VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Atdhetari Festim Lato, dekorohet “Hero i Çamërisë”

By | July 24, 2019
1 Comments
 • author avatar
  Gjergj Araniti 4 months ago Reply

  ———————————————————————————————————————————–
  Greece” will be soon excluded any participation and denied any and all voting rights in the European Union to any matters related to Albania.

  This because “Greece” has a flagrant, open and grave conflict of interest as a European Union member related to all matters concerning Albania in the European Union – starting with the Law of the Declaration of War against Albania, which is in effect in the present (i.e. Greece, currently, is in a state of war with Albania), and many other matters that constitute blatant conflict of interest of “Greece” in the European Union concerning Albania.

  Greece also has not yet paid the reparations of about 600 billion dollars to Albania – regarding the occupation through the Greek territory of Albania by Germany in 1943, and regarding the ethnocide and holocaust of Greece against Albanians in Albania (Chams and Albanians in southern Albania), and against its own citizens of Albanian descent (numbering over 9 million today in Greece).

  The vote of “Greece” in the European Union is the only thing left for this “Greece” to bully Albania related to all matters in the relations between this “Greece” and Albania.

  Albanian government should quickly set up a team of qualified attorneys to file a lawsuit with the European Commission to exclude Greece from any decision making in the European Commission regarding Albania.

  Greece should also be expelled from the European Union and NATO – as a country that does not fulfill any and all criteria/requirements to be in the European Union and NATO, and because Greece is a dictatorship in the middle of Europe that does not recognize any rights at all for over 9 million Albanians/Arvanites and Chams in Greece.
  ————————————————————————————————————————————-
  So-called “Greece” is a made-up and fake country – made out of ethnic cleansing, racism, holocaust and ethnocide against Albanians (Arvanites and Chams) of Lower Albania. All (100%) leading and senior commanders of the 1821 revolution in the Lower Albania (called unjustly “Greece” today – a name without any factual and historical meaning), where Albanians (Chams and Arvanites).

  Up until 1832, all that region (called “Greece” today) spoke only Albanian.

  Out of 100% of the people living there in that region up until 1832, about 92% were Albanians (Arvanites and Chams), the rest were minorities.

  Albanians are the descendants of Pelasgians and Illyrians (since 10,000 years and more ago).

  The Trojan War – was a war between Pelasgians and Illyrians – both ancient Albanian kingdoms, falsely represented as “Greek” by con and planted “historians”.

  The Koine/”Greek” language (a made-up religious language of Roman Empire times – same as Latin language was a religious language for the western part of the Roman Empire), was forced onto Albanians of that region (Arvanites and Chams) after 1832, through ethnic cleansing, holocaust and ethnocide by European powers (through racist Prince Otto of Germany), Russian Empire of that time, and the dangerous sect/cult called “Anadolli Orthodox Church”.

  There is no such thing as “Greece”. Greece is a scam country, artificially created by 1832, from the mafia type collusion of corrupt European powers of that time who brought Prince Otto of Germany to power in that region, Russian Empire of that time, and the dangerous sect/cult of so-called Anadolli Orthodox Church of that time (1832).

  This country so-called “Greece”, has gone entirely bankrupt and belly-up five times from 1832 through 2018, has changed the “official language” of the country two times, and has changed the national flag three times from 1832 through 2019.

  The latest and current national flag of this “Greece” being a blue-color replica of the East India Company flag (the British company who ruled and controlled all trade to and from India during the British rule in India).

  This is enough to tell all, who this made-up country really is – a country with no real and true national identity, a zombie country.

  If it was not for the free money from Germany, Russian Empire and European powers of that time (1832) and European Union now being poured every year to this “Greece” since 1832 through present, this kind of country would cease to exist tomorrow.

  And the big joke is, that this “Greece” is in a state of war with Albania today.

  This “Greece” has officially declared war against Albania since 1943 – through the Law of the Declaration of War against Albania, approved by the “Greek” parliament and the foreign powers’ installed King for “Greece” during 1943.

  Freedom and full human and national rights to 9 million Albanians of Lower Albania (called unjustly “Greece” today). Freedom to Albanians of Lower Albania (called unjustly “Greece” today).

  Albanian should be the official language of the Lower Albania, and the country should be officially called and internationally recognized as Lower Albania.

  Brotherhood of Albanians/Arvanites and Chams of Kryekuq – Athina , April 2019, Lower Albania
  ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
  I kerkojme Ministrise se Jashteme “Greke” te japi te gjithe te drejtat kombetare (Shqiptare), gjuhesore (gjuha Shqipe), kulturore, arsimore dhe te pjesmarrjes se plote ne jeten politike te “Greqise” te 9 milione qytetareve ne “Greqi” me origjine Arvanite/Shqiptare dhe Came.

  Te ndalohet menjehere shtypja brutale e te drejtave te njeriut ne “Greqi” per 9 milione banoret me origjine Shqiptare ne Greqi.

  Nuk ka “minoritet Grek” ne Shqiperi, sepse nuk ka etni “Greke” (kurre ne histori nuk ka pasur) – sepse “Greke” nuk ka ne “Greqi” e jo me te kete ne Shqiperi.

  Ministria “Greke” e Puneve te Jashteme te ndaloje menjehere nderhyrjen brutale, cmirezeze, te trashe dhe te pacipe ne punet e brendeshme te Shqiperise.

  Ministria e Puneve te Jashteme “Greke” perbehet nga injorante dhe zombie, dhe nuk e ka idene cdo te thote politike e jashteme.

  Prandaj mos mundohet “ti jape mend” Shqiperise e Shqiptareve – sepse “Greqia” vete si shtet eshte e paligjshme ne arenen nderkombetare.

  Kjo “Greqi’ sot, eshte nje shaka e madhe si shtet ne arenen nderkombetare.

  Kjo “Greqia” sic eshte sot, ka nderruar gjuhen zytare 2 here qe nga 1832, ka nderruar flamurin kombetar 3 here qe nga 1832 (flamuri qe ka ne kohet e sotme eshte flamur i vjedhur nga East India Company, Ltd), dhe ka falimentuar si shtet 5 here qe nga 1832.

  Ti jepet ultimatum Greqise qe nese desheron, mund ti organizoje “veprimtarite perkujtimore” cdo vit ne territorin e saj, per ushtaret e saj pushtues ne Shqiperi gjate luftes se dyte boterore – dhe jo ne shtetet fqinje, gje qe eshte fare pa kuptim dhe me qellime kundervenese e te mbrapshta.

  Te anullohet menjehere marreveshja per varrezat e pushtuesve Greke te luftes se dyte boterore, te hiqen tere varrezat e pushtuesve Greke nga Shqiperia, dhe te gjitha eshtrat e ushtareve pushtues Greke pa perjashtim, te cohen pa negocim ne Greqi per tu varrosur atje sipas konventes se Vjenes.

  “Greqia” te shikoje ti laje borxhin prej 350 miliarde Eurosh (dhe qe vazhdon te rritet cdo dite) qe i ka Gjermanise dhe Komunitetit Europian, sepse s’ka buke te haje, dhe jo me ti shese dengla Shqiperise.

  Ti kerkohet Komunitetit Europian dhe Gjermanise, qe ti nderprese menjehere cdo ndihme financiare Greqise, dhe cdo ndihme ne te ardhmen te kushtezohet direkt me plotesimin e te gjitha te drejtave per 9 milione qytetaret ne “Greqi” me origjine Shqiptare.

  Greqia nuk duhet te kete “karta bianca” (cek te bardhe) qe me parate e Europes e Gjermanise te vazhdoje te ekzistoje per te masakruar qytetaret e saj vetem se jane Shqiptare (e ti beje ate “Greke” me dhune e me gjak).

  Parate e Europes nuk jane e nuk duhet te jepen per te shtypur me gjak te drejtat e njeriut ne “Greqi”.

  Dhe mbajeni vath ne vesh: se Shqiperia, po te mos jete “Greqia” ne NATO, i hyn “Greqise” ne Athine me ushtri per dy jave.

  Arvanitet e Shqiperise se Poshteme (qe quhet “Greqi” padrejtesisht sot) – Athine, Maj 2019
  ————————————————————————————

Komentet

NËNDEGA E LDK-SË NË NRW ORGANIZOI “DARKËN E LAMËS” – Nga IDRIZ ZEQIRAJ

Nga e djathta: Asllan Asllanaj, Sebastian Nuiçi, Anton Kolaj, Jakup Gërguri,
Haki Rugova, Binak Gashi, Arban Abrashi, Abaz Imeri, Ilir Makolli me lahutë
     “Darka e Lamës”, viteve të fundit , po organizohet në shumë mjedise të Mërgatës. Pjesëmarrja është familjare. Salla festive është një Kosovë në miniaturë. Organizatori bënë historikun e shkurtër të “Darkës së Lamës”, që zë fill qysh në lashtësi. Shtrohet Darka ceremoniale, ku mbizotërojnë gatimet klasike të traditës, të përgaditura nga nuset e vyeshme. Gjithësesi, muzika, kënga, vallëzimi është masiv.
 
     Në organizimin e “Darkës së Lamës”, Kryesia e Degës së LDK-së në Gjerman, me kryetar Osman Ferizin, këtë vit, vuri një rregullë të ri, duke planifikuar, paraprakisht, Nëndegën organizuese, natyrisht, nën patronazhin e Degës. Dhe, ishte Kryesia e Nëndegës të LDK-së, në Nordheim Westfallen (NRW), në pajtim me komunitetin vendor shqiptar, që mori përsipër organizimin.
 
      Intonimi i Hymnit Dardan, ngriti në këmbë të pranishmit, në sallën e Retorantit të Binak Gashit, anëtar i Kryesisë të Nëndegës, në Titz të Vestfalisë Veriore. Jehu i këngës arbëreshe “O e bukura More”, ngjalli emocione malli e dhimbjeje, njëherësh, sepse të pranishmit, aty e gjejnë vetën, me fatin  e tyre kurbetçarë.
 
     Nënkryetari i Nëndegës nikoqire, Enver Musa, njëherësh edhe nënkryetar i Degës, bëri hapjen, duke përshëndetur mysafirët e ardhur nga Kosova, nënkryetarin e LDK-së, Haki Rugova, njëherit, kryetar i komunës të Istogut; sekretarin organizativ të LDK-së, Arban Abrashin; kryetarin e LDK-së në Gjermani, Osman Ferizin; kryetarin e Nëndegës të NRW, Jakup Gërgurin; Kryesinë e Degës të LDK-së; Shoqatat dhe Organizatat e ndryshme, që veprojnë në Gjermani, si dhe të gjithë të pranishmit në këtë mbremje festive të traditës.
 
       Nënkryetari Musa tha se “Darka e Lamës” na vjen si trashëgimi e lashtësisë ilire, të cilën e kishte shumë për zemër edhe Presidenti Rugova. Dhe, sa herë shënojmë këtë festë, në mendje na vie , shprehja, tashmë, proverbiale: “Rugova na mungon”.
Pamje nga salla e “Darkës së Lamës”
 
       Në mes duartrokitjesh, në skenë ngjitet nënkryetari i LDK-së, Haki Rugova, i cili i përshëndeti organizatorët dhe të pranishmit. “Kemi ardhur së bashku me sekretarin e LDK-së, Arban Abrashin, me ftesën e kryetarit të Degës Osman Ferizi. Sot kishim një takim pune të suksesshme, me Kryesinë e Degës të LDK-së. Ju falemnderit për ftesën Tuaj në “Darkën e Lamës” dhe pritjen kaq të ngrohtë dhe thellësisht vëllazërore. Ndjehemi të nderuar dhe fort të emocionuar, që kësaj mbremje festojmë së bashku me mërgimtarët tanë. Ju keni qenë dhe mbeteni të vlerësuar maksimalisht, për kontributin e dhënë dhe që vazhdoni ta jipni për Atdheun, në vite e dekada.
 
     “Darka e Lamës”, si trashëgimi e hershme, dikur ka qenë shumë masive në familjet shqiptare, në veçanti në Kosovë. “Darka e Lamës”, ka përmbyllur një vit pune, duke siguruar ushqimin familjar. Por, për disa dekada, ky rit domëthënës, u zvetnua, deri në harresë. Ishte Presidenti Rugova, shumë i përkushtuar për ruajtjen e traditave shqiptare, Ai që e ringjalli “Darkën Lamës”, duke i dhënë rëndësinë që i takon. Dhe, si një porosi-amanet e Dr. Rugovës, ky rit i lashtësisë ilire, po praktikohet gjithnjë e më shumë.
 
      Po shoh këtu kuadro themelues të LDK-së si Anton Kolaj, Idriz Zeqiraj dhe anëtarë tjerë themelues të LDK-ë në Mërgatë. Edhe një herë ju përshëndes përzemërsisht dhe uroj shëndet e mbarësi në familjet e juaja. Vazhdoni të punoni dhe të ruani traditat shqiptare, duke i përçuar edhe tek fëmijtë tuaj, të lindur, të rritur dhe të shkolluar në mërgim. Ju lumtë, për organizimin kaq të bukur, që keni bërë për “Darkën e Lamës” – tha, në mes tjerash, zotëri Haki Rugova”. 
Kuadrot Haki Rugova e Arban Abrashi me Sofije Dumnicën dhe 
Alush Bytyçin (i dyti nga e djathta)
      Kryetari i Nëndegës të LDK-së në Nordheim Westfallen, Jakup Gërguri, u dëshiroi mirëseardhje “zyrtarëve të lartë nga Kosova, Haki Rugovës, nënkryetar i LDK-së dhe Arban Abrashit, sekretar Organizativ i LDK-së dhe deputet i Kosovës; Kryesisë së Degës për Gjermani, me kryetar Osman Ferizin; Qazim Bajgoraliut, ish-kryetarit të Degës të LDK-së në Gjermani; Anton Kolajt, ish-nënkryetar i LDK-së; Sebastian Nuiçit, kryetar i Lidhjes Shqiptare në Botë, dega në Gjermani; Shoqatës “Familja Shqiptare” nga Koblenz-i, me kryetar Halil Çitakun dhe të gjithë të pranishmëve tjerë.
   
     E hapëm këtë mbremje festive me këngën “O E BUKURA MORE”, si emblemë e muzikës shqiptare për mërgimtarë. Është hera e tretë me radhë, që kjo këngë arbreshe, e cila i ka mbijetuar shekujt, prej 600 vjetësh, që hapë programin e “Darkës së Lamës”. Riaktualizimin e “Darkës së Lamës” e bëri Presidenti Rugova më 2002, për ta vazhduar edhe presidentët Fatmir Sejdiu e dhe Atifete Jahjaga, si një traditë e bartur nga koha e paraardhësve tanë, Dardanëve të Ilirisë, që daton nga shekulli i V-të para Kishtit.

·

     “Darka e Lamës”, zakonisht është mbajtur në fund të tetorit, kur janë vjelë të mirat e punës verore. Quhet e “Lamës”, sepse Lama  ka qenë vendi i rrafshët, ku është “fshirë”, shtypur kallinjtë e grurit, thekrës, elbit, për të vjelur kokrrat. Kashta e mbetur, është përdorur për bagëti. Lama po ashtu ka qenë vend gravitues i solidaritetit dhe reciprocitetit, në mes fshatarëve shqiptarë, duke ndihmuar njëri- tjetrin me fuqi punëtore. Duke qenë se te shqiptarët sfera bukësore, ka qenë pjesë e rëndësishme e jeteses, “dhënia e bukës” ka qenë aspekt esencial i marrëdhënieve sociale tradicionale. Ne, si Nëndegë, vazhdojmë ta festojmë “Darkën e Lamës” që shtatë vjetë radhazi”,- tha kryetari Jakup Gërguri, në referimin e tij.

     Kryetar Gërguri ftoi në skenë Veprimtarën e Nëndegës, Sofije Dumnica, veterane e arsimit dhe, së bashku, lexuan lutjen për “Darken e Lames”, të njëjtin tekst- lutje, që e bënte vet President Rugova në Kosovë. Teksti në fjalë është gjithnjë aktual, përmbajtësor dhe shumë domëthënës.

     Mysafirët Rugova e Abrashi nuk u lënë të qetë në pozicionin ulur. Herëpashere mërgimtarët kërkonin të pozonin me mysafirët e nderuar. Mësuesja Sofije Dumnica, veterane e arsimit dhe veprimtare e shquar e LDK-së; Anton Kolaj, bashkëpunëtor i afërt i Presidentit Rugova; veprimtari i hershëm i LDK-së, i Fondit të 3%-it, kryesues i Shoqatës “Nëna Tereze”, bashkëpunëtor i Vëllezërve Kuzhnini, Sebastian Nuiçi, pronari i Restorantit, ku mbahej “Darka e Lamës”, Binak Gashi dhe veprimtarë të tjerë, nga Republikat gjermane, u fotografuan me kuadrot e LDK-së, Haki Rugova dhe Arban Abrashi.

  R e t r o s p e k t i v ë

     Pinjollët e Familjes Institucion Rugova, nuk harrojnë donatorët fisnikë, të cilët e mbështetën materialisht Presidentin Rugova, në kohë zezone. Vitet `90-a. Dr. Rugova në nismë të konsolidimit të Lëvizjes kombëtare masive LDK-e. Xhepat bosh. Familja në skamje. Ishte Inxhinieri Smajl Hajdaraj, tani Hero i Kombit, që ndante bukën me Familjen Rugova. Një porosi për Smajl Hajdaraj, për të vëllanë Fazliun, në Gjermani: “Jeta e Presidentit në rrezik. Nevojitet një veturë e blinduar”. Kaq mjaftoi dhe Fazliu me shokë realizuan porosinë. Kjo ishte arsye shtesë, që përshpejtoi ekzekutimin e Heroit Smajl Hajdaraj, nga “komandantët” vrastarë. ” (Kësaj mbremje festive nikoqirët i kishin rezervuar vend Fazliut, pranë mysafirëve nga Kosova). 

     Rrëfen kuadri i hershëm i LDK-së, në Kosovë dhe Mërgatë, Qazim Bajgoraliu: “Ishte viti 1999, kur Familja Rugova, pas pengut të Kryefamiljarit, nga krimineli Millosheviç, u bashkua në Evropë. I them Alush Bytyçit, një bisnismen fillestar, në Gjermani: Presidenti ka nevojë të ngutshme për mbështetje financiare. Alushi u gjegj pa hamendje: “Po, 10.000 marka i kam të gatshme”. (Zotëri Rugova me Abrashin me ngrohtësi e mirënjohje, u përshëndetën me Alushin, duke bërë edhe fotografi, përgjatë “Darkës së Lamës”).

     Kësaj mbremjeje, për arsye shëndetësore, i mungonte poeti dhe piktori i talentuar, Dan Gashi, një donator fisnik i LDK-së dhe Presidentit Rugova. Mungonte edhe kryetari i parë i Degës të LDK-së në Gjermani, Hafiz Gagica, që bëri shumë për sigurimin e mjeteve, për akomodimin, sistemimin e Presidentit Rugova, me familjen e gjerë, përgjatë qendrimit në Evropë.

     Nëndega e LDK-së në Nordheim Westfallen, ka një mobilizim të shtuar, sidomos, pas Kuvendit Zgjedhor. Kryesia e vyeshme, e përgjegjshme dhe mjaft e përkushtuar, në përbërje: Jakup Gërguri-kryetar, Enver Musa-nënkryetar, Arben Gashi-sekretar, Ilir Makolli-arkatar, Enver Shala, Qazim Bajgoraliu, Asllan Asllanaj, Muharrem Xhafolli, Binak Gashi, Behxhet Krasniqi, Qazim Thaçi, Alush Bytyçi, Afrim Salihu – anëtarë, vepron në harmoni dhe respektim të hierarkisë drejtuese. Përgaditja e “Darkës së Lamës”, ishte dëshmi e një fryme pozitive. Organizatorët, që nga kryetari Jakup Gërguri, nënkryetari Enver Musa, sekretari Arben Gashi, arkatari Ilir Makolli, pronari i lokalit, Binak Gashi, me shokë, ishin në nivelin e duhur, në menaxhimin e mbremjes festive të “Darkës së Lamës”. Pa xhelozi, malësori i Marevcit, Ilir Makolli, shkëlqeu në pritje-përcjelljet e mysafirëve të shumtë.

     Ndonëse në cilësinë e kryetarit të Komisionit për Informim të Degës së LDK-së, në Gjermani, kësaj Kryesie simpatike i sugjëroj hapjen e Nëndegëve të reja të LDK-së, në qytetet e shumëta që ka Republika e Nordheim Westfallen, madje, me bollshmëri të mërgimtarëve tanë.

     Në mbremjen festive të” Darkës së Lamës”, të pranishmit i argëtuan, me muzikë të përzgjedhur, dueti Fatime e Adnan Ruhani. 

     U larguam nga kjo festë e ëmbël e traditës shqiptare, me plot mbresa, nga takimi përmallës e çmallës, njëherësh, me miq e shokë bashkëpunëtorë, prej tri dekadash radhazi, për ta rrugëtuar kthimin në Mynih, prej 700 km, duke arritur ditën e nesërme.

     Qofshi faqebardhë, motra dhe vëllezër, për pritjen admiruese dhe sofrën e begatë të traditës!

QKSH ”MIGJENI” NË PANAIRIN E 22 TË LIBRIT NË TIRANË NJË E ARRITUR E MADHE E POETËVE, SHKRIMTARËVE DHE PUBLICISTËVE NGA MËRGATA

Nga Sokol Demaku

 

Panairët janë eventet ë rralla të cilat zgjasin për disa ditë ku njerëzit ekspozojnë prodhimet e tyre.

Por Panairi i librit është një event kombëtar ku poet, shkrimtarë, publicistë mbarë kombëtar prezentojnë botimet e tyre më të reja brenda vitit por edhe më të hershme. Është koha e përmbledhjes së fryteve të punës së tyre para lexuesve dhe adhuruesve të librit.

Në Tirane nga data 13 nentor deri në 17 nëntor u mbajt Panairi i 22 i librit Tirana 2019 në të cilin si cdo vit edhe këtë ishin prezent Shtëpi botuese, shkrimtar, poet, publicisitë nga më ndryshëm nga të gjitha trojet shqiptare.

Këtë vit nuk pati prezencë të shtëpive botuese të huaja por të pranishëm ishin vetëm autorët shqiptarë dhe të trevave e dallim bëri Qendra Kulturore Shqiptare nga qyteti skandinavc Borås i Suedisë me pjesëmarrjen e saj me autor shqiptar nga suedia dhe nga vendet tjera Europiane ku mergata shqiptare ka berë zë.

Risi dhe dicka e vecantë këtë vit për ne ishte pjesëmarrja e QKSH ”Migjeni” nga qyetit Borås i Suedisë në pananirin e 22 të librit në qytetin e Tiranës.

Në stendën e QKSH ”Migjeni” nga dita e parë e hapjes së Panairit në date 13 nentor deri në ditën e mbylljes ishte dicka madhështore vizita e panderprerë e adhuruesve të librit dhe interesimi i tyre për këtë stend deri dje i panjhohur për lexuesit shqiptar nga kryeqyteti por edhe nga viste tjera të Shqipërsisë por edhe të Republikës së Kosovës dhe trojeve tjera shqiptare.

Që në ballë cdo vizitor do gjen logon e kësaj shoqate me renome kulturore në mërgatë e cila vite me radhë është e pranishme pothuajse në cdo pjesë të rruzulit tokësor atje ku frymon shqip me botime letrare. Një logo me foton e poetit të mjerimit Migjeni dhe mbishkrime në suedisht dhe shqip për emrin e Qendres Kulturore Shqiptare ”Migjeni” nga Borås i Suedisë.

Stenda ishte e e permbushur me botimet me te reja të autorëve anëtar të kesaj Qendre dhe me botime publicistike të anëtareëve të QKSH ”Migjeni”.

Intersim i madh i lexuesve ishte për botimet e fundit të kesaj Qendre dhe për përkthimet e botuara nga suedishtja në gjuhën shqipe si veprat e Vilhem Moberg, Ullmar Qvick, librit për fëmijë përkthyer nga seudishtja në shqip, por edhe për vepren orogjinale të autorëve shqiptar anëtar të QKSH ”Migjeni” dhe nga vende tjera Europiane ku ata jetojnë dhe veprojnë.

Edhe pse për herë të parë QKSH ”Migjeni” me angazhim dhe pune ka aririut që te hapë rrugë dhe viteve të ardhshme të jetë e prnaishme në këtë Panair me vepra të botuara nga ana e anetarëve të saj dhe të prezentoj në menyrë edhe më të denje letersinë shqipe e cial krihet në mërgatë dhe nga mërgata. Pastaj letersin suedeze të perkthyer në gjuhën shqipe e cila ka një vlerë reale dhe të madhe për ne.

Në stendë kishte botime të llojllojshme të këtyre autorëve nga ato për fëmijë deri te përkthiemt bashkekohore siq ceka me lart të Moberg, Kvick, Strinberg, Johan Thruman me librine  tij ”Om albanernas historia och språk” e përkthyer n¨åe shquip këto ditë nga përkthyesi me renome sot Hamit Gurguri e qne shqip thotë: ”Për historinë dhe gjuhën e shqiptarëve” botuar që ne vitin 1774 në Laipcig të Gjermanisë.

Kjo është një nismë e mbar e kësaj shoqate kulturore në mërgatë që do mbeshtetje dhe përkrahje që në në të ardhmen edhe poet e shkirmtar nga mërgata të jenë prezent dhe aktiv në Panairin e librit në Tiranë.

Kosova duhet ta ndryshojë ligjin zgjedhor – Nga Nue Oroshi

Po hyhet në muajin e dytë prej që u mbajten zgjedhjet në Kosovë, dhe si duket edhe do të vijnë Krishtlindjet dhe Viti i Ri dhe nuk do të themelohen institucionet e Kosovës,Parlamenti dhe Qeveria. Kjo po bëhet si duket nga kalkulimet politike që po bëhen në Kosovë. Është fatkeqësi një anarki e tillë e mosmundësisë së shpalljeve të rezultateve ku në vendet me demorkaci perëndimore i gjith ky proces do të zgjaste tre deri në shtatë ditë.

Është e kuptueshme se në vendet ku nuk funksionon demokracia ndërrimi i pushteteve nuk bëhet edhe me aq lehtësim e kur kihet parasysh fakti i humbjes së privilegjeve shteterore me se shumti iu dhemb politikaneve, humbja e priviligjeve financiare.Por deshën apo nuk deshën demokracia i përcakton rregullat dhe ato duhet të zbatohen pavarsisht deshirave që kanë partitë politike në Kosovë.

Por ajo që kësaj radhe dua ti them disa fjala është ligji zgjedhor në Kosovë.Ky ligj zgjedhor me lista partiake dhe pa zona elektorale ku ke të drejtën të votosh 5 kandidat mbrenda një liste por nuk ke të drejten ta votosh deputetin e zonës tënde elektorale është një shemti e cila duhet të ndryshohet.Por jo vetëm ky edhe numri prej 20 deputeteve të minoriteteve që shpeshherë bëhet mollë sherri dhe e vështirëson shumicën parlamentare në Kosovë duhet të hiqen.

Kosova e cila ka 120 deputet minimum duhet të ketë 60 zona elektorale ku 60 deputet të zgjidhen në mënyrë të drejtpërdrejtë kurse 60 te tjerë të hyjnë përmes listave partiake varësisht së sa përqindje ka fituar partia.Kjo do të lidhte deputetin fitues me zonën e vetë elektorale dhe asnjë trevë në tërë Kosovën nuk do të mbetej e pa përfaqësuar në Parlamentin e Kosovës.

Keshtu që deputeti i zonës pavarësisht se i cilës parti politike është aji do të jetë i obliguarë që të punojë për zonën e tij elektorale se në të kundërten pas katër vitësh ai nuk do ti fiton votat në atë zonë.Sa i përket çështjes së përfaqësimit të pakicave në Parlamentin e Kosovës duhet të hiqen 20 vende dhe partitë e pakicave në Kosovë duhet të konkurojnë si çdo parti politike shqiptare.

Të vetmin privilegj që duhet ta kenë pakicat duhet të ju mundësohet heqja e pragut zgjedhor prej 5% në këtë menyrë ta kenë mundësinë që krahas votave që do të fitojnë ato mund të jenë të përfaqësuar në Parlamentin e Kosovës.

Në këtë mënyrë do të kemi 8 deri në maksimum 10 deputet në Parlamentin e Kosovës të pakicave kurse 110 tjerë të jenë nga partitë politike shqiptare. Shembull të tillë kemi mjaftë në Evropë ku në Republikën e Schleswig Holsteinit në Gjermani ekziston pakica daneze e cila është gjithmonë me 2 apo 3 deputet në Parlamentin e Schleswig Holsteinit dhe është e liruar nga pragu zgjedhor prej 5 %.

Ndrrimi i ligjit zgjedhor do të sjell një stabilitet në Parlamentin e Kosovës ku partitë fituese do ta kenë shumicën dhe nuk do të jenë të lidhura për një apo dy deputet apo për ndonjë parti e cila me dy deputet i merr katër minisitri apo bashkimi i dhjetra partive për ta bërë Qeverinë.Është mirë që Parlamenti i ri i Kosovës në mesin e shumë punëve që e presin ta bëj edhe ndryshimin e ligjit zgjedhor ku të mundësohet që çdo votë ta këtë forcën e njejtë demokratike dhe se paku do t´iu mundësohet edhe votuesit që ta njohë deputetin e zonës së tij dhe që çdo trevë në Kosovë të këtë përfaqësuesit e tij në Parlamentin e Kosovës.

DEGA E LDK NË GJERMANI ANALIZON ZGJEDHJET DHE PROGRAMON VEPRIMTARITË E SAJ

Kuadrot e LDK-së Haki Rugova dhe Arban Abrashi 
    me Kryesinë e Degës të LDK-së në Gjermani

     Në Titz të Nordheim Westfallen Kryesia e Degës të LDK-së, në Gjermani, mbajti mbledhjen e radhës, me rendin e ditës:
 
     1) Analizë e procesit zgjedhor në Mërgatë; shkaqet dhe arsyet e një votimi të pakët; roli i Mërgatës në zhvillimet në Kosovë: riorganizimi dhe themelimi i Nëndegëve të reja; ide, propozime, kritika.
 
    2) Përgaditjet për mbajtjen e Akademisë Përkujtimore për Presidentin historik, Dr. Ibrahim Rugova, në pjesën e dytë të janarit 2020, nga Nëndega e Rheinland Pflalzit, nën patronazhin e Degës si dhe programimi i veprimtarive tjera, përgjatë vitit 2020.
 
     Me propozimin e anëtarit të Kryesisë të Degës, Fazli Hajdaraj, mbledhjes iu shtua edhe një çështje:
     3) Marrëdhëniet në Kryesinë e Degës, përkatësisht, kryetarit dhe nënkryetarit.
 
     4) Të ndryshme.
 
          Në fjalën e hapëse, kryetari i Degës të LDK-së, në Gjermnani, Osman Ferizi, përshëndeti anëtarët e Kryesisë të Degës si dhe mysafirët: nënkryetarin e LDK-së dhe kryetar i komunës të Istogut, Haki Rugovën dhe sekretarin Organizativ të LDK-së dhe deputet i Kosovës, Arban Abrashin, të ftuar nga Kryesia jonë.
 
     Kryetari Osman Ferizi bëri një ekspoze të punës pak mujore, në cilësinë e kryetarit të zgjedhur, në Kuvendin e 9-të Zgjedhor të Degës. Pastaj, fjalën ia dha nënkryetarit Haki Rugova, i cili përshëndeti të pranishmit dhe falenderoi për ftesën e bërë për atë dhe sekretarin Arban Abrashi. “Kam komunikuar me kryetarin Osman Ferizin. Raportet e punës e deri Proces-verbalet e dërguara nga ai dhe sekretari Agim Aliçkaj, janë një risi e bashkëpunimit korrekt të LDK-së në Mërgatë, me LDK-në në atdhe. Nisma e mbarë është dëshmi e vullnetit shtesë nga palët. 
 
     Kaluam një proces zgjedhor të suksesshëm. Pjesëmarrja në votim ishte deri 46 %, p.sh. në komunën e Istogut. Prania e votuesëve nga Mërgata e mirëseardhur. Por, jemi të pakënaqur me përmasën e votimit të pakët. I kuptojmë edhe pengesat, zhgënjimet nga shpërdorimet, që, tashmë, janë konstatuar përgjatë zgjedhjeve të shkuara lokale. Por, megjithatë, indiferenca në votim e anëtarësisë, nuk justifikohet. Nga ana jonë, pranojmë pamjaftueshmërinë e angazhimit tonë në Mërgatë. Por, premtojmë se do të jemi të pranishëm dhe do ta koordinojmë bashkëpunimin me mërgimtarët tanë. Unë jam i hapur, i gatshëm, për t`u përgjigjur në pyetjet tuaja, cilatdo qofshi ato”.
 
     Sekretari Organizativ i LDK-së, Arban Abrashi, përshëndeti kryetarin Ferizi dhe Kryesinë e Degës të LDK-së në Gjermani, duke vlerësuar, njëherësh, “kontributin dhe rolin shumëdimensional për Kosovën dhe LDK-në. Sekretari Abrashi foli për rrjedhat aktuale të partisë në Kosovë. Tashmë, nuk jemi vetëm dy parti konkurrente, për drejtimin e vendit, sepse janë themeluar edhe shumë parti të tjera. Andaj gara është bërë më e fortë dhe për ta përballuar konkurrencën, aktivitetet tona duhet të jenë të shtuara.
 
     Nëse angazhimi jonë ka qenë i mjaftueshëm apo jo, është diskutabile. Raportet e bashkëpunimit duhet t`i krijojmë qysh tani, sepse elektorati i Mërgatës ishte përcaktues, pse nuk kemi marrë primatin e krijimit të qeverisë. Me keqardhje, si na iku shansi i të qenit të parë? Duam të jemi në dijeni, paraprakisht, për organizimet tuaja, që edhe ne të jemi të pranishëm, sipas mundësive. Prezenca jonë duhet të jetë e planifikuar, si ta maksimalizojmë votën. Zgjedhjet ende nuk janë çertifikuar, për shkak të së drejtës të ankesave. Janë procedura standarde të ligjshme KQZ, PZAP, Gjykata Supreme, shkallët e ankesave.
 
     Projektet e mëdha: Interpoli, MSA-ja, Liberalizimi, ishin në tavolinë. Nuk kemi kryer Demarkacionin, prandaj jemi shkarkuar, larguar si qeveri. Koalicioni PAN, me kryeministrin fatal, me politikën skandaloze, jo vetëm nuk i realizoi projektet që ua la qeveria e Mustafës të gatshme, por, pothuajse, i hoqi nga agjenda e realizimit. Rrugëtimet e Haradinajt ishin të rrëmujshme, të kota, nuk e priste, nuk e përfillte askush në Evropë. 
 
     Për zgjedhjet e 6 tetorit, ka qenë një agjitim i orkestruar kundër LDK-së dhe elektorati ka rënë në kurthin e opionistëve të porositur, duke humbur shansin e fitores, pikërisht, në prag të zgjedhjeve. Tani duhet krijuar një frymë pozitive e shprese, për begatimin e LDK-së”. 
    Kryesia e Degës vazhdoi me programimin e koordinuar të veprimtarive, përgjatë vitit të ardhshëm, duke i shpërndarë, proporcionalisht, nëpër Nëndegët e saj, por, gjithnjë nën patronazhin e Degës:
     – Nëndega e LDK-së në Rheinland Pfalz, organizon Akademi Përkujtimore për Presidentin Rugova, në gjysmën e dytë të janarit, në Ludwigshafen.
     – Nëndega e LDK-së në Niedersachsen, do të organizon Akademi Përkujtimore për ideologun Prof. Dr. Fehmi Agani, më 2 shkurt 2020.
     – Nëndega e LDK-së në Hessen mban Akademi për Heroin Sali Çekaj, në prill 2020.
     – Shënimin e 30 vjetorit të themelimit të Degës të LDK-së në Gjermani, do të mbahet në Stuttgart, me organizim të Nëndegës të Baden Würtembergut.
       (LDK-së Qendër në Kosovë do t`i propozohet ndarje të – Mirënjohje -, për veprimtarët e shquar të LDK-së në Gjermani).
     – Akademi Përkujtimore do të mbahen edhe për Kolonelët Heronj: Ahmet Krasniqi e Tahir Zemaj, legjitimues të Luftës në Kosovë.
     – Organizime të kësaj natyre dhe shënimin e datimeve domëthënëse historike, do të bëhen edhe nga Nëndegët e LDK-së në Bavari, si: Nëndega e Starnbergut, Mynihut, Oberbajernit dhe gjetkë në hapësirën gjermane.
     – Dega e LDK-së në Gjermani do të nisë bashkëbisedimin me rininë dhe bizneset në Gjermani, me synim sjelljen e investimeve në Kosovë.
    – Kryesia e Degës mori angazhim për themelimin e Nëndegëve të reja, në mjediset ku ka grumbullim të mërgimtarëve tanë.
         
     Kryesia e Degës të LDK-së në Gjermani, duke përfituar nga prania në mbledhje e përfaqësuesëve të LDK-së, Haki Rugova dhe Arban Abrashi, doli me disa kërkesa:
 
     – Kryesia e Degës së LDK-së, shpërfaqë vullnetin e anëtarësisë në Gjermani, por, edhe në Mërgatë se dëshiron të përfaqësohet në strukturat vendimmarrëse të partisë në Kosovë, përkatësisht, në Këshillin e Përgjithshëm dhe në Kryesinë e Lidhjes Demokratike të Kosovës.
        – Shtimin e numrit të delegatëve në Qendër, të paktën në 5 sish.
       – Një bashkëpunim dhe koordinim të mirëfilltë ndërmjet Degës tonë dhe Qendrës në të ardhmen, përkundër marrëdhënieve të ngrira           8-vjeçare.
       – Pajisja me Libreza të anëtarësisë.
       – Krijimi i  mundësive për votimin e Mërgatës në vendet ku jetojnë aktualisht.
      – Kryesia Qendrore të kërkojë nga kryetari i parë Hafiz Gagica, dorëzimin e Arkivit të Degës të LDK-së në Gjermani.
            Çështja e tretë, që, paradoksalisht, mori shumë kohë, ishte:
     Marrëdhëniet në Kryesinë e Degës, përkatësisht, kryetarit dhe nënkryetarit. Kjo zë fill me shkëputjen e disa anëtarëve nga Nëndega e Mynihut, me qëllim të krijimit të një Nëndege të re, për të cilën nuk pajtohet kryetari, Isuf Qetaj, me arsyetimin se nuk lejohet paralelizma brenda qytetit të Mynihut!
 
     Kryetari i Degës, Osman Ferizi tha se “Kryesia jonë, në vizitën e bërë në zyrën e nënkryetarit Haki Rugova, koordinator për Mërgatën, e konsultuam edhe për krijimin e një Nëndege të re në Mynih. Zotëri Rugova e aprovoi, me porosinë – të zbatohet rregullorja zgjedhore. Si kryetar Dege bëra ftesë për monitorim të procesit zgjedhor nënkryetarëve të Degës: Tahir Buçolli dhe Blerim Hajdaraj. Blerimi erdhi, me vonesë, nga një akademi të organizuar nga Nëndega e Mynihut, me kryetar Isuf Qetaj. U konfliktua, me fjalë, me disa antarë të Nëndegës së re dhe lëshoi sallën e Kuvendit. 
     Reagimi im ka qenë se ky është një Kuvend i ligjshëm, për krijimin e një Nëndege të re. Blerim, mos spekulo, ky është një Kuvend i rregulltë. Jeni në cilësinë e monitoruesit të Kuvendit. Ne të kemi respektuar dhe ju respektojmë, se je edhe djali i Heroit Smajl Hajdaraj, duhet të jesh i matur.” Ndërkohë, disa nga salla janë shprehur më vrazhdë, me shprehjen “nëse nuk të pëlqen, shko nga ke ardhë”. Aludimi ishte shko të Isuf Qetaj me dyshimin e bazuar të nxitjes nga ai. Sepse Isufi ishte për pengimin e themelimit të një Nendege të dytë.
 
      Realisht, Blerimi nuk ishte fenomeni, nuk ishte as vetja e tij, në atë Kuvend. Fenomeni ishte dikush tjetër, jashtë sallës, jashtë Nëndegës, që thellon problemin dhe bëhet pengesë bashkëpunimi. Kjo rezulton nga një hetim i kompletuar, i bërë për këtë çështje. Nuk është çështja e marrëdhënive kryetar-nënkryetar, përkatësisht, Osmanit dhe Blerimit. Sepse marrëdhënia e tyre ka qenë e shkëlqyer dhe ashtu duhet të jetë edhe në të ardhmen. Dhe, po të vihej pika mbi -i-, ditën e takimit  me kuadrot e LDK-së, debati nuk do të zgjaste me orë. Blerimi ka pasur gjithëherë një edukatë dhe sjellje supreme. Veprimtar i matur dhe i zellshëm. Këtë e dëshmoi edhe përgjatë kryerjes së detyrës të kryetarit të Degës, së bashku me kolegët Abaz Imeri dhe Isa Shabani. Rrjedhimisht, e gjithë kjo mund të përmbyllet se ishte një fjalosje e rastit, aksidentale dhe duhet harruar si një ëndërr të keqe. Dhe, kjo duhet të bëhet edhe për hirë të ndjesisë së çiltër, që ka Kryesia dhe anëtarësia e Degës sonë, për nënkryetarin e saj, Blerim Hajdaraj.
 
     Kryetari i Nëndegës të Mynihut, Isuf Qetaj, shprehu shqetësimin se “20 anëtarë, përfshirë edhe anëtarë të Kryesisë të Nëndegës time, u larguan, duke krijuar Nëndegën e Bavarisë, (tani, të konvertuar në – Nëndegën e Oberbajernit – shënimi im). Nuk duhet lejuar krijimi i Nëndegëve tjera brenda territorit të Mynihut. Ne kemi krijuar Kolegjiumin e Nëndegëve Mynih-Starnberg. Paguajmë edhe anëtarësinë partiake. Kemi respektuar figurat në Qendër, jo kritikën.” 
 
     Dikush merakoset pse themeluesit e Nëndegës së re, përdorën emrin e Idriz Zeqiraj dhe iu referuan atij, gjatë Kuvendit Zgjedhor. Unë kisha rast morti dhe ndodhesha në Turqi. Pra, mungoja. Krejt normale. Njerëzit fisnikë, së pari, respektojnë hierarkinë në bazë, sepse unë isha kryetar i Nëndegës të Bavarisë, në organizimin klasik të LDK-së në Mërgatë. Përndryshe, anashkalimi i hierarkisë në bazë dhe respektimi i hierarkisë në Qendër, është hipokrizi. Veç kësaj, Idriz Zeqiraj ishte pjesë e takimit të Degës sonë, me nënkryetarin Haki Rugova dhe kryetarin Isa Mustafa, të cilët miratojnë riorganizimin e LDK-së, deri në hapjen e Nëndegëve të reja.
 
     Nënkryetari i LDK-së, Haki Rugova, duke u kyçur në këtë çështje, konstatoi se këtu ka mospajtime. Por, gjërat rregullohen me status dhe me marrëveshje ndërmjet palëve në kundërthënie. Të punojmë pa ndërskamësa. Mynheni është mentropol, qytet i madh, ka vend edhe për 10 (dhjetë) Nëndegë, pa e penguar asnjëra-tjetrën. LDK-ja si parim ka respektimin e hierarkisë drejtuese, kryesinë dhe kryetarin që keni zgjedhur vetë, madje, në mënyrën demokratike më admiruese. Nënshkrimi i procesit nga kryetari dhe nënklryetari i Degës, është legjitim dhe respetohet edhe nga LDK-ja Qendër. Anarkia është edhe më e keqe, se sa mungesa e demokracisë”.
 
     Sekretari Organizativ i LDK-së, Arban Abrashi, hyri natyrshëm në rrjedhën e debatit. Ai tha se, tashmë, edhe kundërshtarët tanë politikë janë detyruar ta pranojnë se vendit i vyen një LDK-e e fuqishme. Kjo vlen edhe për anëtarësinë, LDK-në e Mërgatës. Abrashi, për ta ulur tensionin dhe pafundësinë stërzgjatëse, për një çështje që mund të reduktohej në pak minuta, filloi rrëfime faktike, nga praktika e jetës së tij partiake, duke relaksuar, deri në të qeshura të zëshme, fytyrat e ngrysura të anëtarëve të Kryesisë së Degës të LDK-së në Gjermani. Por, rrëfimet e sekretarit Arban, ishin fort domëthënëse dhe ngushtësisht të ndërlidhura, me çështjen, tashmë, të bërë tërkuzë! U pajtuam, më në fund, ky është suksesi, – fundoi fjalën e tij, zotëri Abrashi.
 
     Nënkryetari Haki Rugova, njohës i mirë i Mërgatës shqiptare, ishte i prerë, madje, herë-herë, edhe i rreptë ndaj atyre, të cilët egoizmin e kishin të bollshëm. “Punoni e veproni me përgjegjësi, si strukturë e LDK-së në Mërgatë. Nuk ka kolegjium të Nëndegëve këtu, prandaj, mos shpikni terma të paqena. Mjaftohuni me ato që janë në status. E di që keni aftësinë intelektuale, burrërinë, nderin, respektin reciprok, për t`i tejkaluar mosmarrëveshjet dhe për t`u pajtuar e punuar së bashku. Jini të bindur se është themeluar një Nëndegë e ligjshme dhe ju porosisë të krijoni edhe shumë të tjera”, – përmbylli fjalën e tij zotëri Haki Rugova.
 
       Mledhjes i kontribuan, me praninë e tyre, edhe anëtarët e Kryesisë: Agim Aliçkaj, Fazli Hajdaraj, Isa Shabani, Abaz Imeri, Blerim Hajdaraj, Tahir Buçolli, Enver Musa, Bujar Lajçi, Xhevat Berisha, Jakup Gërguri, Rexhep Nikçi, Mustafë Luli, Musa Hamzaj, Milaim Gërvalla, Ibrahim Potoku, Berat Rexhaj.
 
     Në fund, Kryesia ngarkoi kryetarin e Nëndegës Oberbajernit, Rexhep Nikçin dhe kryetarin e Komisionit për Informim të Degës, Idriz Zeqiraj, për të biseduar me palët dhe tejkaluar mospajtimet.
 
     Kuadrot e LDK-së, Haki Rugova dhe Arban Abrashi, gjatë qëndrimit në Nëndegën e LDK-së në Gjermani, biseduan edhe për një serë çështjesh, që sot ka Kosova dhe LDK-ja, përfshirë edhe koalicionin e pritshëm.
 
           NË EMËR TË KRYESISË SË DEGËS
                       IDRIZ ZEQIRAJ
              KRYETAR I KOMISIONIT PËR INFORMIM

E bukur me je vjeshtë e artë Nga Aida Meti

Ti qe m’i zhvesh te gjitha pemet
si zhvishet nje trup gruaje

Zhurma e gjetheve
me ka ndezur ngjyrat e trendafilta
ne trup
Era jote perkedhel lekuren time ,
si perkedhel nena
birin e saj
Prej frymarjes tende
enden gjethe te thara
rrugeve te shpirtit

e bere copash nga
nga myshku i jetes

e ti perseri
me perkedhel
me heshtjet e tua te florinjta

Gjendem e thare
e vrarë,
si nje orkide delikate

Gjethet e tua m’i ben
gjemba,

qe te me rrjedhë gjak i helmuar
syte e mi m’i mbulon
me gjethet
e fundit te stines tende

E embla vjeshte

Ti mos m’i mer gjethet e shpirtit

Mos m’i merr mendimet, kujtimet
ti m’i helmosh ,
si mjalti qe helmon orkidet e jaseminet e mi .
Nga pafundesia shpirtit
e gjunjezuar para teje
Kerkoj paqe
nuk dua lufte me ty
nen lekuren time
Dua te me zbutesh me delikatesë
si lulja e çmuar e imja

Orkide

Me qirinjtë e tu o vjeshtë
flaka e ndezur e tyre

Te djeg lekuren time
Si nje lufte e fort
qe rrjedh ne venat e mia
Si nje lum i paster i kristaltë

Te pergjerohem deri ne infinit
si do nena birin e saj
o e èmbla vjeshte

Aida Meti

Intervista – Armand Hasanpapaj: Franca më dha gjithçka, ju tregoj si u bëra pjesë e garës në “Top Shef”

Egla Xhemali – Jo rrallëherë jemi njohur me shqiptarë që kanë shkëlqyer nëpër botë. Edhe rasti i Armand Hasanpapajt është i tillë. Që prej shtatë vitesh djaloshi 23 vjeçar, që ushtron profesionin e kuzhinierit në Francë është cilësuar si një nga më të mirët atje. Pjesëmarrës në konkurse, siç është dhe i fundit në “Top Shef”, që ka nisur para pak ditësh, e kanë bërë atë të përballet me sfida të mëdha, që natyrisht i kanë sjellë emocione dhe rritje profesionale. Kuzhinieri tregon për “Gazeta shqiptare”, mundësitë që i ka dhënë Franca, shpirtin e sprovuar tanimë me përfshirjen në gara si dhe dëshirën që ka për të hapur një restorant në Shqipëri në të ardhmen.

Armand, para se të flasim për ty si kuzhinier, na trego diçka për veten…
Përshëndetje! Unë jam Armand Hasanpapaj. Kam lindur në Tropojë. Jam 23 vjeç. Kam ardhur në Francë që kur isha 6 vjeç e gjysmë, shtatë.

Dimë që më kuzhinën je shumë i lidhur, po çfarë gatove sot?
Në kuzhinë sot për shefin gatova mish viçi, patëllxhan me një pure karrote me limon dhe pranë përgatita një byrek me domate dhe djathë feta.

Ka qenë i hershëm pasioni yt për gatimin?
Pasioni për gatimin ka ardhur që kur kam ardhur në Francë. Më parë kam qenë valltar. Në fakt, pasioni për kuzhinën në një farë mënyre është trashëguar nga mami. Ajo ka qenë pastiçerie dhe ka pasur pastiçerinë e saj në Tiranë.

Ti jeton në Francë, çfarë gatuan më shumë si francezët? Po gatime shqiptare bën?
Ngaqë jetoj në Francë, gatuaj vetëm ushqime franceze. Po gjithsesi, bëjmë këmbime me mamin. Ajo me kuzhinë shqiptare, ndërsa unë me atë franceze. Mendojmë t’i bashkojmë të dyja kuzhinat. Shpesh në festivale sidomos në ” Refugee food festival”, prej tre vitesh, tanimë dhe për konkurse jam munduar të jap disa nuanca të kuzhinës shqiptare, por vërtet që baza është kuzhina franceze.

Ti je pjesëmarrës në ‘Top Shef’ në Francë, ishte e lehtë të hyje aty? Si u bë përzgjedhja? Duhet të gatuaje diçka?
Këtë vit jam pjesëmarrës i këtij konkursi. Është shefi Philippe Etchebest me flamurin në qafë, një ndër më të mirët në Francë, është shefi Gordon Ramsaj më i shikuari në Angli. Në fakt, konkursi më përzgjodhi vetë, pasi kisha marrë pjesë në një tjetër konkurs në Paris me një pjatë mish pate quhet dhe nga aty më kontaktuan dhe më thanë: A ke dëshirë të marrësh pjesë në këtë emision? Ishte e vështirë, pasi duhet të prezantosh një pjatë që ti zgjedh dhe profesori, që është njëkohësisht dhe shefin i madh ta vlerëson deri në pesë yje.

 

Çfarë pret ti nga ky konkurs? Sa kohë do të zgjasë?
Ky konkurs ka nisur të hënën e kaluar, më datë 28 tetor 2019 dhe do të zgjasë deri në fillim të janarit. Gara është e fortë. Jemi 108 kandidatë.
Po nëse fiton çfarë do bësh më pas? E nëse ndodh e kundërta?
Nga ky konkurs pres që të dalë një imazh i mirë dhe Shqipërinë ta ngjis lart e më lart. Flas shumë për vendin tim. Kam gatuar specialitete që shefi ta njohë pak më shumë shtetin tonë. Nëse fitoj është diçka shumë e bukur, një ëndërr. Por, edhe nëse nuk fitoj rëndësi ka pjesëmarrja, eksperienca që fiton në këtë emision dhe shikimi, pasi programi del në televizionin “Gjashtë” të Francës dhe shihet nga tre milionë persona çdo natë dhe është diçka mjaft e bukur. Do të jetë kujtim i paharruar.

Cilat janë cilësitë që duhet të ketë një kuzhinier profesionist?
Mendoj që ndër cilëssitë që duhet të ketë një kuzhinier profesionist është së pari thjeshtësia. Besoj se më e vështira nuk është që t’ia arrish, por që të mbetesh ai që je. Nuk duhet të ndryshosh, duhet të mësosh dhe dëgjosh shumë. Një kuzhinier i mirë mëson çdo ditë dhe është i pasionuar pas asaj që bën. Ai e ushtron profesionin me dëshirë dhe e transmeton atë tek kuzhinierët e tjerë, tek ata që do të vijnë pas atij. Duhet të jetë i lumtur në kuzhinë, pasi fundja ajo është lumturia për të.

Recetat e ndryshme që gatuan janë nga fantazia jote apo i ke lexuar diku?
Shumica e recetave nga fantazia ime, por edhe të tjera bazuar tek shefat e tjerë. Duke ia nisur bazohemi diku, pastaj përfundojmë duke krijuar vet. Kam krijuar shumë të tilla siç ju thashë edhe më sipër, si franko-shqiptare, disa të tjerë si sheqer plus kripë, pjata shumë të çuditshme, por që mbajnë karakterin dhe shijen e çdo produkti pa e deformuar atë.

Në Shqipëri ke plane të kthehesh?
Në Shqipëri nuk kam ardhur që prej shtatë viteve dhe nuk mendoj që do të vij për momentin. Kam shumë projekte në Francë, kam shumë ngarkesë dhe mendoj që për momentin të bëj karrierë këtu e ndoshta pas shumë viteve mund të kthehem.

Pse nuk hap një restorant në Shqipëri, si vendlindja nuk ka apo jo?
Normal që si vendlindja nuk ka. Mundohem që në çdo intervistë, po dhe në televizion kam thënë jam nga Shqipëria dhe me shumë krenari madje. Dhe pse jam larg e kam në zemër vendin tim. Në të ardhmen besoj se mund të hap një restorant dhe kjo është një nga ëndrrat e mia. Në fakt, gjithçka e kam arritur në Francë dhe kjo e fundit më dha të gjitha mundësitë. Për momentin do të punoj shumë fort këtu, që të jem një nga shefat e parë shqiptarë që ia arritën në Francë. Dua që sadopak të bëj krenarë shqiptarët dhe natyrisht prindërit e mi, por edhe të tjerët që shohin fëmijët si po rriten jashtë shtetit me vuajtje, por që në fund po ia arrijë të jenë të suksesshëm. Kam shumë punë për t’ia arritur qëllimeve të mia.

Në fund lamë gjë pa thënë?
Në fund të kësaj interviste dua të bëj një falënderim për familjen, që kanë qenë përkrahësit e mi kryesor, që nga fillimi i këtij rrugëtimi deri sot.

Kujtimet që nuk të lânë të heshtësh për dy studiuesit e vyer dr.Riza Sadiku dhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj – Nga Nue Oroshi

Jeta me ecjakët e saja të takon me miq, dashamirë, studiues që me kalimin e kohës i bashkon mendimet dhe veprimtarinë qoftë atdhetare,kulturore dhe shkencore.Dy studiues të vyer që fati e deshti të punoj jo më pak se 15 vite me ta janë edhe tani dy të ndjerët dr.sc.Riza Sadiku nga Kërçova dhe mrs.sc.Mehmet Gjoshaj nga Drenica.Dr.Riza Sadiku edhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj ishin dy studiues që vinin nga dy treva heroike siç ishin Kerçova dhe Drenica.

Ata me të filluar projekti i Trojeve te Arbrit më, 12 – 13 qershor 2004 në Hamburg të Gjermanisë dhe derisa vdiqën për 15 vjet të tëra dhanë një kontribut të çmuar në ndriçimin e historisë shqiptare.Ishin dy studiues të zellshëm të cilët punuan me përkushtim.Temat e tyre ishin mjaftë të veçanta dhe kishin një përmbajtje mjaftë cilësore.Sa herë që takoja dr.Riza Sadikun dhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj shihja në shpirtin e tyre një ngrohtësi shpirtërore, një mikpritje bujare që tregonte se të dy rridhnin nga familje të brumosura me traditat kombëtare.Ata me shumë zellë dhe përkushtim u angazhuan dhe punuan në Muzeun e Kosovës.Sa herë që iu bëja vizitë ata me dhuronin librat me të reja që kishin botuar dhe e shënonin më një respekt te veçantë.

Me kujtohen edhe debatët e shumta shkencore që bënim me të dy e në veçanti për historinë e Nacionalizmes Shqiptare duke përfshirë historinë e veprimtareve të Ballit Kombëtar ,Nacional Demokratës Shqiptare,Blokut Kombëtar Independent,Lidhjes se Dytë të Prizrenit,Besës Kombëtare dhe shumë organizatave të tjera te atdhetarizmës shqiptare.Për 15 vite të  tëra asnjëherë nuk ka ndodhur që këta dy studiues që së paku një temë me karakter shkencor, mos ta botojnë në librat e ShoqatësTrojet e Arbrit.Edhe pas shumë peripecive që kishte pasur dr.Riza Sadiku ku ishte operuar në zemër dhe i kishte vdekur djali shumë i ri ai gjente forcë për tu marrur me studime historike dhe shkencore.Edhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj ishte një puntor i madh i cili gjithnjë gjurmonte tema të veçanta.

Ai nuk ankohej për çështje shëndetsore.Edhe vitin e kaluar që patëm tri sesione shkencore në Prizren,Lezhë dhe Gjakovë të dy këta studiues të vyer dhanë një kontribut të çmuar.Asnjëherë nuk do ta besoja se do të shkojnë kaq shpejtë në amshim dr.Sc.Riza Sadiku dhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj. Ata të dy shumë shpejt shkuan në botën e amshuar.Kalimi i tyre në amshim u bë vetëm disa muaj afër njëri -tjetrit.

Dr.Riza Sadiku dhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj dy historianë të vyer dhe dy atdhetarë të mirfilltë shkuan në  botën e amshuar në  heshtje.Madje ishte një heshtje që vret sepse edhe mediat e shkruara dhe elektronike nuk i dhanë fare rëndesi kalimit në amshim të dy atdhetarve dhe dy studiuesve të mirfilltë.Kontributi që dhanë për ndriçimin e historisë shqiptare mbeti i ngurosur në 17 librat enciklopedike që botoj Shoqata Trojet e Arbrit për 15 vite si dhe në shumë vepra autoriale dhe studime të ndryshme historike.Sa herë që afrohen sesionet e reja dhe akadamitë shkencore,malli dhe mërzia për humbjen e studiuesve tanë vjen e shtohet.Asnjëherë nuk do ta besoja se darka e punës e vitit te kaluar para tri seisoneve shkencore do të jetë konsullta e fundit.

Aq u gëzuam dhe aq shkëmbyem mendime per punën shoqatës Trojet e Arbrit në këtë takim në mes të kryetarit tonë shumëvjeçarë prof.dr.Muhamet Shatrit,dr.Riza Sadikut,mr.sc.Mehmet Gjoshaj,Tomë Mrijaj,dr.Besim Morina si dhe Nue Oroshi,sa që orët na u dukeshin minuta. Vërtetë java e Trojeve te Arbrit kaloj si është më se miri.

Edhe Libri për Gjergj Kastriotin -Skënderbeun deri më, 28 nëntor do të dalë nga shtypi me 50 autorë dhe 550 faqe në mesin e ketyre 50 temave janë edhe dy temat e dy studiuesve tanë të vyer dr.Riza Sadiku dhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj.

Dhe përfund mund të them se madhështia e një studiuesi dhe një atdhetari nuk mvaret nga fjalët e thata që thotë por nga vepra jetsore që e lë pas.Dr.Riza Sadiku dhe mr.sc.Mehmet Gjoshaj lanë një histori të shkruar me forcën e argumentit shkencor.Veprat e tyre do t´iu sherbejnë gjeneratave të reja që ta shkruajnë në rrugen e mirfilltë historinë tonë shqiptare kurse Shoqata Trojet e Arbrit do t´iu jemi mirënjohës për jetë të jeteve për punën që bëtë pa u lodhur asnjëherë.

Reagim i shoqatës „Nënë Tereza” nga Graci i Austrisë lidhur me shkatrrimin e Kalasë së Artanës

Kalaja e Artanës është një objektë historikë e cila tregonë lashtësin shqiptare.Kohëve te funditë per shkatrriminë e kësaj Kalaje e kanë ngriturë zërin edhe shumë ekspert te historisë siq është Dr.sc.Qazim Namani Dr.i Arkeologjisë si dhe trashegimisë kulturore duke deshmuarë qartë se puna që ësht zhvilluarë ne muret e kësaj kalaje ësht një punë që ma teper po punohet per te shkaterruarë se sa për te ndertuarë, si dhe paraqet rrezikshmeri të lartë per vizitoret në kët Kala.Duke lexuarë dhe ndegjuarë këto fakte Shoqata „Nënë Tereza“ me seli në Grac të Austrisë nuk ka qëndruarë duarkryqë.

Kryetari i shoqatës „Nënë Terezë” nga Graci i Austrisë z. Martin Marku lidhur me shkatërrimin e Kalasë së Artanës në Kosovë nga një firmë serbe ka apeluar në zyrën e qeverisë së Shtetit të Landit të Shtaiermarkut dhe pas një bisede me zonjen Mag. Einser Christa e angazhuar për Ballkanin Perendimor kanë apeluar me një shkres që i ka dërguar UNESKO-s. Ky është reagimi i saj si në vijim:

Të nderuar zonja dhe zotërinj, Siç kam mësuar vetëm nga dy burime kosovare, eskavatorët aktualisht po shkatërrojnë kështjellën e cila është restauruar me kujdes nga BE dhe UNESCO, dëshmitarët okularë thonë se: puntori ka vendosur eksponatet në mikser betoni dhe i ka kthyer ato në beton. Meqë pata punuar për Shtaiermarkun para ca kohe në UNESCO, mendova se këto informacione duhet të njoftohen mëtutje urgjentisht, ndoshta ju e dini për këtë dhe unë ju lusë që ato informata të kontrollohen. Këtu e gjeni bashkangjitur lidhjen e gazetës kosovare Telegrafi: Von: Eisner Christa Gesendet: Freitag, 6. September 2019 12:10 An: ‘oeuk@unesco.at’ <oeuk@unesco.at> Betreff: UNESCO Erbe Novo Brdo in Kosovo wird gerade zerstört Priorität: Hoch (Emajli origjinal)

Sehr geehrte Damen und Herren, wie ich soeben von zwei kosovarischen Quellen erfahren habe, wird aktuell massiv mit Baggern die von der EU und der UNESCO sorgfältig restauriere Festung zerstört, Augenzeugen berichten, dass „man“ mit Betonmischmaschinen aufgefahren ist und Monumente darin zu Beton gemacht hat. Da ich einige Zeit für die Steiermark in der UNESCO tätig war, dachte ich, diese Information sollte dringend weitergegeben werden, auch wenn Sie vielleicht schon davon wissen und bitte, diese zu prüfen. Anbei der Link der kosovarischen Zeitung Telegrafi:

Shoqata Nënë Tereze me seli në Grac te Austrisë apelonë tekë të gjithë akterët që të ndaletë demtimi i kësaj kalaje me vlera te larta arkeologjike dhe historike si dhe pergjegjesit e këti shkaterrimi të japin pergjegjesi, ligjore dhe penale.Ne nukë do te ndalemi me kaqë por do te vazhdojm mobiliziminë tonë edhe ne institucionet me te larta politike Austriake që Kalaja e Artanës të mosë rrenohet.Shekulli XXI ësht shekullë i ruajtjes se vlerave arkeologjike dhe historike e jo shekull i shkaterrimit te ketyre vlerave.

Ne emër te Shoqatës „Nënë Tereza“ në Grac

Martin Marku Kryetar

”KLITHMA E TOKËS” E ALBA HUTA PËRMBLEDHJE POEZISH QË UA KUSHTON VAJZAVE TË SAJA – Nga Sokol Demaku

E thotë që në fillim autorja se ky libër u kushtohet tri vajzave të saja Enit, Mikit dhe Anjës, sepse si autorja thotë ato janë aryeja e jetës së saj si nënë dhe se ato janë sikur lulet në natyrë që e zbukurojnë jetën. Ato janë ato lule që autorës ia zbukorojn ë jetën dhe ate e bejnë të lumtur dhe se si autorja thotë ”pa to jeta nuk do të kishte kuptim”.

 

Është përmbledhja e parë me poezi e autores Alba Huta botuar dhe dhe redaktuar për botim nga Redaksia e revistës Dituria ne Borås të Suedisë, me 137 poezi të ndara në dy kapituj.

E fillon përmbledhjen me peozinë ”Toka grua” ku në mes tjerash thotë:

E ndotin duar të pista, mendje të pamendta.

Kurrë nuk pati mundësin t`i krehë flokët

Me krehërin e historsië së saj.

Po lahet tashmë, në lekurën e bardhë të akujve që shkrinjë…

Pra nese mund të shprehem kemi të bëjmëme mendime filozofike dhe shprehje të realitetit të sotëm që mbretëron në rruzullin tokësor. Është me vlerë që të shfletohen poezitë e radhitura me shumë kujdes në faqet e librit dhe lexuesi të marrë dhen ndjejë ndjenjen e poetës për vargut. Të përjetoj realitetin e sotëm përmes vargut e këtë e lexojmë tek poezia ”Shkrimi i pulbardhës” kur autoirja thotë:

Deti shpeshherë bëhet burgu i të vdekurëve

Dhe liria e të gjallëve”

Ku në mënyrë artistike na përshkruan gjendjen e sotme në të cilën njerzit tonë jetojne jetën e tyre.

Duke shfletuar përmbledhjen ”Klithma e tokës” lexuesi do përjetoj dhe ndjej gjendjen shpirtërore të autores dhe syrin kritikë të saj për jetën, dhe gjendjen në të cilën sot jetojmë.

E këtë më së miri mudn ta kutojmë kur lexojm¨åe vargjet e poezisë ”Këtu jam” kur poetja shprehet:

Këtu jam këtu,

Duke tymosur smogun e banalitetit social,

Përzjerë me pak element tragjikë,

Që nëse i trazojmë pak më shumë,

Marrin flakë me një shkendijë,

Furnizon turmat me ngjarje,

Për një kohë të gjatë.

Pra n¨´e vargjet e autores gjejmë atë gjendjen krizë, gjendjen e pa shpresë të njerzimit që si duekt edhe vet autorja e përjeton cdo ditë. Është interesant se ajo filozoja e vargut është shumë e mprehtë, thumbon, shpoton gjendjen shoqerore të krijuar dhe duke mos marrë shkasë për një përmirësim të shpejt.

Ia lem lexuesit që me shfletimin e librit të gjeje veten në poezitë e autores Alba Huta.

Promovimi i këtij libri organizuar nga QKSH ”Migjeni” Borås dhe Shtepia botuese ”Shkupi” nga Shkupi u bë në aolane  Gjimnazit ”Zef Lush Marku” në Shkupo në 1 nentor 2019 në prnain e një numri rekord të adhuruesve të fjalës së shkruar.

PËRSHKRIMI I KARAKTERIT TË GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT NË DY NUMRA TË VEÇANTË TË REVISTËS ”LEKA” TË VITIT 1937 – Nga Mr.sc. Nue Oroshi

Gjergj Kastrioti-Skënderbeu është heroi ynë më i madh i të gjitha kohërave.Luftërat dhe betejat që kishte zhvilluar Gjergj Kastrioti -Skënderbeu ishin aq të mëdha sa për kohën kur janë zhvilluar ato ishte e pamundur të imagjinohet një qëndresë kaq e madhe e një populli të vogël karrshi fuqisë ushtarake që kishte në atë periudhë kohore Perandoria Osmane.Gjergj Kastrioti është heroi ynë për të cilin u shkruan mijëra libra të karakterit historik,letrar,dramatik dhe shumë zhanre tjera. Është personaliteti më i madh i yni për të cilin bota e civilizuar perëndimore jo vetëm që botoi libra por edhe e përvetësoj në bronz.

Nuk është e rastësishme që sot në shumë qendra të botës ta kemi monumentin e Gjergj Kastriotit -Skënderbeut.Në këtë studim do të paraqes një përshkrim mjaftë interesant të botimit të studimeve historike në dy numra të veçantë të Revistës”Leka”të botuar në vitin 1937 tash e tetëdhjetë e dy vite më parë si numra jubilarë më rastin e njëzet e pesë vjetorit të  Pavarsisë së Shqipërisë.Revista” Leka” në atë periudhë kohore ishte revista më e madhe për kulturë dhe shkencë.Është interesant të theksohet fakti se pikërisht ishte edhe ky viti 1937 kur u botua edhe Libri i Athanas Gegajt për Gjergj Kastriotin-Skënderbeun si një libër i pasur me burime shkencore dhe historike të analizuara me një pedantëri shumë te madhe shkencore.Këtu shihet qartë se edhe autorët e punimeve studimore në revistën ”Leka” kishin pasur fatin ta shfletonin librin e posa botuar.

Në një studim rreth jetës së ti në revistën ”Leka” me titull:”Gjergj Kastrioti Pasqyra e atëdhëtarit shqiptar shkruhen shumë qartë karakteri i vërtetë i Gjergj Kastriotit.”Kordhëtari qi sgjen pushim veqsë në luftë.Po ky sashtë vesi i nierit të mbiqujtun Skanderbeg i ishë sanxhakut qi prete tatarë e persjan pore asht strategjia psikologjike e prijësit qi ka per misjon prei Perendije të marrë nji Kom qi deri më sot sasht kom as shprehje gjeografike, ti japë në një fenë një shpresë në një dashtni nji ndergjegje komtare ta bajë kom të vertetë kom plot lavd n Europë të kështënë mnerë e anmiqvet të sai kom qi me nji ketë farë kujtimi sdotë humb neper 500 vjet tirani,por do të rinjallet te e vona per me marrë prep shtegun qi i pat shënjue Fatosi.Aj din me zaptue vedin si i forti i vërtët si sundues i një mendët.

Epshet duket se nuk e prekin aj në një jetë fushatashë nuk merr pjesë në plaqkitje,që i bijn porsi komandantit e trimitë përmbi trima e danë ndër luftar të vetë,kur shtetizon pasurin e tradhtaritë gja smerr per vedin edhe ja nisë një punimit për dobi të shtetit.Grue të huej nuk prekë asë e lenë ushtarinë me vu dorë në femën vesin kundra natyrës smund e shef me sy.Shtatnaltë e gjithmonë në levizje rri gjatë pa hanger e pa pi,pak o aspak flen a shlodhet.

Do papa me kunorue mbret e shkrefë o una kur gjith shka asht gati tjeterkushë do të ligshtohej duke pa se ishe mbet ideali për të cillin ka punue e lakmue,aj se merr ndor aspake vazhdon si perpara prijsi fjeshtë e i pa titull. Gjindet atdheu me ne vojë:Kapidani krenar nuk priton me marr rrugën e me shetitë oborret e Italisë tu e lypë përkrahje.Miq e gjinie tradhtojnë gjaksorët i vënë pusina aj me zi q’pret njishej pendimi e harron gjithshka.

Në këto studime më tepër autorët mirren me karakterin e vërtetë dhe mënyrën se si duhet ti qasej historiografia shqiptare studimit të figurës së Gjergj Kastriotit–Skënderbeut. Duhet theksuar fakti se edhe shumë autorë që vijnë nga fqinjet tanë për rreth kufijve të Shqipërisë janë munduar që ta bëjnë përvetsimin e Gjergjit tonë.Studimet e botuara në revistën ”Leka” janë edhe studime polemizuese që paraqesin karakterin e vërtetë të Gjergj Kastriotit.

”Kemi pra nji Skanderbeg historik e ketë Skanderbeg historik e kemi fatos, e kemi të panjollë symbol e pasqyrë të dëjë per jetë tanë komtare.

Por mjerishtë e natyrishtë nji shembull asi soji qdo nieri qdo parti qdo besim qdo rrymë a prirje a levitje mundohet me e pasë per vedi e prandaj,kur ska ndergjegjë të pastër e të drejtë mundohet me ja shtrembnue e shemtue fysjonomin mbas interesit e thezës së vet.

Pak fatosa të vjetër janë kaqë të njoftun e pak drue janë kaqë të panjoftunë sa Gjergj Kastrioti.Kushë ndër ta ka pasë fatinë me gjet kaq shumë jetëshkruesa „testes oculatos“që me sy të vetë të kann mujt me pa shka përshkruajnë?).Kush ndër ta e ka pasë jetshkrimin kaqë të përhapunë neper Europën mbarë sa Gjergj Kastrioti për të cilët folën te gjithë giuhet e Europës.

E pra Jetshkruesat e ti flas për jetshkrusatë shqiptarë meritojshinë një besim shumë më të madhë.Gabimet e tyre kufizohen në ndonjë datë o në ndonjë numër i mushtrie por mbet i patrandum kompleksi i epopesë Gjergjane me të gjith lumnit dhe lavdit e saja.

Vetë ajo gja kaq e pabesushme qi të këtë pasë Shqipnija shka nuk pat bota kurr,nji fatos të pa të meta mujti me i shty dyshiminë historijakve të ,ma vonshëm porë ashtë nje vertet që deri sodë nukë mundë te vëhet në dyshim.

Rreth karakterit të vërtetë të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut studimet në këto revista kulturore dhe shkencore flasin posaçërisht për  mënyrën e funksionimit të shtetit të Gjergj Kastriotit -Skënderbeut.Shteti i Gjergj Kastritotit- Skënderbeut ishte një shtet i veçantë që dallonte nga shumë shtete qentralizuese të asaj periudhe kohore.Edhe studiuesit japin një pasqyrë mjaft interesante dhe vijnë në përfundim se Shteti i Gjergj Kastriotit -Skënderbeut ishte ide e veçantë e Gjergj Kastriotit -Skënderbut dhe dallonte në thelb nga shumë shtete tjera.

Në këtë periudhë kohore Gjergj Kastrioti nuk e kishte kopjuar askund idenë e Shtetit Shqiptarë por e kishte zbatuar në praktikë karshi rrethanave historike dhe karshi mentalitetit shqiptarë të asaj kohe.Por me një ndryshim shumë të madh duke e ndryshuar mentalitetin nga ai përqarës ku përqarjet nuk ishin të vogla në mes prijësve shqiptarë duke e zbatuar frymën  bashkuese duke i dhënë vendin e merituar çdo prijësi shqiptar.

Trimnia ushtarake në nji karakter mundet ndoshta me kënë vizimima i dukshmi por karakterin nuk e perban.

 Asht vetëm nji mjet i fuqishëm qi i vehet në dorë shpirtitë të mundet me projtë o me zbatue ato ideale qi janë  thalbi i ti e asht trimni e burrni kur i sherben nji idealit të dejë asht guxim e Kapadaillek i marrë kur i sherben nji qellimit të kotë o te poshtër.[1]

Dikush i terhjekun prei lavdit ushtarak të pashoqe prei randsie së veprës së Ti me një fantasi të pa të keq,na e veshi me kunorë e me petka mbretnorë,e na rrethoi me nji oborr në nji pallat e në nji kryeqytet,dishka ndermjet princavet e kshtjellevet romantike mesjetare e zotnivet e pallatevet të rinashimenit.

Madhni qi Skenderbegu se ka pasë,as spat nevojë me e pasë: prijisi i njij populli,i madh asht me kunorë e pa kunorë.Dikush ka dashtë me thellue ma teper e na e paraqiti porsi politikan të madh,diplomat e qeverritar,me nji ideal qentralizimi ,nji kopje e rishikjume  e qortueme e Fernandit me gjith Izabelen së bashku më nji nieri të vetem. Ketë krahasim  e gjen vullëndeti i mirë i yni,pse fjalët e atyre shpiksave të kujtojnë ma fort- na vjen vshtir me e thanë-nji Luis XII.

Vertet shekulli XV asht shekulli i zhdukjes së feudalizmës n´Europë,shekulli i mbretnevet qentralizuesa;mirëpo kah pat me e marrë Gjergj Kastrioti nji idetë tillë,kah pat me shpresue zbatimin e sai në Shqipni?

Per ne a punë e let me historina të pergjithshme e  enqiklopedina në dorë me pasë nji ide të rrymës politike kryesore në nji shekull të caktuem,e të perpajnimevet të saja n´Angli e Austri,në Flander e Siqili.Po atëherë,pa gazeta,pa libra,e sidomos pa shkrime shqence politike,pa mjete lajmpruse,pa rret diplomatik rregullisht të mbëkambun,ishte puna ndryshej.Aq ma teper tue kënë rryma qentralizuese katerqindare nuk u vu per udhë prei njij programe së kristalizueme e së rrfyeme,por vetem mbas shtymjeje së pjekmenis së kohës,tue pasë mbarue funkcionine vet feudalizma mesjetare.

Prandaj,donë lanë mb´anesh mbretnitn e largta per të cillat Shqipnija n´ato kohë mujti me pasë nji njoftim teper te zbet e tue këqyer vetëm rreth e perqark do te thomi njeher se sakt Kastrioti nuk e muerr shembullinë e qentralizimitë prej Turkije:tjeter ishte kondita e asaj perandorie të pamasë theokratike me nje nucleus të gjanë ku popujt ishin berre tjeter ajo e Shqipnis se vogel por krenare ku   jo vetem qdo princ ishte trashegimtar i perendorit,por qdo krye katundi o plak shpie ishte mbret ne vedi e bate politikë në vedi.

Këto mirë i dijte Gjergj Kastrioti mandej matë vështir mund të mendosh që një njeri i tillë,të ketë dashtë me zbatue në vend të vet shka ndoshta zbatotote një tiran i huej i urrejtun qi politiken qentralizuese e kishte zbatue shitue i grabitë principatën derës Kastriotvet.Spo flasimë për Venedik pse Republika Fort e Këthielltë gjithshka mund te ishte posë nje shembull mbretnije personal;edhe në atë kohë ajo mbate ende te paprekuna feudet e vjetra në Friuledisa në Shqipëri.

Qeveria Papnore porsa e dalunë prej krizit të Sqizmës Prendimore ende skishte mujt me ja nisë politikës antifeudale  që ka me nisë vetëm me te nipin e Kalistit III.Alfonsii Aragonës në Mbretnitë Napullitë jepte mun shembullin e kundërt ,pse për të ja sigurue vedit trashegimin e Mbretneshës Joan i ishte dashtë me e leshue pe feudatarve sa magjanas.

Mundet ndoshta me e mendue se politika qentralizuese e Skanderbegut u trajtua mbas shembullit të perpjekjevet te dynastive tjera shqiptare sikur Balshajt,Thopijajt,Muzakajt.Por mjafton me krahazue ndopak metoden e ketyre pushtimet e pergjakshme shprehjet e tyne (si me kanë pronarë që dajn ose blejn trashigojnë ose pushtojnë prone per tu shfrytzue ),me sjellje të Kastriotit per te pa se sa e ndryshme kje mendsia e keti ma teper ndersa dokumentat e fundit te shek.XIV e të fillimitë të XV janë natyrisht ma të pakët e të vorfen se ata të jetës së Skanderbegut,të parët na qesin të tanë një varg pushtimesh  të dytët asnji të sigurtë e pra me pas dashtë Skanderbeu ka pas fuqi shumë ma te madhe.

I vetmi veprim i Kastriotit që mundet me u gia veprimevet të princavet qentralizuesa asht te mbajtunit e një ushtrie stanciale dmth.vazhdimisht në sherbim.Porse do vu oroe se kundrejt Tyrqis qi kishte ushtri stancialee prandaj të stervitun ma së miri, nevoja e luftës ma fort se një mjeshtri sundimi e lypte edhe ne Shqipni,e për ma tepër pjesa me e madhe e kësai ushtrie të Kastriotit përbahej me ushtar nxjerr prej krahinash të tija.Duket pra se iden e qentralizimit spat Skanderbeu ku me marr.Smbetë tjetër veq me thanë se kje nji krijim i mendes së ti politike. Këta në mungesë dokumentash qi të na delte në shesh së paku prei veprimesh së tija.

Porse sikurse mirë e provoi A.M Sirdani veprimet e Kastriotit nuk pshtesin aspak thezen e qentralizmës e cilla pra mbet vetem nder thana të Gjon Muzakës e nder të kjame zemre metodike të Venedikut.Mun kemi më sa provojmë të kundërtën paksë paku pershka nji politik qentralizuese mundet me kan egoizem.Zakonishtë princi qentralizues-sidomos natë kohë-ashtë nji dynastik qi do me rritë deren e vet e me u a lanë frytin e mundit trashigimtarvet ska idhnim ma të madh per asi nierzish se mos me pasë djalë qi me e lanë mbas vedit.Shka do tishte dam i madh per vendin.

Përshkrimi  i mënyrës së si Gjergj Kastrioti-Skënderbeu bëri ringjalljen e kombit shqiptar paraqiten në studimin me titull: ” Rinjallsi i Komit”.Edhe sot e asaj dite është për tu studiuar fakti se çfarë fuqie dhe zotësie kishte përdorur Gjergj Kastrioti-Skënderbeu që në këtë periudhë kohore prej njëzet e pesë vitesh ti bashkoi princat shqiptar në një flamur të përbashkët në studimin Rinjallsi i Komit kur bëhët fjalë për këtë fakt shkruhet si vijon:Vjen Skanderbegu.Menjë herë mbarë vendi i Shqipnis princa e popullsi na qytete e fise malore,bahen nji në nje te vetme dalldi.Tue egzaltue porsi jehonë e zani o tzë të Papës atë kreni trimnore qi asht shkasi ma i forti i psykes shqiptare në kujtimë se Shqipnija asht pararoja e Europës së kështenë kundra barbarit,tue rimkambë tempuj mendim te fetarve fatosa me shembull të pershpirtnis së vet,Gjergj Kastrioti rinjalli Shqipnin.Me fuqi e zotsi luftarake,vjetë per vjetë ngadhnjyese,me ndima e me bekime të Kryetaritë t:Europës së kështënë me atë sigurim të patrandun qi difton për ndimat qiellore Gjergj Kastrioti ringjallë Shpresën e Shqipnis.

Në një Shqipni ku se njihte i vëllai të vëllan paraqitet i rrebti në një sjellje kaq terhjekse në një jetë kaqë të flijume për të mirën e të gjithëve në një kujdes kaq bujar për te ja shperblye te madhit e të voglitë mundinë e meritiminë.Në një zemergjansi kaq atnore,në të falun të fajtorvet të penduem,në pajtimë të anmiqinavët sa me ja hanger zemren gjithkuj,me terhjek vullëndetisht qdo djal Shqipnije mbas vedi në log të luftimevet ku miqsiit simahore lidhen e vulosen me gjak.Kështu Gjergj Kastrioti e njallë dashtninë në Shqipni.

I drejtë si na tregon historija bashkë me gojdhanen,ndeshkon nji nji të huejin e të nipin a kunatin;  ne hak te kuj nuk hin miqsin e detyren e miradis e mban,kjoftë edhe me rrezik të vetin. Por urtija e  shndritë hap per hap:nuk i lypë kuj ta kryejë detyren kur e sheh se ky nuk a gadi e kishte me ba ma zi;luftës ja hin kur ja shef giasen,e kur nuk ja shef ,priton,le të thonë tjerët se ka fillue m´u plakë e m´u ba frigacak;lidhë miqsina me qdo oborr t´Evropës qi të mund t´í cojë popullit shqiptar edhe vetem nji fjalë  trimnuese,mjeft duron me Venedik pse ndimen e këti e shef të domosdoshme per atdhe,sdo lidhje as pagjë me Turkun pse dro mos po ligshtohet qindresa komtare;sundimin tue dekë sja pshtetë të birit por nji dorës ma së fortë ,pse pshtuesi i Atdheut do të kerkojë  vec mjetet ma të pershtatunat per të miren e Atdheut.

Një studim mjaftë interesantë që flet per relacionet e Gjergj Kastriotit Skenderbeut me Papet,ësht edhe studimii At Mark Harapi S.J Papët në lamen shoqnore kombtare t’onet Leka  nr. i veqantë Vj.IX NR. VIII-XII 28 Nanduer 1937.Këtu studiuesi Harapi paraqetë nje pershkrim te mardhenjeve ne mesë të Shqipëris me Vatikaninë gjatë shumë shekujve.Fillesa e këtyre mardhënjeve ësht pikërishtë bashkpunimi i Papëvë me Gjergj Kastriotin Skenderbeun.

Nikolla V  Papë jo vetëm e qmoj dhe e nderoj Skanderbegun tonë me lavde ku janë ma ma të lakmueshmet per nji luftar por në gjitha mënyrët ju ba krahë e ndimë , kështu qi vjeten 1449 i madhi Kruetanë pat nji fitore në shej kundra anmiqve të kombit.

Kalisti III i nep zëmer e madhnon me titullin e lumnueshem Atleta Christi e ban kryegjeneral lufte kundra Turqve e posë këtyne i gjindet me pare e me sa  e sa ndimë tjera.

Pali II vjeten 1466 jo vetëm grishë të gjithë princatë katolikë me i ndimue Skanderbegut e i qonë të holla për se dyti,por kur Fatosi ynë shkoj vetë në Romë përposë nderimeve të medha me të villat e priti dhe e qiti i dha 5000 dukata tue i premtue prap e prap ndimë tjera.të mjaftojnë nji kaq per me diftue se Papnija kje krah i djathe per fatosin t’onë  e për Shqypni.

Për te vlersuarë një personalitetë historikë aji gjithmonë duhet vlersuarë simbasë kohës kur aji u suall jetoi e veproi dhe jo si mbasë kohëve te mevonshme dhe rrethanave politike te krijuara shumë shekuj pasë.Edhe ne ket aspekt paraqitët nje studimi interesantë per idealin atdhetar te Gjergj Kastriotit Skenderbeut.Mbasi pra skenka nji interesë vehtjakë qi i jep shkas veprimevet e luftimevet të Kastriotit e këto veprime e luftime kurrkush smohon se janë të gjalla e të rrebta e të palodhshme nje therori e jetës mbarë do ta kërkojnë shkasinë në ndonji ideal qi të mund të ndezë shpirtin e njij luftari tasai kohe e në këtë vend.Ndjesia atdhetare asht e vjetër njaq sa shoqnija politike e cilla ashte natyrshme per nieri e ka qindrue e do të qindroojë derisa mos të ndrrojë nieri natyrë.Porse mendesia atdhetare nuk kje gjithmonë një porë ndrroi simbas kohet e simbas rrethanash.Kushë do me njoftë Gjergj Kastriotin atdhetar do të dijë ta vendosë piknishtë n’atë fazë të mendesis atdhetare qi kje e tij.

Studimi i karakterit të vërtetë të Gjergj Kastritotit -Skënderbeut në këto studime të veçanta të revistës ”Leka” tregon qartë se figura kombëtare e Gjergj Kastriotit është studiuar në të gjitha kohërat historike varësisht nga dokumentët e gjetura si dhe librat e botuara.

Këto studime janë paksa të veçanta sepse merrën me Karakterin e vërtetë të Gjergj Kastriotit, duke treguar qartë se ai ishte një luftëtar i madh,ishte një strateg lufte por shumë i afërt me luftëtarët e tij.Në rrethana të caktuara të vështirësive që sjellte lufta dinte t´iu bënte ballë motivimit të luftëtarëve të tij.Marrëdhëniet me shtetet perëndimore të kohës ai i shikonte si një bashkim i shteteve perëndimore kundër rrezikut në ardhje të Perandorisë Osmane.Gjergj Kastrioti-Skënderbeu do të mbetët në Historinë shqiptare personaliteti më i madh i të gjitha kohrave.Kastriotizmi është një periudhë historike që vetëm njëherë e kemi pasur fatin ta kemi ne shqiptarët.

Shoqata “Bekim Berisha – ABEJA”organizon për të pestën herë rradhazi “Darkën e Lamës”

Shoqata “Bekim Berisha – ABEJA”në Moosburg / Thalbachrstr. 7 afë Munih / Gjermani organizon për të pestën herë rradhazi “Darkën e Lamës”.

Darkën e Lamës e organizonte për çdo fillimvjeshtë ish-Presidenti Ibrahim Rugova.

Dhe këtë traditë të bukur e ndjek Shoqata “Bekim Berisha – ABEJA”në Moosburg.

Mos mungoni të jeni pjestar i kësaj tradite të bukur!

 

 

Në Moosburg afër Munihut bashkëkuvendim me Gazetarin dhe publicistin Marin Mema

Shoqata “Bekim Berisha – ABEJA”, në bashkëpunim me Klubin Letrar “Martin Camaj”, Lidhjen e Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë dhe Fondacioni „BESA“ Munih.

O R G A N I Z O J N Ë

Bashkëkuvendim me Gazetarin dhe publicistin Marin Mema dhe Orë Letrare.

Të Premtën më 01 Nëntor 2019, Në Moosburg afër Munihut, do të mbahet Mbrëmje Letrare, duke filluar nga ora 18:00 deri në orën 22:00.
Në këtë mbrëmje letrare do të marrin pjesë poet dhe krijues të njohur nga mërgata, në mesin e të cilëve do të jetë edhe gazetari dhe publicisti Marin Mema.
Në këtë mbrëmje poetike nuk do të mungojnë as pika tjera të bukura artistike dhe tradicionale, që mbrëmjes do të ia shtojnë vlerën artistike!

Mbrëmja artistike mbahet në këtë adresë:
THALBACHERSTR. 7
85368 MOOSBURG
(afër Mynihut)
(Të nesërmen më 02 nëntor, poaty mbahet “Darka e Lâm´s 2019”)
Ju mirëpresim!