VOAL

Please Wait ...
0%

Albumi Piktorit: Shkrimtari dhe filozof shqiptar ne nje version alla Mao Ce Dun – Grafikë nga AVNI DELVINA

By | July 17, 2017

Komentet

3 P U N I M E P Ë R “ V O A L ” NGA H E L I D O N H. E X S P O N Ë K I N Ë 15 – 20 S H T A T O R 2 O 1 7

 

P E R G A T I T I  D H E  P O S T O I    K R I S  A     R  U  L  I    (  G R E Y

 

EKSPO NË KINË

   15-20  SHTATOR.

 


 

HELIDON H: DEMONSTRIM AKUARELI NË PRANI TË VIZITORËVE

 

EKSPO NË KINË

   15-20  SHTATOR

 

DHELIDON H: DEMONSTRIM AKUARELI NË PRANI TË VIZITORËVE

 

 

EKSPO NË KINË

15-20  SHTATOR.

 

HELIDON H: BISEDË ME GAZETARËT NË SALLËN E EKSPOZITËS

 

 

 

HELIDON H: BISEDË ME GAZETARËT NË SALLËN E EKSPOZITËS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HELIDON H. PËRSHËNDET VIZITORËT GJATË  DEMONSTRIMI TË AKUARELI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HELIDON H. :  PËIZAZH, AKUAREL 2017

 

 

 

 

 

P E R G A T I T I  D H E  P O ST O I    K R I S A   R U L I   (  G R E Y )

EKSPO NE KINE 15 – 20 SHTATOR 2017

 

EKSPO NE KINE

15-20  SHTATOR.

 

Home and abroad, bosom friends

Dear friends I am happy to share with you my upcoming event, the exhibition
“Home and abroad, bosom friend”.
Helidon Haliti (Albania) and Xiaocheng Li (China ) watercolor joint show.

This exhibition is organized by the Shantou Chaoshan Watercolor Art Academy , Artists Association of Guangdong China ; Shantou people’s association for friendship with foreign countries ,
at the Shanton Museum , China ,September 15th – September 20th, 2017,
Including Opening Ceremony and sketching activity.

This exhibition that i am going to open with my dear friend, the Master of watercolor Mr. Li Xiaocheng , who is the member of Artists of China and deputy director of Watercolor Arts Council of Guangdong and dean of Chaoshan Watercolor Academy as well, it’s one exchange exhibition, that after China is going to be open in Albania at her capital city Tirana, at the National Historical Museum, from October 20th –October 25th , 2017 .The exhibition is going to be curated by the Great Master and dear friend Mr. Zhou Tainya , who is a well-known curator and author, editor, who has successfully organized many international events in China, including Shenzhen International Watercolor Biennial and Qingdao International Watercolo Salon. He edited several books has become China’s best-selling watercolor book

 

 

 

 

HELIDON:  S A L L A  E   E X S P O Z I T Ë S,  15-20  S H T A T O R  2  O 1  7

H E L I D O N  H.  :   PEIZAZH    (  VAJ  ),  NGA ARKIVI, 2 01 7

 

P E R G A T I T I  D H E  P O ST O I    K R I S A   R U L I   (  G R E Y )

ALBUMI I PIKTORIT – CIKËL ME PEIZAZHE NGA NAZMI HOXHA, POET DHE FILOZOF I NATYRËS

Voal – Në rubrikën ‘Albumi i piktorit’ po sjellim për lexuesit tanë një cikël me peizazhe të piktorit të shquar Nazmi Hoxha.

 

Poet dhe filozof i natyrës, Nazmi Hoxha ka hapur me dhjetëra ekspozita në Evropë dhe në Amerikë. Piktor që punon me kujtesë, Nazmiu merret kryesisht me peizazhin dhe pothuaj tërësisht tematikën dhe frymëzimet i merr nga vendlindja e tij, Tropoja.

Ndonëse jeton dhe krijon në Qytetin e Nju Jorkut prej gati 20 vitesh, piktori vazhdon të punojë me dritën e vendlindjes në krijimet e tij.

Nëpërmjet këtij cikli, lexuesi ynë ka mundësinë të shijojë natyrën, të parë nëpërmjet një këndvështrimi tejet origjinal, të spikatur që në fillimet e piktorit dhe të thelluar gjatë përvojës së tij gjithnjë e më të sukseshme, çka e bën atë të papërsëritshëm dhe të veçantë.
1965, VIZATIMI NË POLICI – Kur Qamil Grezda akuzohej për punë të fshehta kundër partisë


 

Fatmira NIKOLLI

Në polici, 1965. Laps në letër.
Ky shënim në anë të një prej vizatimeve të Qamil Grezdës në ekspozitën e çelur të enjten në Galerinë Kombëtare hedh dritë më shumë mbi jetën e piktorit.


Pyes kuratorin e ekspozitës, Oltsen Gripshi, se cila është ngjarja pas vizatimit? “Ky imazh ka të bëjë me një histori personale midis Qamil dhe Ermir Grezdës dhe policisë së kohës”.
Sipas tij, ndërkohë që Qamili ikte dhe kthehej nga studio e tij, kishte gjithmonë me vete me piktura ndër duar. Policia, do ta akuzonte si “matrapaz që merrej me punë të fshehta kundër partisë”. Sipas kuratorit të ekspozitës “Qamil Grezda, grabitqari i bukurisë së natyrës… 1917-1992”, në këto vizatime përjetësohen çaste nga një prej shumë atyre thirrjeve në polici për të dëshmuar.
“Ka qenë një përndjekje e vazhdueshme e piktorit aq sa dita-ditës e ndikuan drejt gjinisë së peizazhit për mos portretizuar diktatorin (një kërkesë e vazhdueshme e autoriteteve të kohës) dhe kjo u kthye në një ndëshkim për të. Por, njëkohësisht e bëri të pavdekshëm artistin pikërisht falë vetë kultivimit të kësaj gjinie (peizazhit)”, thotë kuratori për “Gazetën Shqiptare”.


100 vjetori
Ekspozita vjen në kuadër të 100- vjetorit të lindjes së artistit Qamil Grezda dhe përmbyll aktivitetet dedikuar këtij përvjetori. E kuruar nga Oltsen Gripshi, ekspozita bazohet në një koncept retrospektiv mbi krijimtarinë e Qamil Grezdës. Janë ekspozuar 55 vepra, nga të cilat pjesa më e madhe i takojnë koleksionit të familjes dhe prezantohen për herë të parë për publikun.
Krahas artit të Grezdës, në sallë shfaqen edhe objekte origjinale të vetë artistit si: xhaketa, apo kapelat, të cilat mbante kur pikturonte në natyrë, kavaleti, dy tavalocat, valixhja me penelat e bojërat, fotografi të piktorit gjatë periudhës së studimeve, diploma e Akademisë së Arteve të Bukura në Romë, letërkëmbimet mes tij dhe artistit të madh Ibrahim Kodra, video e vizitës së Ibrahim Kodrës në shtëpinë e Qamil Grezdës pas vdekjes së këtij të fundit, blloku i vizatimeve dhe skicave, qosteku në ar, të cilin e mbante me vete kudo ku shkonte, ditari vetjak dhe maska në allçi e piktorit fill pas vdekjes së tij.
Në konferencën për shtyp drejtori GKA, Artan Shabani e cilësoi artin e Qamil Grezdës si një vlerë kombëtare dhe falënderoi familjen Grezda për kontributin e saj. “Ekspozita dedikuar 100- vjetorit të lindjes së piktorit Qamil Grezda është e rëndësishme për Galerinë Kombëtare të Arteve dhe meriton vëmendjen e publikut. Janë prezantuar 55 vepra, nga të cilat 12 janë pjesë e fondit të GKA dhe pjesa tjetër nga koleksioni i familjes. Në këtë kontekst dua ta falënderoj Ermirin, të birin e Qamil Grezdës dhe familjen e tij për ruajtjen me fanatizëm të veprave të artistit.
Ekspozita dëshmon një pikturë tek e cila ndihet forca dhe thellësia e akademisë italiane. Është një trashëgimi familjare, por mbi të gjitha kulturore e kombëtare”, tha Shabani.


Oltsen Gripshi, kuratori i ekspozitës shpjegoi për mediat konceptin artistik, duke shtuar ndër të tjera: “Koncepti kuratorial i kësaj ekspozite është ndërtuar duke prekur hap pas hapi krijimtarinë e artistit, që nga vizatimet e para në teknikën e sepies dhe karbonit. Më pas duke soditur brenda kësaj hapësire prekim hap pas hapi momente të ndryshme të këtij artisti sikurse janë pikturat. Për t’u theksuar është se artisti Grezda përpos artit dhe vlerave artistike, ka qenë një piktor deri diku i përndjekur. Dikur kjo ishte një fatkeqësi, por që u kthye në një vlerë për artin tonë pamor, pasi u krijua (pas Vangjush Mios), një traditë e peizazhit, prandaj Qamil Grezda e mbyll dhe e kodifikon personazhin e tij, me gjininë e peizazhit në pikturën shqiptare duke ndërthurur shkolla të ndryshme.
Ndër ekspozitat personale të piktorit Qamil Grezda, kjo ekspozitë vjen ndryshe, pasi është plotësuar edhe me elementët jetësor të këtij piktori”.
Në konferencën për shtyp edhe i biri i artistit, Ermir Grezda ndau disa detaje nga formimi artistik i piktorit Qamil Grezda: “Nostalgjia e tim ati ishte Roma, por mbi të gjitha Firence. Në pikturën e tij ndihet ndryshimi midis akademizmit të Romës, dhe atij të Firences. Për të Firence ka qenë gjithmonë më liberale, më impresioniste, më e hapur. Aty ai ndiente një penelatë tjetër, një tjetër atmosferë të artit”, u shpreh Grezda. Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 10 shtator 2017.

Xhixha e Milot, dy artista skulptorë, dy shokë që në fëmijëri, të cilët me shumë vullnet e këmbëngulje kanë besuar në ëndrrat e tyre – Nga Artur Spanjolli, Firenze

Jane dy skulptore,  Shqipetare ,dy artista, njeri vjen nga Durresi, tjetri nga Miloti. Quhen Helidon Xhixha dhe Alfred Mirashi. Dy emra qe njihen tashme, qe prej me shume se dhjete vjetesh per aktivitetin e tyre te dendur dhe te veçante artistik bashkohor. Kane pasur ne zemer nje enderr te vjeter, nje enderr qe lindi dhe u rrit ne liceun artistik: Mujo Ulqinaku , ne Durres, gjate viteve te monismit, 1984 -1988, nje enderr e vaditur me ujin e pasjonit mbi artin, nje enderr e gjalleruar nga mesuesit e shkolles se artit qe i flisnin pa nderprerje per artistat e medhenj si Mikelanxhelo , Leonardo , Rembrant e Rodeni, dhe qe me ne fund, pas nje rruge te gjate jete,me plot sakrifica ,  pas nje pregatitje  artistike  qe zgjati muaj e vite, dhjetvjeçare u realizua, jasht shtetit, ne: Itali, Kine, Dubai, Svicerr, Angli, Miami, ecc. 
Shume rruge ,te gjate kane bere keto dy artiste shqipetare. Kane bere te pamunduren. Zakonisht gjenerata e pare e migranteve, eshte e detyruar te uli koken dhe te punoje duke u futur, me  shume veshtiresi ne shoqerine qe i fton apo qe kane zgjedhur. Kurse keta dy artiste “te vendosur”, jo vetem nuk e pranuan fatin e gjenerates se pare te artisteve migrant qe zakonisht braktisin enderrat e artit, perkundrazi e perqafuan ate pa pyetur per asgje tjeter. Keta dy shoke liceu, u rigjenden akoma bashke ne Brera, pas disa vitesh neper aventurat e jetes italiane, aty studiuan akoma artin e skultures, dhe ne forma individuale, vazhduan per vite te ekspozonin skulptura, piktura, etj – internazionale – neper shume vende te botes. Per tu admiruar forza e tyre. prometentet e Artit Bashkohor ,  Si veprat e  Xhixhes,  ashtu dhe e Milot, me skulpturat e tij gjigande si interpretime simbolike. 
Shoket, secili me rrugen e vet te artit, u gjenden akoma bashke ne ekspoziten ne Torino ne vitin 2016 me titull: “Azione e pensiero”, tashme si artiste dhe skulptore te afirmuar. Skulpturat e tyre gjenden tashme neper muzeumet, sheshet, bulevardet me te nderuara te botes.  Xhixha  ne Bienalen e Venezias, me punen e tij “Aisberg”, nje mase e madhe inoksii qe shndriste e beri te lunndroje neper “Canal Grande” duke hapur dhe inauguruar Bienalen vete.
Kurse kete vit, Xhixha, – nje nder i madh per tere kombin shqiptar artdashes, Xhixha, ka hapur nje ekspozite personale ne:Uffizi di Firenze ,  Giardino di Boboli, e Piazza San Firenze, a Firenze, me titullin: “In ordine sparso” ku nje artist mund te arrije vetem nese eshte i afirmuar gjithkun tashme. Per dy arsye. E para vlerat e medha ekspresive, artistike dhe domethenese te veprave te tij, e dyta sepse ka fatin ti shesi kudo neper sheshet e botes. Xhixha perdor çelikun, inoksin, dhe i shkelqen aq shume format e skupltures sa xhdo gje perrreth reflekton me mire se nje pasqyre. Ai thote: Une nuk gdhend materialin. Materiali im gdhend driten. Dhe eshte e vertete. Kush sheh skulpturat e Xhixhes, mahnitesh, nga forza e diellit qe reflektohet aty. Vezullojne si nje enderr plot drite. 
Ndersa me shume guxim, origjinal dhe i thelle eshte dhe Milot ,me simbologjite e tij. Milot qe me 28 Korrik, inauguroi nje personale ne komunen e Pietrasantes, Itali, me titull: “Know”. Ketu Milot, duke perdorur te njejten shifer stilistike, çelsa te perthyer, realizon nje skulpture me shum vlere simbolike. Celsat e shtremberuar, per Milot, jane simboli i hapjes se shoqerise ku jotejme , mundesia e komunikimit, mes njerezve, te kulturave, gjeografive dhe niveleve shoqerore te ndryshme. – ne jete duhet pasur kurajo, ne menyre qe  keto “çelsa ”  duhet te shihen si objekt mos perdorje ,sepse cdo gje duhet te jete e hapur per te gjithe .- shprehet ai. Pas skulptures se çelsit  “Open Red ” te perthyer super gjigand -7 metra- te ekspozuar ne nje shesh te Lizzanello ,Lecce ne jug te Italise, ketu , Milot vjen me dy pune te reja. instalacioni”Primatus Petri,” ku nje çels i bardhe i punuar ne resina , eshte ulur mbi poltronen e papes. Ka dhe nje pune tjeter nga titulli “Incastro”. Me punen e pare Milot ka dashur te shprehe pushtetin shpirteror, te pafunde te Kishes, dhe çelesi, dihet, eshte simboli qe Krishti i la Pietrit para se ta kryqezonin. Me kete pune te re, çelesat e Milot, marrin nje force te re domethenese, me te thelle dhe me te goditur. Gje qe tregon se skulptori ka arritur nje pjekuri te re artistike. Ekspozita mund te vizitohet falas ne pallatin e Bashkise se Pietrasanta, Itali. Kurse ekspozita e Xhixhes, mund te shihet deri me 29 Tetor, ne Museun Uffizi , Giardino di Boboli, ne Firenze.


Duke i uruar suksese te metejshme ketyre dy enderrimtareve artisteve  shqiptare, qe me ne fund enderren e bene realitet ne boten e madhe, te Artit bashkekohore ftoj te gjithe te shikojne me kujdek keto dy ekspozita artistike te nivelit shume te larte artistik, 
– Xhixha , perballe museut Pitti ne firenze 2017( foto e pare )
-Milot , Primatus Petri , Pietrasanta 2017   (foto e dyte)
Xhixha , ne Giardino di Boboli , Firernze 2017,( Foto e trete)
Milot , Open Red , ne Lizzanello Lecce, 2017  (foto e Katert)

Alfred Mirashi MILOT e Helidon Xhixha , Firenze 2017

7 PUNIME PËR “VOAL” NGA HELIDONH.

 

P E R G A T I T I  D H E  P O S T O I    K R I S  A     R  U  L  I    (  G R E Y  )

 

H  E  L  I  D  O  N    H.:     A  U  T  O  P  O  R  T  R  E  T:  NGA  A  R  K  I  V  I

               

 

 

 

 

 

  HELIDON H. DELJA E ZEZË NGA ARKIVI

 

 

 

HELIDON H: K  O  N  T  R  A  P  U  N  T    N  G  J  Y  R  A  SH,  VAJ  2  0  1 7

 

 

 

 

 

 HELIDON H. “SHKËMBINJTË”- PEIZAZH NGA ARKIVI         

 

   HELIDON H. FRAGMENT I TABLOSË DELJA E ZEZË         

 

 

 

     HELIDON H. : RRUGA ME PLEPA

          HELIDON H :  MULATJA, PORTRET, VAJ, NGA ARKIVI

P E R G A T I T I  D H E  P O ST O I    K R I S A   R U L I   (  G R E Y )

3 PUNIME PËR “VOAL” NGA HELIDON H.

P E R G A T I T I  D H E  P O S T O I    K R I S  A     R  U  L  I    (  G R E Y  )

 

                 HELIDON H. ҪIFTI   NGA CIKLI I  GJATË VAKANCAVE GUSHT  2017

 

HELIDON H. TABLO ABSTRAKTE PAMORE

HELIDON H. PEIZAZH NGA CIKLI I GJATË    

         VAKANCAVE GUSHT  2017

 

 

 

P E R G A T I T I  D H E  P O ST O I    K R I S A   R U L I   (  G R E Y )

Atentati i presidentit Lincoln në telajo

Një pikturë e sapo restauruar tregon momentet pas atentatit të presidentit Abraham Lincoln në vitin 1865. Piktura u prezantua para pak kohësh në Teatrin Ford në kryeqytetin amerikan, ku edhe u vra presidenti i 16 amerikan. Mesa dihet, kjo është piktura e vetme nga një dëshmitar që tregon dramacitetin e asaj nate të tmerrshme. Materiali në vazhdim sjell detaje mbi pikturën dhe sa u punë u desh për ta restauruar atë.

Presidenti Abraham Lincoln u qëllua ndërsa bashkë me gruan po shikonin një shfaqje në Teatrin Ford.

Ndërsa atentatori, John Wilkes Booth, u largua, presidenti i plagosur u dërgua përtej rrugës në bujtinën Petersen, ku ndërroi jetë mengjesin që pasoi.

Tani, një pikturë në pronësi të Shërbimit të Parqeve Kombëtare Amerikane, tregon kaosin e asaj mbrëmjeje. Laura Anderson me Agjencinë e Parqeve Kombëtare tregon për Zërin e Amerikës mbi autorësinë e pikturës:

“Pranë bujtinës Peterson qëlloi të ishte një artist që po skiconte një paradë që do zhvillohej atë natë për të festuar fundin e Luftës Civile. Ai e kuptoi menjëherë se ishte dëshmitar i një skene të rëndësishme ndërsa pa presidentin tek e kalonin në rrugë dhe kështu skicoi në telajo detajet.”

Piktura “Lincoln Borne by Loving Hands,” u krijua nga artisti gjerman Carl Bersch.

Pas disa riparimeve të mëparshme, piktura kishte nevojë për një restaurim serioz. Kështu, Sherbimet e Parqeve i kërkuan kuratorit David Olin ta restauronte atë.

“Në 30 e ca vite punë restaurimesh, kurrë nuk kam parë një pasqyrim të ngjarjes që ndodhin jashtë Teatrit Ford ku tregohen pasojat pas atentatit ndaj presidentit Lincoln. Për mua, kjo është një pikturë shumë e veçantë.”

Ekipit të zotit Olin ju deshën gjashtë muaj punë:

“Faza e parë është pastrimi, heqja e shtresave të mëparshme. Pastaj vjen riparimi strukturor për çdo milimetër duke pikturuar zonat e prishura me ngjyra dhe pigmente që i qëndrojnë kohës dhe mund të zëvendësohen. Objektivi pas pastrimit dhe stabilizimit të pikturës është ripërtëritja e objektivit të artistit.”

Tamara Luzeckyj po ashtu punoi në restaurim:

“E kemi risjellë pikturën në atë që ka qënë origjinale para qindra vitesh që njerëzit ta shijojnë atë në pamje origjinale dhe jo të mbuluar nga shtresat e tjera të pikturuara prej kohësh.”

“Shpresoj që kur vizitorët të shikojnë pikturën në mendje t’u vijë ajo që ndodhi këtu në Teatrin Ford atë natë”, thotë Laura Anderson me Sherbimet e Paqeve.

Ishte një rast tejet i veçantë. Ishte hera e parë që një president vritej.

Ishte një kalim paqësor pushteti dhe një ngjarje e trishtuar që u ndje në mënyrë të qartë nga artisti dhe piktura ende flet.

Piktura është e vendosur në muzeumin e Teatrit Ford, pranë vendit u vra presidenti Abraham Lincoln.

Një kujtim prekës i një prej momenteve më të errëta në historinë amerikane.

3 A k u a r e l e P Ë R “ V O A L ” NGA H E L I D O N H.

P E R G A T I T I  D H E  P O S T O I    K R I S  A     R  U  L  I    (  G R E Y  )

HELIDON H. Ҫifti i Balosheve- nga cikli i akuareleve gjatë vakancave gusht  2017

 

HELIDON H. Akuarel abstrakt- nga cikli i punuar gjatë vakancave,2017

 

HELIDON H. – Akuarel nga cikli i akuarelevr nga Pogradeci, gusht  2017

 

 

 

 

P E R G A T I T I  D H E  P O ST O I    K R I S A   R U L I   (  G R E Y )

3 A k u a r e l e P Ë R “ V O A L ” NGA H E L I D O N H.

 

 

P E R G A T I T I  D H E  P O S T O I    K R I S  A     R  U  L  I    (  G R E Y  )

 

HELIDON H. – Akuarel nga cikli i akuaelev gjatë pushimeve në Dhermi- korrik 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HELIDON H. – Akuarel nga cikli i akuareleve gjatë pushimeve në Dhermi- korrik 2017

 

 

 

HELIDON H. – Akuarel nga cikli i akuaelev gjatë pushimeve në Dhermi- korrik 2017

 

P E R G A T I T I  D H E  P O ST O I    K R I S A   R U L I   (  G R E Y )

3 AKUARELE NGA CIKLI I PEIZAZHEVE TË PUNUARA GJATË PUSHIMEVE VERORE NGA HELIDON H.

P E R G A T I T I DHE POSTOI KR IS A R U L I ( GREY )

H E L I D O N H- P E I Z A Z H, N G A C I K L I I A K U A R E L E V E G J A T Ë P U S H I M E V E N Ë D H R A M I, K O R R I K 2 0 1 7

H E L I D O N H. « B U K U R I M E R R Ë N Ë TOKË » – N G A C I K L I I A K U A R E L E V E G J A T Ë P U S H I M E V E N Ë DH RA M I, K O RRIK 2017

HELIDON H- PEIZAZH, NGA CIKLI I AKUARE LEVE GJATË PUSHIMEVE NË DHRAMI, KORRIK 2017

 

 

 

P E R G A T I T I DHE POSTOI KR IS A R U L I ( G R E Y

N j ë a k u a r e l P Ë R VOAL NGA H E L I D O N H.

 

P E R G A T I T I DHE POSTOI KR IS A R U L I ( G R E Y)

H E L I D O N H. « B U K U R I M E R R Ë N J Ë N Ë T O KË “ N G A C I K L I I A K U A R E L E V E G J A T Ë P U S H I M E V E N Ë D H RA M I,, K O RRI K 2 0 1 7

 

P E R G A T I T I DHE POSTOI KR IS A R U L I ( G R E Y