatmir Shabani, 1500 kr., Idriz Kabashi, 1000 kr., Imer Maxharraj, 3500 kr., Ismet Xhemaili, 1000 kr., Memli Lati, 500 kr., Muamer Koxhaxhiku, 1000 kr., Myrvete Petrovci-Lleshi, 2500 kr., Nafie Shabani, 2500 kr., Qamil Feka., 2500 kr., Ukshin Feka, 2500 kr., Sherif Jusufi, 5000 kr., Shkelzen Gashi, 500 kr., Sokol Gashi, 2500 kr., Vaid Vladi, 2000 kr., Xhemajl Belaj, 3000 kr., Xhevat Vidishiqi, 2500 kr., Xhevdet Qerkinaj, 2000 kr., Ymri Demishaj, 3000 kr., Zejnullah Haziraj, 2000 kr.), Nynäshamn (Asllan Bajrami, 2500 kr., Bashkim Bogujevci, 2000 kr., Murtez Hyseni, 2650 kr., Mustafë Konjusha, 3150 kr., Nebih Krasniqi, 2000 kr., Ramiz Thaqi, 3150 kr., Sherif Doqaj, 2000 kr.,Vesel Haxhimustafa, 3500 kr.), Tranemå (Avni Çitaku, 3000 kr., Bahri Ibishi, 500 kr., Milazim Bilalli, 2500 kr., Nasuf Qorri, 2250 kr., Shahin Beqiri, 3150 kr.), Arlöv: (Avdulla Murtezi, 3500 kr., Fadil Tashevci, 4000 kr., Muhamer Dogani, 2500 kr.), Strömstad: (Adem Hasani, 3000 kr., Afrim Hoti, 2500 kr., Bajram Tahiraj, 3000 kr., Behxhet Beka, 3000 kr., Bekim Mustafa, 1350 kr., Daut Dumani, 2000 kr., Edip Shishko, 2000 kr, Faton Mustafa, 5000 kr., Hilmi Bytyqi, 500 kr., Memli Maliqi,  2000 kr., Shaban Tabaku, 500 kr., Shkelzen Tabaku, 2000 kr., Viktor Gegaj, 500 kr., Xhavit Merovci, 2000 kr., Familja Bunjaku, 2000 kr.), Eksjö: (Halil Millaku, 3000 kr., Ilmi Peci, 3500 kr., Lumnije Peci, 500 kr., Shaqir Mehmeti, 3500 kr.), Shefqet Halili, 4440 kr.), Landskrona (Ibrahim Aliu, 5000 kr., Mu hamet Muriqi, 2500 kr., Mensur Sojeva, 2500 kr, Naser Peci, 1750 kr.), Borås: (Besim Avdylaj, 1000 kr. Halil Hasi, 4500 kr.Mahir Krasniqi, 500 kr. Nuhi Bajqinca, 2500 kr. Selim Bajramaj, 3000 kr.),Laholm: (Avdullah Zeqiraj, 2500 kr., Muhamet Zogaj, 1800 kr.), Norrtälje (Nevzat Kolludra, 2500 kr., Ymri Mazreku, 2500 kr.), Vårberg: (Fahri Haxhiu, 2500 kr.), Vetlanda ( HajdinTahiri, 3500 kr., Ali Fejzullahu, 3000 kr., Rrahman Ropica, 2500 kr.),Halmstad: Ahmet Rama-2500 kr., Bashkim Bogujevci- 2000 kr., Halil Rama- 2000 kr., Haki Ibishi- 2500 kr., Hedvig & Gunvor Malmström- 1000 kr., Mahir Simsek (Gashi)- 1500 kr. Mahir Simsek (Gashi)- 4000 kr., Mahir B. N. S., Simsek Gashi- 2000 kr., Muzafer Bregaj- 3000 kr., Maliq Haxhani- 2000 kr., Nexhmedin Ibishi- 2250 kr., Samir Bajraktari- 2000 kr., Shyqri Haxhani- 500 kr., Sinan Kastrati- 2500 kr.), Lindsberg : Ilber Kllokoqi- 2500 kr, Koping: Behxhet Ukelli- 2000 kr., Isa Hyseni- 2500 kr., Trelleborg:  (Sefer Gërxhaliu, 3000 kr., Arif Shala, 2640 kr., Sadik Gërxhaliu, 1760 kr.), Jönköping: (Ahmet & Vojkica Bytyqi, 2000 kr., Idriz Bytyqi, 2500 kr., Sahit Burrniku, 2500 kr., Mergim Osmanaj, 3000 kr., Hysen Bytyqi, 1000 kr.), Hultsfred: (Nustret Lekiq, 1200 kr.), Falköping: (Fazli Zekaj, 2700 kr., Fetah Berisha, 2700 kr., FlurimRushiti, 2000 kr., Qazim Gashi, 3000 kr.), Eskilstuna (Naser Aliu, 1000 kr.), Motala: (Nahit Sylka, 2000 kr.), Skurup: (Bekim Metaj, 2500 kr., Musa Bekim Metaj, 2500 kr., Musa Metaj, 2500 kr., Musli Makolli,1000 kr.), Åmål: (Ramiz Aruçaj, 4000 kr.), Stockholm: (Ismet Avdyli, 2500 kr., Mehdi Rama, 2500 kr., Nijazi Llapashtica, 2000 kr., Qamil Beka, 4500 kr.), Ljungby (Mehmet Shala, 2000 kr.), Ängelholm (Abdurrahim Vllasa, 3000 kr., Bel  Abazaj, 2000 kr., Bejzad Haxhibeqiri, 2000 kr., Blerim Fejza, 1800 kr., Brahim Gucati, 3000 kr.), Nässjö (Fadil Asllani, 2500 kr.), Hova (Vehbi Gërxhaliu, 3500 kr., Hatif Xhaferi, 800 kr.),Ronneby: (Rizah Ferizi, 2000 kr.), Likoping: (Melihate & Aqif Bytyqi, 1000 kr.),Hörby: (Izet Rama, Hörby (turniri i futbollit), 2300 kr)., Nezir Sylaj, 1000 kr., Shefqet Sylaj, 3000 kr.), Finspång: (Bekim Mehaj, Finspång , 1000 kr.), Kalmar: (Valdet Shatri, 1500 kr.), Sunsdvall (Skënder Spahija, 1000 kr, Nebih Haliti, 500 kr.),Helsingborg: (Bajram Nikqi, 2250 kr., Bedri Avdullahu, 2500 kr., Brahim Salihu, 1850 kr., Erkan Gashi, 2000 kr., Ferdane Ademi, 3000 kr., Ilmi Beqiri, 2700 kr., Ismail Manxhuka, 3500 kr., Ismet Ahmeti, 4500 kr., Istref Sadik Lutani, 3000 kr., Jeton Gërxhaliu, 1450 kr., Musli Zekaj, 500 kr., Rexhep Sylejmani, 3500 kr., Salih Rexhepi, 2000 kr.), Jokkmokk: (Bedri Hoxha, 500 kr., Ganimete Paqarizi, 2500 kr., Mosh Maloku, 100 kr.), Säffle: (Ferki Binaku, 2500 kr.), Svalöv: (Naser Sadiki, 2000 kr., Hajzer Alushaj, 2700 kr., Nazmi Hajra, 2000 kr., Xhemajl Qollaku, 2500 kr., Zymer Bytyqi, 600 kr.), Värnamå: (Milazim Rexhepi, 1000 kr.), Eslöv: (Ferat Haliti, 4500 kr., Qazim Qazimi, 1000 kr., Selatin Demiri, 1000 kr., Lumturije & Albin Delija, 1000 kr.), Karllsham (Elesaj Merovci, 2250 kr.), Alvesta: (Adil Jaha, 1800 kr., Beqir Gashi, 2700 kr., Ibrahim Xhakoli, 1400 kr., Nuha Zullufi, 3000 kr., Shefki Ramadani, 2500 kr, Xhemajl Gashi, 3000 kr.), Markaryd (Agim Veseli, 3500 kr., Kumrije Hasani, 1500 kr.), Ödåkra: (Beqir Krasniqi, 2500 kr., Beqir Sylejmani, 3000 kr., Enver Hasani, 3000 kr., Shaip Beri­sha, 4000 kr.), Simrishamn: (Amir Lubishtani, 500 kr., Ali Lubishtani, 1000 kr., Enver S. Shatri, 2000 kr.), Falkenberg: (Abesin Zeneli, 2500 kr., Arsim Osmani, 2500 kr., Ukshin Ademi, 2500 kr., Sevdije Tahiri, 500 kr.), Klippan: (Gani Rexhepaj, 4000 kr., Muharrem Hasani, 2500 kr., Vesel Rama, 2500 kr.), Malmö (Adem Kastrati, 3500 kr., Afrim Rexha, 2500 kr., Afrim Mikullovci, 2500 kr.. Asllan Kastrati, 3500 kr., Bejtush Zeqiri, 1000 kr., Dritan Bejtullahu, 1000 kr., Enver Gashi, 3000 kr., Eugen Kamberi, 2500 kr., Fadil Nervojaj, 2000 kr., Fatmir Gashi, 1800 kr., Hajriz Xhaferi, 2000 kr., Hakif Hajdini, 500 kr., Hamza Zeqiri, 1000 kr., Islam Zeka, 2500 kr., Ismet Gashi, 2500 kr., Latif Uka, 2500 kr., Milaim Muhaxheri, 2200 kr., Nezahat Haxhiaga, 500 kr., Selahedin Kera, 3000 kr., Shefki Mikullovci, 2500 kr., Shefqet Muqkurtaj, 500 kr., Shefqet Pllana, 3000 kr., Si­nan Bajçinca, 2500 kr., Sokol Jashari, 2500 kr., Sylë Hajdari, 3000 kr., Zeqir Rama, 2500 kr.), Anderstorp: (Kerstin Dokken, 500 kr., Isat Racaj, 2500 kr.), Arvika: (Hysen Mziu, 5000 kr., Menduh Provalia, 1165 kr., Nazmi Ahmeti, 1500 kr.), Boden: (Sabit Daci, 2500 kr.), Braknë Hoby (Skënder Qeriqi, 2500 kr.), Dalby: (Avdulla Bunjaku,  2000 kr.), Degeberga: (Agim Bajramaj, 1000 kr.), Ekerö: (Ismet Hajdaraj, 3000 kr., Haxhi Hulaj, 1500 kr.), Emmabuda: (Isa Ibrahimi, 2500 kr.), Enköping: (Nderim Gërguri, 2900 kr., Haziraj, 3500 kr, Isa Miftari, 2500 kr.), Floda: (Agim Meshekrani, 1500 kr.), Forslöv: (Nexhmedin Hasani, 4000 kr.), Hagfors (Nexhmedin Dibrani, 3500 kr.), Hallsberg (Feti Arifi, 2200 kr., Fitim Hajrullahu, 3000 kr.), Hamburgsund (Bedri Hajdar Peci, 3440 kr.), Horndal (Gani Mavraj,  4000 kr.), Hovmantorp: (Skënder Zariqi, 500 kr.), Hudiksvall: (Bedrije Spahiu, 1250 kr.), Hällefors (Iljaz Topallaj, 3000 kr.), Jonsered: (Musa Bara, 1100 kr.), Kallered (Agron & Ylbere B, 2250 kr.), Karlstad: (Gëzim Krasniqi, 2000 kr.), Knäred  (Haki Behrami, 2500 kr.),Kungalv: (Bujar Veseli, 2000 kr., Bajram Ajeti, 3000 kr.), Köpmannebro: (Birgitta Simson, 300 kr.), Landsbro: (Hasan Jashanica, 4000 kr.), Ljusdal: (Mustafë Hasanaj, 2500 kr.), Ludvika: (Halil Thaqi, 2500 kr), Långäs: (Sherif Abazi, 4500 kr.), Mellerud: (Xhevat Sadiki, 3000 kr.), Munkedal: (Daut Haziraj, 3500 kr., Hazbi Lalinca, 2000 kr.), Mölnlycke: (Bajram Grainca, 1720 kr., Nexhmedin Shala, 1000 kr.), Norsborg: (Anna Sandholm , 860 kr.), Nybro: (Muharrem Hajra, 2500 kr.), Oxelösund: (Mehdi Berisha, 3000 kr.), Örkeljunga: (Ragip Zulfaj, , 3000 kr.), Rydebäck: (Rexhep Kaqara, 4500 kr.), Råå: (Isuf Husaj, 3500 kr.), Sala: (Lulëzim Metaj, 4500 kr.), Skellefteå: (Hasim Kelmendi, 500 kr.), Skogås (Asllan Nikqi, 2000 kr.), Skärhamn: (Naser Ferati, 2000 kr.), Smedjebacken: (Avdi Kërleshi, 2500 kr.), Svangsta: (Abedin Gashi, 2200 kr., Dalip Morina, 1800 kr., Rifat Gashi, 1000 kr.), Svenljunga: (Avdulla Kutllovci, 2 500 kr., Mehmet Mehmeti, 1500 kr., Naim Mehmeti, 1800 kr., Sadullah Kutllovci, 2000 kr.), Sävedden: (Ragip Rushiti, 700 kr.), Södertälje (Agim Veseli, 3500 kr.), Sölvesborg (Mexhit Neziri, 3000 kr.), Umeå (Selatin Ramdani, 4400 kr.), Varberg: (Idriz Miftaraj, 1200 kr.),Veddige: (Bajram Bala, 2500 kr., Halil Halilaj, 3598 kr.),Vejbystrand:  (Shaqir Ibishi, 4950 kr.),Vimmerby: (Naser Asllani, 3000 kr.), Virserum (Avni Krasniqi, (turniri i futbollit, 2840 kr.), Väröbacka: (Shemë Xhafa, 4500 kr.), Västerås: (Mehmet Llapi, 2500 kr.), Ytterby: (Shemsi Behrami, 4000 kr.), Åkersberga: (Isak Metolli, 4500 kr.), Åsa: (Sadik Isufi, 2000 kr.), Åstorp: (Hysni Fejtullahu, 2000 kr.)

Pa shenime per vendbanimet:  Aqif Bytyqi, 1000 kr., Hetem Tahiri, 2500 kr., Hilmi Bytyqi, 500 kr., Hysa Shabanaj, 1000 kr., Ibrahim Pantina, 500 kr., Ismet Xhemaili, 500 kr., Memli Shasivari, 2500 kr., Ramadan Thaqi, 3000 kr.,Rexhep Gjurgjiali, 1500 kr., Rrahim X , 500 kr., Xhevdet Xhemajli, 1500 kr. dhe Zeqir Rugova, 1000 kr.

 

 

Malmo, Suedi, 6 qershor 2018

 

NGA ANSAMBLI I QKSH ”MIGJENI” NË BORÅS TË SUEDISË U PREZANTUAN VESHJA E VALLJA SHQIPE – Nga Sokol Demaku

Edhe pse veriu i largët i Europës, por edhe këtu sot ishte temperatura mbi 30 gradë celsius edhe në këto vise, ishte një ditë plotë diell dhe me shumë vizitorë në qytetin pitoresk të Borås. Sheshi krysor i qytetit që nga orët e mengjesit gumzhinte nga vizitorë moshashë të ndryshme. Ishte interesante se në Shesh ka ditë zhvilloheshin aktivitete të ndryshme kulturore organizuar nga vet Komuna e Borås.

Organziatori ishte interesua që cdo gjë të jetë sa më mirë e organziuar dhe që prezentimi të jetë sa me dinjitoz për të gjithe ata që dëshirojnë që qytetarit boråsar në keto ditë vape ti prezentojnë dhe ta freskojnë nga kjo vapë e pa parë verore këtu në veriun e largët.

Ishte madheshtore ”Konventa e vallëzimt në Shesh” këtë vit që u mbajt nër lokacione të ndryshme të qyetit dhe mbledhte valle dhe vallëtar nga e gjithë bota. Sheshi krysor i qytetet ”Stoga Torget” gumëzhin nga vizitor, njerzit janë kureshtar të din më shumë cfarë sot ofron jeta kulturore këtu. Për një moment degjojmë zerin e të madhes këngëtare shqiptare në altoparlantet e vendosura në të katër anët e sheshit, zerin magjik të Liri Rasha me këngën e saj ”Oj fusha e Korabit”.

Sheshi sa vjen e mbushet me njerëz, kurreshtar cfarë muzike është kjo, në cfarë gjuhe këndohet.

Njeriu ndjehet krenar me këtë dhe me këto.

Është kënaqesi të jesh në një mes të tillë ku kultura, gjuha dhe muzika yte ka respekt.

Në shesh duken valltare të grupit suedez ”Marbo moves”, me valle të vjetra suedeze dhe një kombinim me bashkëkohoren që zgjoj kurreshtjen e të pranishmëve ne shesh. Ishte kenaqësi të ishe ne shesh, të ishe pjesë e një shfaqjeje dhe organzimi të tillë.

Koha ikën e me te sa edhe shtohet vapa dhe dielli polar edhe më shumë i ngre fitilin dhe temperatura arrin si duket ne 30 gradë celsius nga ora 12 e mes dites së kesaj të shtune të 2 qershorit 2018.

Në rrugën krysore ”Alegatan” njerzit kthejnë përqendrimin e tyre dhe fillojnë duartrokitje të panderprera, njeriu atje shef në levizje vallëtarët ansamblit të vallëve te Qendres Kulturore Shqiptare Migjeni nga qyteti Borås të cilët në mënyrë madhështore prezentojnë veshjen tonë të bukru shqiptare dhe kulturën e begatë për vizitorët e rastit. Ata ecin me ngadal rrugës duke përshendetur masën.

Njerzit i përshendesin u bejnë me dorë, duartrokasin dhe janë kurreshtar të dinë se kush janë këta njerëz me keto veshje kaq të bukura dhe madhështore të cilët defilojnë rrugëve të qytetit Borås.

Qendra Kulturore Shqiptare Migjeni kishte angazhuar personel që zotëron gjuhen suedeze dhe angleze që të jenë prezent në cdo pjese të sheshit dhe rrugëve ku parakalonin valltarët shqiptar që të spejgohet dhe jipen informacikone të duhura për vallën, shqipe, kulturën dhe traditën si edh kishte përgatitur një broshurë në mbi 100 egzemplar në gjuhën suedeze me informacione të bolshme për Shqipërin dhe Kosovën, historin, gjuhën, kulturën dhe traditën. Vërtetë njeriu të ndjehet mirë me gjëra të mira dhe me punë të mbara kur shef në dorë tek njerëz te vendeve të ndryshme të botës një informacion me plotë ndjenja për vendin nga ti vjen dhe e ke origjinën.

Ora 12;00 degjohen tingujt e vallës shqipe, në të katër anët e sheshit një duartrokitje frentike madheshtore për vallëtarët shqiptar anëtar të Ansamblit të vallëve të Qenres Kulturore Shqiptare Migjeni nga qyteti Borås, të cilët me tingujt e muzikes dhe vallës shqiptare prezentuan për publikun e shumtë veshjete tyre tradicionale shqiptare nga trojete ndryshme shqiptare, punuar për mrekulli nga stilistja Emine Hoti. Për të vazhduar më një rezentim të QKSH Migjeni dhe kulturës e traditës shqiptare për të pranishmit nga nënkryetari i QKSH Migjeni, shkrimtari, publicisti dhe përkthyesi i njohur Hamit Gurguri, i cili paraqitjen e tij e filloj me një përshendetje në mbi dhejtë gjuhë për arsye se në këtë qytet suedez fliten diku mbi 30 gjuhë botërore, cka bëri një jehonë dhe ai muar duartrokitje dhe shumë përgjigje ne gjuhë të ndryshme të botës.

Progarmi vazhdoj me prezentimine valles shqipe ku u fillua me Genen dhe Toponishten për të vazhdua me Vallen e Tropojes të cilen filluan ta luajnë dhe vizitorë rasti të cilët ishin në Sheshin e madh të qyteti Borås.

Pas përfunimit të përformancës anëtaret e Ansamblit të valleve të QKSH Migjeni bënë konatkte me të pranishëm të cilët ishin shumë të interesuar për të mesuar me shumë për kulturen shqipe, gjuhën shqipe, veshjen shqiptare dhe vallën e muzikën shqipe.

Takuam edhe shumë shqiptar që kishin ardhur në këtë evenement të madhe kulturor dhe kjo ishte kënaqesi.

 

DOLI NGA SHTYPI ”THESAR KOMBËTAR I MËRGATËS SHQIPTARE NË SUEDI …” VËLLIMI 9″

SHOQATA E SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE SHQIPTARË ”PAPA KLEMENTI XI ALBANI”, SUEDI BOTON LIBRIN: ”THESAR KOMBËTAR I MËRGATËS SHQIPTARE NË SUEDI …” VËLLIMI 9″

SHOQATA E SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE SHQIPTARË ”PAPA KLEMENTI XI ALBANI”, SUEDI…, I KTHEN KAH HISTORIKU I SHOQATAVE TË TILLA PREJ SE NJË SHEKULL E KËNDEJ
…tha Prof. dr. Mehmet Rukiqi

OPINIONE TË CILAT NDODHEN NË THESARIN 9:

Kujtim Mateli: Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani” në Suedi, rrezaton fuqishëm në të gjitha trojet shqiptare, me kontributin e saj në promovimin e figurave të shquara të kombit tonë që janë krenaria e historisë sonë mijëvjeçare. Po kaq mbresëlënëse ishte dhe fjala e kryetarit të Shoqatës “Papa Klementi XI Albani”, z. Hysen Ibrahimi, i cili tregon pse udhëton kaq shpesh në trojet shqiptare, pse ndodhet kaq pranë njerëzve të penës dhe të fjalës: “Bashkimi të pamundurën e bën të mundur, kurse ndarja dhe të mundurën e bën të pamundur”. Kjo filozofi që udhëhoqi Rilindjen tonë Kombëtare, është shprehur bukur nga një tjetër patriot i madh siç është z. Hysen Ibrahimi dhe që tregon arsyet pse kjo shoqatë është duke kryer një punë voluminoze që do t`ia kishin zili dhe institucione shtetërore që paguhen nga taksapaguesit shqiptarë, pikërisht për të kryer një punë të tillë.

Prof. dr. Mehmet Rukiqi: Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klmenti XI Albani” në Suedi, shumë dashamirë e lexues të pasionuar të revistës së saj tejet të begatshme ”Thesar Kombëtar i Mërgatës Shqiptare në Suedi” i kthen kah historiku i shoqatave të tilla prej se një shekull e këndej. Shoqata në fjalë, na shpie në përkujtimin e simotrave të saj, prej ”Flamurit të Arbërit” të drejtuar nga Jeronim de Rada dhe ”Dritës” së Stambollit më 1879. Na shpie te jeta dhe veprimtaria e drejtuesve sivëllezër të saj: Hysen Ibrahimi, Fetah Bahtiri, Bajram Muharremi, Saranda Iseni etj.

Ali Asllani: Nuk është e lehtë, dhe aspak e thjeshtë, të marrësh përgjegjësi ta shkruash një libër sado i thjeshtë dhe i lehtë qoftë ai për lexuesin. Po ashtu, aspak nuk është e lehtë ta sprovosh dhe sfidosh veten për të shkruar, jo vetëm një libër, por kaq shumë sosh, e me vlera kaq të mëdha. Do të thosha vlera të përmasave enciklopedike kombëtare. Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI – Albani” në Suedi, përmes këtyre Thesarëve, të cilët unë e kam shumë vështirë t’i ndaj cili është më i miri prej tyre, ka bërë ripërtëritjen shpirtërore dhe morale të shqiptarëve, jo vetëm në Suedi, por edhe në të gjitha trevat tona shqiptare.

Nga dr. Nuhi Vinca Të jesh mërgimtar në Suedi, të punosh për të realizuar detyrat si shtetas apo punëtor suedez, të mbash brengën shpirtërore e materiale për vendlindjen dhe njerëzit e saj, të edukosh e të brumosësh gjeneratën e re shqiptare në Suedi me ideale kombëtare – është një detyrë e rëndë dhe sublime. Është kjo një çështje që kërkon mund pa fund për “art magjie” siç thotë Lasgushi apo të kesh horizont të madh diturie…

Drita Nikoliqi – Binaj: Vlera reale e një ndërmarrjeje kulturore, siç është tanimë kjo shoqatë, ndërlidhet me lartësinë e realizimit të saj dhe kështu ndërlidhet lartësia e realizimit të botimeve të Thesarit Kombëtar nga Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani në Suedi, në krye me Hysen Ibrahimin.

Ramë Manaj: Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë në Suedi, me emrin e gjetur “Papa Klementi i XI Albani”, me opusin e saj, pra anëtarëve të saj, tashmë ka tejkaluar kufijtë e njohjes vetëm në Suedi apo vendet skandinave. Kontributi dhe rezultatet e saj janë madje të mirënjohura edhe nga qarqe kulturore joshqiptare në Suedi e më tej.

Prof. dr. Hysen Matoshi: Këto vëllime, që po e shohin dritën e botimit, janë treguese të kapaciteteve aktuale kreative e intelektuale të shqiptarëve në Suedi, por edhe një faktografi relevante për rolin historik të kësaj pjese të kombit tonë në vitet vendimtare të ndryshimit të rrjedhës historike.

Dr. Don Lush Gjergji: Këtu paraqiten dhe promovohen thesaret tona kombëtare nga ana e mërgatës sonë, e cila përpos mallit, mallëngjimit për atdhe, gjuhë, vendlindje, punës së rëndë dhe të vazhdueshme për mirëmbajtjen e familjes, merret edhe me kultivim, ruajtje, vazhdimësi të vlerave dhe të virtyteve tona, si thesar pa të cilin nuk do të ishim më vetvetja, Shqiptarë, dhe nuk do ta kishim në mend dhe në zemër parimin e madh dhe të shenjtë: të Vërtetën dhe Dashurinë.

Viron Kona: Kjo vepër, që mban siglën e Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI, Albani”, Suedi, është një arritje e madhe, një dokument madhor e vezullues, që do t`u dëshmojë brezave shqiptarë të së ardhmes përpjekjet dhe dashurinë për gjuhën shqipe dhe kombin, por edhe për bashkimin e energjive që secili, atje ku është, në Shqipëri, Kosovë, në trojet shqiptare në Maqedoni, Mal të zi e Çamëri, por edhe në të gjithë mërgatën, të valëvisë sa më lartë dhe fuqishëm flamurin me shqiponjën tonë sypatrembur e dy krenare.

Prof. Halil Mulaku: Unë, prof. Halil Mulaku, ju përshëndes me zemër e shpirt për punën tuaj shumë të çmuar që po bëni tani në të mirë të atdheut, i cili qe i persekutuar pamëshirshëm nga shumë pushtues të huaj, por kurrë i përkulur e i dorëzuar.
Ju, o burra, djem e vasha, paçi jetë të gjatë e shëndet, paçi vullnet të përbashkuar si grusht për të mirën e të drejtën tonë, për mëvetësinë e vendit tonë shumë të dashur e shumë të bukur!

Dr. Bashkim Lajçi : Se shqiptarët mund të japin kontributin e tyre për vendin amë, kudo që ndodhen, këtë më së miri e dëshmon Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani” në Suedi. Veprimtaria e saj, botimet e shumta, aktivitetet e shpeshta letrare e kulturore i shërbejnë ruajtjes dhe pasurimit të gjuhës shqipe edhe në një vend të largët, siç është Suedia, në raport me vendlindjen e të parëve, me trojet e banuara nga shqiptarët në shekuj.

Kadri Tarell:
“Volumet e “Thesarit Kombëtar”, janë një enciklopedi e jetës dhe e punës 40–50 vjeçare, duke filluar që me mërgimtarët e parë e deri në ditët e sotme. Pikërisht këtu do t’i gjeni të gjitha dhe do të bindeni se si e kanë filluar ata, që nga hiçi… Kam përshtypjen, (këtu dua të jem i gabuar), se organizimi i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve “Papa Klementi XI, Albani”, është model për t’u njohur dhe ndjekur nga shumë shoqata simotra, të shpërndara nëpër botë, kudo ku ka shqiptarë. Unë nuk di të ketë të dytë për nga veprimtaritë e shumta nëpër qytete të Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë dhe në Suedi, ku shpalosin vlerat e “Thesarit tonë kombëtar”.

Xheladin Mjeku:
Kjo punë e vyer e këtyre entuziastëve të përkushtuar në ngritjen dhe kultivimin e vlerave kombëtare dhe artistike gjithandej kah veprojnë për dekada, që pastaj t’ua lënë trashëgimi brezave që vijnë, që ta njohin dhe ta vazhdojnë kultivimin e e kulturës së trashëguar kombëtare nga paraardhësit gjithandej në vendet e Skandinavisë ku është i përqëndruar komuniteti shqiptar. Shikuar nga këndi i lexuesit të rëndomtë, botimi i këtyre “Thesarëve…” mund të konsiderohet një punë e vlefshme dhe e rëndësisë së veçantë, ku në çdonjërin prej këtyre vëllimeve gjejmë diçka që përmbush kërkesat e lexuesit që të njihet më për së afërmi me aktivitetet, sukseset dhe emrat e shumtë, që tashme kanë lënë gjurmë të pakontestueshme në fusha të ndryshme të artit, kulturës, gjuhësisë, pastaj në veprimtari tjera humane e aktivitete të ndryshme në ngritjen e çështjes sonë kombëtare. Aktiviteti i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë në Suedi “Papa Klementi i XI Albani” ka për synim ngritjen e vlerave kulturore, krijuese dhe shpirtërore të krijuesve gjithandej në diasporën shqiptare, jo vetëm në Suedi, duke mbledhur rreth vetes krijues zhanresh të ndryshme, për të prezantuar fuqishëm këto vlera edhe për opinionin artdhashës gjithandej në shtetet skandinave, që si ambassador të denjë përfaqësojnë këto vlera kombëtare me shumë përkushtim.

Sali Asllani: Është mirë t’i shohim shqiptarët të organizuar, sepse zakonisht dimë të jemi të mirë individualisht, por në kolektiv jemi shumë të zbehtë. Z.Ibrahimi e tha që puna kolektive është gjithmonë më e dobishme dhe ky është një shembull i mirë se si duhet punuar. Ju dëshiroj sukses dhe këto botime të vazhdojnë pa ndëpërerë edhe pasqyrimet e një historie të re, të themi të viteve 90-ta, ku 3% dhe kontributi i mëgratës në përgjithësi, jo vetëm në aspektin financiar, ka qenë shumë i madh, unë mendoj që kontributi në lobim të sensibilizimit të opinionit perëndimor ka qenë më i madh se ky i shprehur në shifra, edhe pse shifra ishte shumë impozante.

Prof. dr. Zejnepe Alili Rexhepi: Më vjen mirë që ai zgjodhi pikërisht Tetovën për të bërë promovimin e veprës së tij ”Thesar Kombëtar” e cila, botohet vazhdimisht prej disa vitesh, shkrime me vlerë që i dedikohen vërtet ”Thesarit tonë kombëtar”. Në këtë libër botohen shkrime mjaft të rëndësishme të autorëve shqiptarë gjithandej botës dhe për këtë meritor është pikërisht zotëria i nderuar Hysen Ibrahimi, i cili mbledh gjatë tërë vitit këto shkrime, të cilat njëkohësisht edhe përmes një konference që mbahet në Suedi i përzgjedhin dhe i përgatisin për ditën e botimit. Unë me të vërtetë e falenderoj që ai më bëri pjesë të këtij promovimi që të thosha këto fjalë përshëndetëse para jush auditor i nderuar, ndonëse e çmoj lart punën dhe veprën e tij.

Prof. Mursel Ibrahimi: Unë kam pasur fatin të flas për këto libra dhe do të keni edhe ju fatin t’i keni në duar dhe të shihni veprimtarinë dhe kontributin e mërgatës shqiptare. Sot po përurohen edhe thesarët edhe libri ”Vepra” e autorit Hysen Ibrahimi, i cili libër paraqet jetën e mërgimtarëve në Suedi, duke filluar me përshkrime, më kontribute dhe të gjitha ndihmat që janë bërë për arsimin shqip, që ka filluar që nga viti 1968 në Suedi.

Prof. dr. Zeqir Kadriu: Do të them ca fjalë që më lanë mbresa dhe janë shumë të rëndësishme për veprimtarinë e kësaj shoqate që është munduar në tetë vëllimet e saj të paraqes dokumente dhe dëshmi se çfarë aktiviteti ka kryer kjo shoqatë, me çka është marrë, përfshi të gjitha përvojat kur çështja e Kosovës ka pasur më së shumti nevojë dhe ka vuajtur nga thundra serbe, e cila fatmirësisht theu qafën dhe iku përgjithmonë. Gjeneratat që vijnë pas do t’i shohin këto materiale, do t’i lexojnë dhe do të kuptojnë se cilët ishin këta mërgimtarë dhe me çfarë sakrificash e kanë bërë punën e tyre dhe kjo për mua është një vlerë shumë e madhe. Atëherë pa dashur që ta zgjas shumë, sepse qëllimi për të cilin u mblodhëm është promovimi i këtyre vëllimeve kaq të mëdha që janë një dëshmi për veprimtarinë e kësaj shoqate të cilës unë i uroj që të ketë edhe shumë suksese të tjera se një veprimtari e tillë kërkon edhe më tej sakrifica, të cilat aktivistët tanë me në krye Hysen Ibrahimin, po i bëjnë ashtu si duhet.

Mr. Sadije Aliti: Aty ku shkruhet historia, mbeten gjurmët e një të kaluare, si një dëshmi e një të ardhmeje mbetet historia e kohës, nëpër kohë, “Thesari kombëtar i mërgatës shqiptare në Suedi”, i botuar në disa vëllime është një dëshmi e historisë, dëshmi e një të kaluare dhe një të ardhmeje. Historinë e shkruajnë njerëzit e penës, dhe njerëzit e veprës, njerëzit e punës, puna ekipore e kësaj shoqate është si një shembull edhe për shtetet tjera ku gjeden shqiptarët, vitet kalojnë e koha ikën, vetëm gjërat e dokumentuara i mbeten kohës, i rezistojnë asaj dhe dëshmojnë e faktografojnë një jetë e një epokë, të sotme për gjeneratat e reja për nesër.
“Thesari kombëtar” ,vepër e mërgatës shqiptare në Suedi, është një dëshmi e gjallë për breznitë e reja.

Rami Kamberi-Studiues: Do të them fjalën time për veprimtarinë e shoqatës që sot na dëshmon për ecurinë e tyre duke na lënë tetë vepra në histori. Shoqatë kjo nga shqiptarët që jetojnë dhe veprojnë në Suedi. Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI – Albani” ku shihet qartë nga libra 1 deri në 8, libra të cilat kam pasur rastin t’i lexoj dhe t’i studioj mirë dhe jo vetëm numrin e fundit, por disa nga këto libra që sot kanë arritur mes nesh dhe kanë fjalën e titullit të vështrimit që e thash më herët. Dëshmon për një disiplinë dhe përgjegjësi para aktivistëve, para shoqërisë dhe para kombit shqiptar. Ndaj për fund më mbetet të them se veprimtaritë kulturore dhe dëshmitë e shkruara mbetën e vetmja gjurmë që kohës i themi ne jetuam shqip. Kjo thënie vlen edhe për shoqatën në fjalë.

Gurgullimat e pranverës, shiu i verës, kopilat e vjeshtës dhe dielli i dimrit sipas traditës tonë shqiptare – Nga Nue Oroshi

Gurgullima e pranverës

Katër stinët të cilët kalojnë gjatë gjithë vitit lënë gjurmët gjatë tërë kohës si për të mirë ashtu edhe për të keq si për zotë ashtu edhe për dreq. Pranvera është stina e parë të cilën e kanë pritur shumë familje shqiptare sepse veshtirësitë ekonomike të shumë familjeve tona shqiptare kanë parë se kjo stinë së paku të nxjerr nga një dimër i gjatë dhe i vështirë.Këtë stinë shumë herë nëpër shekuj e kanë pritur edhe kryengritësit shqiptarë me atë moton:’’ Kur del dushku apo dushku mbuloj fushat dhe malet në Kosovë ,pranverat s’ndalen. Për pranverën gëzoheshin edhe kryengritësit shqiptarë sepse nuk e kishin të lehtë t’i përballonin dimrave të vështirë dhe të ashpër nëper shpella apo familje të besuara që rrezikoheshin t’iu shkymet qiri komplet familjës për shkak që kishin marrë guximin t’i strehojnë kryengritësit shqiptarë.E në pranverë së bashku me lulet që lulëzonin anë e kënd trojeve shqiptare paralelisht rriteshin edhe djem e vajza shqiptare të shëndoshë si mollat ku në mendjet e tyre silleshin vërdallë idet për një Shqipëri të mbarë, demokratike dhe të bashkuar aty ku përpiqeshin kordinatat e heshtjës në mes bukës së grurit dhe majeve të larta të bjeshkëve tona shqiptare, bjeshkë që shpesheherë u dogjën u pjekën, u djegën por qëndruan heroikisht se në mbrendësinë e tyre kishin shqiptarët e besatuar për jetë a vdekje nëper kohëra të ndryshme kur ipej kushtrimi për liri. E skaj atij kushtrimi në shtatë e shtatëdhjetë jehonte edhe uji i ftohtë i gurrave tona së bashku me gurgullimën dhe jehonën e zërit mistik të kushtrimdhënesit që ipej për lirinë e trojeve shqiptare.

Shiu i verës

Shi në verë dhe djalë gjithëherë nuk ka shumë shpesh.Kështu ishte një thënje e vjetër në traditën tonë shqiptare për faktin se në shqiptarët është dashur që historikisht të bëjmë luftë mbrojtëse dhe për këtë luftë mbrojtëse është dashur që të kemi djem sokola ,djem petrita që i zë nata e si sheh dita.Këta djem dhe vajza shqiptare në verë e bënin qëndresën heroike edhe pse valët përcëlluese të diellit shumë herë e bënin të vetën por dihet historikisht se luftëtarët e lirisë dhe atdhetarët e Shqipërisë etnike strehim e kishin bjeshkën dhe malin ndërsa ushqim ujin ,bukën me kripë dhe qepë e ndonjëherë edhe ndonjë kafshë që e nxënin aty për aty. Edhe këtu e kemi atë shprehjën e propagandës komuniste se ballistat dhe nacionalistat kanë ngrënë mish. Është e vërtetë se ballistat dhe nacionalistat kanë ngrënë mish por ata kanë ngrënë mish kafshësh ndërsa komunistat kur erdhën në pushtet ata përveç që mish kafshësh ata u shëndrruan në kalibalë duke ngrënë mish njeriu dhe atë duke mbështjellur me vaj dhe duke i futur flakën vëllëzerve të tyre nacionalistë këtë gjë talibanët komunistë e bënë në katër stinët e vitit e sidomos në vjeshtë.

Kopilat e vjeshtës

Fjala  kopil ka kuptimin e sythit të mbirë, ku shumë herë në fshat kur fillon misri me u rritë shkojnë fshatarët dhe i heqin kopilat për të mos e penguar misrin e vërtetë të rritët dhe me pasë të jepë frytin e tyre, ku do të bëhej buka dhe do të ushqehet njerzimi. Fatkeqësisht në viset shqiptare në periudha të ndryshme kohore na u krijuan shumë kopila. Madje disa edhe pse kishin babë e nënë ata nuk i dëshironin baballarët e tyre biologjikë por përqafuan baballarët ideologjik disa u bënë djemtë e Stalinit,disa u bënë djemtë e Titos,disa djemtë e Milladin Popoviqit e disa djemtë e Svetozar Vukmanoviq Tempos.

Dhe këta Kopilat e vjeshtës komuniste patën filluar me e humbë edhe atësinë. Këtu po e japim vetëm një rastë ku në një mbledhje të grave komuniste në Korçë po mbante fjalim një „goxha –shokë. Goxha shoku apo kopili komunistë duke folur tha në një çastë „Babai ynë Stalini.“ Midis grave që mbushnin sallën na gjendesh edhe e ëma e „goxha-shokut“ e cila njëherësh këceu në këmbë edhe duke i prerë fjalën të birit i bërtiti:’’ Ç’thua ashtu ti ore ditëzi…Mua sat ëme që të kam bërë kokën do më dëfteshë se cili ishte babai t`ënt?—Ptu – Jazëk të qoftë.Ç’paskam rritur unë korba!…“ Goxha shoku konferencier mbeti pa frymë tërë shoqet komuniste mbetën pa frymë ndërsa e ëma e goxha shokut e ndezur pishë nga fyemja e të birit iku duke mallkuar. Prandaj nuk është e rastësishme edhe thënja e babait të kriminelit Enver Hoxha, për një djalë tjetër që kishte, ku tha se po mërzitet se shkoi ma i miri e mbet kopili.

Dielli i dimrit

Dielli i dimrit në traditën tonë shqiptare i thuhej dielli me dhëmbë. E fatkeqësisht dimri tek ne shqiptarët ishte stina më e vështirë. Si në aspektin e varfërisë por edhe në aspektin e organizimit luftarak dhe në shumë lëmi të jetës.Por si duket diellit me dhëmbë më së shumti i gezohën sot për sot politikanët shqiptarë anë e kënd trojeve shqiptarë sepse është pikërisht stina kur ata me dhëmbët e tyre grabisin dhe hanë kafshatën e gojës së qytetarit shqiptarë pa u interesuar se si mund të jetoj ai qytetarë, dhe pa pasur mundësi që fëmijës, babait apo nënës t’i blej një ilaç për shërim, t’i plotsoj kushtet e shkollimit duke mos u interesuar fare për punësimin e popullsisë por duke hapur krahët dhe dyert që rinia shqiptare anë e kënd trojeve shqiptare ta lëshoj vendin dhe fatkeqësisht të sillen rrugeve të botës, në vendë që të krijohen kushtet e punësimit dhe të ndërtimit të jetës në trojet shqiptare troje që të bukura na i ka falë zoti por po na i asgjëson njeriu i veshur me rrobat e politikës që në katër stinët e vitit janë bërë si ai dielli mitologjikë me dhëmbë që në katër stinët e vitit deri në palcë po e hanë trupin e shëndoshë të përspektivës shqiptare.

Kokaina në Gjermani – Skema e veprimit të 13 shqiptarëve, cilët e kishin rolin kryesor

Disa ditë më parë, Policia gjermane finalizoi një operacion të gjerë antidrogë, pas një hetimi të cilë- suar si më të suksesshmin në historinë e zyrës bavareze të krimeve.

Të paktën kështu u shpreh shefi i kësaj zyre, Robert Heimberger, gjatë një konference që u mbajt të mërkurën, pasi u zbulua një magazinë bananesh, brenda të cilave ishte fshehur një sasi kokainë me vlerë tregu prej rreth 400 milionë lekësh. Gjatë kohës së hetimit, rreth 500 policë dhe zyrtarë doganorë ishin përfshirë në mbarë Gjermaninë, derisa u zbulua i gjithë rrjeti.

Në qendër të hetimit ishte grupi i 8 hetuesve në Mynih. Drejtori policor për krimet, Jorg Beyser, përshkruan se si hetuesit ranë në gjurmët e trafikantëve të drogës. Sipas tij, hetimi nisi vjeshtën e vitit të kaluar, me dy ngjarje që në pamje të parë dukeshin sikur nuk kishin lidhje me njëra-tjetrën.

Në një sallë jofunksionale u zbuluan qindra- mijëra banane. Më vonë, nga data 22- 23 shtator 2017, punonjësit e 10 marketeve të qytetit Rewe, në juglindje të Bavarisë, u shtangën teksa hapnin kutitë e bananeve. Mes frutave u gjetën edhe kokainë, në pako një kilogramëshe, e menjëherë u njoftua Policia.

Pakot e kokainës ishin fshehur në kutitë e bananeve në Ekuador dhe kishin mbërritur me anije në portin e Hamburgut. Prej andej, kutitë e bananeve ishin transportuar kudo në Gjermani me kamionë. Në Hamburg dhe Hanover, në fund të prillit forcat speciale arrestuan 9 të dyshuar, e pak më vonë edhe 3 të tjerë, shumica shqiptarë. Atyre iu sekuestruan 180 kg kokainë, 30 mijë euro dhe dy armë. Në përfundim të operacionit u arrestuan 21 persona, 13 prej të cilëve shtetas shqiptarë, që kishin rolin kryesor në rrjetin e trafikut të kokainës.

SHQIPTARET

Në dosjen e hetuesve gjermanë, ndër shumë prova të siguruara për implikimin e 13 shqiptarëve dhe 3 bashkëpunëtorëve të tyre, shtetas të huaj, Policia bavareze thotë se dispononin edhe gjurmë AND-je, në provat e sekuestruara gjatë operacionit. Sipas hetuesve, disa nga 13 shqiptarët e arrestuar udhëtonin nga Shqipëria për të tërhequr drogën nga magazinat e kompanisë që ndodhet në Hamburg e më pas ktheheshin përsëri në Shqipëri për të mos u identifikuar nga Policia.

Dy prej të arrestuarve mësohet se kanë marrë nga magazinat rreth 180 kg kokainë, duke e ngarkuar në një automjet “Opel Vivaro”. Kjo makinë drejtohej nga Mevlan Beca dhe Granit Bajrami.

Gjatë hetimeve është dokumentuar përfshirja e shtetasve Emiljan Hysenaj, Dashamir Ndoj, një tjetër shqiptarë me mbiemrin Dauti, Dario Lame, Agim Zeka, Marjan Tola, Mevlan Beca, Granit Bajrami dhe persona të tjerë deri tani të paidentifikuar, në trafikimin e një ngarkese nga Ekuadori.

Një nga të dyshuarit, Dario Lame, mendohet se kishte rolin e magazinierit. Ai vinte në dispozicion banesën e tij në Bargteheider të Hamburgut për takime konspirative të anëtarëve të bandës.

Ndërsa shtetasi Dashamir Ndoj banonte në këtë banesë edhe me të akuzuarit Dauti dhe Emiljan Hysenaj, të cilët kanë udhëtuar drejt Gjermanisë për nxjerrjen e kokainës nga magazinat e gomave. I arrestuari Agim Zeka kishte një rol parësor, pasi ishte i punësuar në kompaninë që ndodhet në Hamburg e për këtë arsye ai kishte akses në sistemin e hyrjes dhe daljes së mallrave.

1.Orneo Margjeka

2. Emiljan Hysenaj

3. Dashamir Ndoj

4. Dario Lame

5. Ervin Llusha

6. Izmir Lami

7. Dolan Kocani

8. Agim Zeka

9. Marjan Tola

10. Mevlan Beca

11. Granit Bajrami

12. Artan Mehmeti

13. Blerim Cakraj

PANORAMA

Reagim i shoqatës së intelektualëve shqiptarë „Trojet e Arbrit“: Kurrë nuk do të lejojmë që të groposet çështja e Çamërisë

Shoqata e Intelektualëve Shqiptarë “Trojet e Arbrit “me rastin e incidentit të ndodhur në panairin e librit në Tiranë në Stendën e Çamërisë ku u hoq emri i Çamerisë e dënon këtë akt qyqar dhe të paprecedent të ndodhur në kryeqytetin e Shqipërisë në Tiranë.Përsonat e dërguar për të dhunuar stendën e Çamërisë në Panairin e Tiranës kishin marrë urdhër politikë dhe tentuan ta zbatonin nëpërmjet organizatorit të këtij panairi por dështuan me turp përballë rezistencës së të pranishmëve dhe atyre që ju gjetën menjëherë në mbështetje.Shoqata “Trojet e Arbrit “falënderon shqiptarët atdhetarë që e kthyen në stendën e Çamërisë mbishkrimin me emrin e Çamërisë. Gjithashtu i bëjmë me dije qarqëve greke si dhe mbështetësve të tyre që Shoqata “Trojet e Arbrit “dhe të gjithë shqiptarët atdhetarë pavarsisht se ku jetojnë e veprojnë do të jenë në mbrojtje të çështjes së Çamërisë.Ky akt tinzarë u ba si rezultat i kompromisit që po bëjnë pushtetarët në Shqipëri ku po dëshirojn që ta groposin shtatë pashë thellë çështjen e Çamërisë dhe ta mbyllin njëherë e përgjithmonë.Këtyre qarqeve ju bëjmë me dije se çështja e Çamërisë nuk do të mbyllët asnjëherë dhe kjo plagë që ende po kullon gjakë shumë shpejtë do të fillon të marrë drejtimin e duhur me mbështetje të aleatëve shekullorë të shqiptarve të Amerikës dhe Gjermanisë por edhe me përkrahjen e bijëve dhe bijave atdhetare të Shqipërisë Etnike.

Shoqata e Intelektualëve shqiptarë “Trojet e Arbrit “

Nue Oroshi Kryetar