VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

8 782 infeksione në Zvicër dhe 195 viktima që nga e premtja

By | November 30, 2020

Komentet

Bora ka mbërthyer Zvicrën (fotot)

Tridhjetë centimetra borë e re në Zyrih

Probleme të trafikut rrugor dhe hekurudhor, raportohen aksidente të shumta – Transporti publik i bllokuar në Zyrih – Rrezik i fortë nga ortekët

 

VOAL – Reshjet e mëdha të borës përtej Alpeve të ditëve të fundit, të cilat duhet të vazhdojnë, sipas MeteoSwiss, deri sot pasdite, të premten, kanë shkaktuar shqetësime të shumta, veçanërisht afër harkut Alpin. Përveç kësaj, një tjetër 20-40 cm borë e re pritet në lartësi. Bora bëri kërdinë në trafikun rrugor dhe hekurudhor dhe shkaktoi aksidente të shumta.

Pakënaqësi të ndryshme dhe mbyllje të përkohshme raportohen në aeroportet Zyrih-Kloten dhe Basel-Mulhouse. Dhjetra rrugë janë të mbyllura, për shembull në Graubynden, ku disa lokalitete janë të izoluara, Lukmanier Pass është e mbyllur, si dhe rruga për në Laax, Reichenau dhe Chur. Në kryeqytetin graubyndas 40 centimetra borë e re janë grumbulluar në 24 orët e fundit.

Pak krahasuar me gati 80 në Trun (në Surselva) dhe në zonën e Davos. Mbyllën gjithashtu disa rrugë në kantonin Uri ku manteli i bardhë, në Andermatt tejkalon 40 cm borë të re. Situata shkakton gjithashtu probleme të konsiderueshme për lëvizjen e trenave të hekurudhës Rhaetian.

Siklet për shkak të borës në Zyrih dhe në të gjithë Zvicrën gjermanofolëse

Situatë kritike edhe në rajone të tjera të Zvicrës gjermane-folëse: rrugët dytësore të mbuluara me borë, shpesh mbylljet e pjesëve të autostradës (kryesisht për shkak të bllokuar të automjeteve të rënda). Gjatë gjithë grumbullimit të Zyrihut, transporti publik lokal është i rrëmujshëm, duke u zgjuar nën 30 centimetra borë të freskët. Të gjithë tramvajet dhe autobusët mbetën të palëvizshëm (për shkak të rënies së pemëve në linjat e energjisë, shiritat ende të mbuluar me dëborë, depozitat e bllokuara nga bora) deri në pasdite, kur shërbimi u rifillua vetëm në disa linja. Pakënaqësitë gjithashtu ndikuan në lidhjet hekurudhore. Disa pjesë të linjës periferike S-Bahn u bllokuan. Nga ana e tyre, SBB raportoi shqetësime serioze të trafikut midis Winterthur (ZH) dhe St. Gallen.

Policia e kantonit vetëm në orët e fundit ka regjistruar rreth tetëdhjetë aksidente. Vështirësi të konsiderueshme për të lëvizur janë regjistruar gjithashtu deri në fushat në rajonin Appenzell (60 centimetra dëborë të freskët), St. Gallen (45), Glarus (35), Aarau (25).

 

Në shumicën e Alpeve rreziku i ortekut është në nivelin 4 (“i fortë”) i një shkalle që numëron 5. Kjo tregohet nga Instituti për studimin e borës dhe ortekëve të Davosit (SLF), i cili gjithashtu pritet ortekë të mëdhenj spontanë. Situata më kritike është vërejtur në një hark që shkon nga Brig (VS) në Davos (GR). “Shumë ortekë të mëdhenj natyrorë priten, dhe gjithashtu disa shumë të mëdha”, thotë SLF. Ky i fundit mund të përparojë në dyshemenë e luginës. Rrugët e ekspozuara të komunikimit do të jenë në rrezik. Ortekë natyrorë priten gjithashtu në pjesën tjetër të Alpeve, me përjashtim të Ticino dhe Engadine e Epërme.

Situata mbi rrezikun e ortekëve

Në veri të Ticino, në Engadine e Epërme, në Para-Alpet dhe në Jura, niveli i rrezikut është niveli 3 (“i konsiderueshëm”). Instituti Davos kujton se edhe “një entuziast i vetëm i sporteve dimërore mund të shkaktojë orteqe, të cilat mund të arrijnë dimensione të mëdha të rrezikshme”. Prandaj SLF kujton “se ekskursionet në ski dhe këpucë dëbore janë të mundshme por kërkojnë përvojë në vlerësimin e rrezikut të ortekëve dhe kujdes maksimal”.

Të dhënat historike

Reshjet e borës në ditët e fundit në disa rajone të Zvicrës lindore janë aq të bollshme sa janë regjistruar rekorde të reja. Sipas shërbimit meteorologjik të radios dhe televizionit gjerman Zviceran në Elm, për shembull, në dy ditët e fundit, 96 centimetra dëborë kanë rënë, një më shumë se shifra e matur më 29 janar 1982 dhe pak më shumë se rekordi i vitit 1961. rsi-eb

Janë 2 396 raste të reja në Zvicër, 66 viktima

VOAL – Me një vonesë për shkak të një problemi teknik, Zyra Federale e Shëndetit Publik ka lëshuar të dhëna të azhurnuara në lidhje me infeksionet dhe vdekjet nga COVID-19 në Zvicër: rastet e reja të regjistruara në 24 orët e fundit janë 2’396, vdekjet 66 dhe shtrimet në spital 139.

Në nivelin vendi, aktualisht janë mbi 23,974 njerëz të detyruar të izolohen sepse janë pozitivë për koronavirusin, 33,100 në karantinë që kanë pasur kontakt me të infektuarit dhe 4,762 sepse janë kthyer nga një vend në rrezik. rsi-eb

Sonte priten shumë ortekë në Zvicër

VOAL – Në shumicën e Alpeve rreziku i ortekut është në nivelin 4 (“i fortë”) ndërsa shkalla më e lartë është 5. Kjo dëshmohet nga Instituti për studimin e borës dhe ortekëve (SLF) të Davos i cili njofton se pritet të ketë orteë të mëdhenj spontanë.

Situata më kritike është vërejtur në një hark që shkon nga Brig (VS) në Davos (GR). “Gjatë natës priten shumë ortekë të mëdhenj natyrorë dhe disa shumë të mëdhenj”, thotë SLF. Ky i fundit mund të përparojë në dyshemenë e luginës. Rrugët e ekspozuara të komunikimit do të jenë në rrezik.

Ortekë natyrorë gjatë natës priten gjithashtu në pjesën tjetër të Alpeve, me përjashtim të Ticino dhe Engadine e Epërme. Në një nivel të izoluar ato mund të arrijnë dimensione “shumë të mëdha”. Rrugët e komunikimit të ekspozuara do të jenë pjesërisht në rrezik, lexohet në buletin.

Në veri të Ticino, në Engadine e Epërme, në Prealps dhe në Jura, niveli i rrezikut është dukshëm i lartë (3). Një entuziast i vetëm i sporteve dimërore mund të shkaktojë ortekë, të cilët mund të arrijnë madhësi “të mëdha të rrezikshme”. Për ekspertët e Davos, turne në ski dhe këpucë dëbore janë të mundshme, por kërkojnë përvojë në vlerësimin dhe kujdesin e rreziqeve. ats-eb

 

Në Zvicër janë bërë 66 000 vaksinime

VOAL – Edhe pse shkalla e riprodhimit të koronavirusit ka rënë pak në 1 (1.02 sipas të dhënave nga e marta e kaluar), ne duhet të qëndrojmë vigjilent për shkak të variantit shumë më ngjitës britanik të virusit. Masat më të rrepta mbrojtëse, të tilla si ato të njoftuara dje nga Këshilli Federal, bëjnë të mundur kufizimin e pasojave negative mbi shëndetin dhe ekonominë. Sipas vlerësimeve fillestare, 66,000 njerëz janë vaksinuar deri tani në Zvicër.

Ky është mendimi i ekspertëve të Konfederatës të mbledhur sot për takimin e zakonshëm me mediat për të bërë një vlerësim të krizës pandemike. Siç u përmend, deri tani 66,000 njerëz janë vaksinuar në Zvicër. Nga e marta tjetër, shifrat do të jenë në dispozicion për vendin në tërësi dhe për kantonet individuale, tha Nora Kronig i Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH).

Sipas Patrick Mathys të FOPH, ka shenja të një ngadalësimi të pandemisë, por situata mbetet ende shqetësuese dhe presioni mbi sistemin shëndetësor është ende i lartë.

Ajo që është shqetësuese, siç parashikohet dje nga Qeveria, është varianti i ri anglez i Covid-19: deri më tani 120 variante të virusit janë gjetur falë analizave laboratorike, shumica e të cilave vijnë nga Britania e Madhe (për 34 raste nuk është ende e qartë se si ‘origjina). Mathys pret një rritje në variantin britanik midis infeksioneve të reja.

Për presidentin e Task Forcës Covid-19 të Këshillit Federal, Martin Ackermann, rreziku i variantit britanik qëndron në shpejtësinë e transmetimit, me dyfishimin e rasteve çdo javë, siç tregon përvoja angleze dhe çfarë po ndodh për shembull në Danimarkë. Masat kufizuese të miratuara dje nga Këshilli Federal duhet të bëjnë të mundur ndalimin e fenomenit: të dhënat tregojnë se kantonet që miratuan masat më të ashpra pranverën e kaluar janë ato që regjistruan rënien më të shpejtë të infeksioneve.

Sipas mendimit të Monika Bütler, e cila brenda Task Forcës merret me pasojat ekonomike të pandemisë, masat kufizuese, megjithëse të dhimbshme, ende kanë një ndikim më pak serioz në ekonomi dhe shoqëri sesa një qëndrim më i dobët.

Bütler argumenton se gjatë bërjes së një analize kosto-përfitimi, duhet të merren parasysh pasojat mbi sistemin shëndetësor dhe kostot që gjenerojnë jo vetëm për trajtimin dhe rehabilitimin, por edhe në rast vdekjeje. Ndërsa kompanitë që mbyllen kontribuojnë në uljen e infeksioneve të reja, është e drejtë që ata të marrin mbështetje nga autoritetet për të shmangur falimentimin dhe kështu të jenë të gatshëm për rimëkëmbje. Duke pasur parasysh gjendjen e saj globale financiare, Zvicra mund ta përballojë këtë përpjekje.

ats-eb

Zvicër: 2 474 infeksione dhe 53 viktima

VOAL – Shifrat zvicerane të pandemisë po përmirësohen: sipas të dhënave të siguruara nga FOPH, 2 474 infeksione të reja dhe 53 viktima janë regjistruar në Zvicër dhe Lihtenshtajn. Kishte 106 shtrime në spital. Nga 22 704 shtretër në dispozicion, 10% (2 233) janë të zënë nga pacientë me Covid-19. Njësitë e kujdesit intensiv (gjithsej 1,045 shtretër) janë 36% të zëna nga pacientë kovidë (374 persona), jo-kovidet janë 39% (409) dhe shtretërit falas janë 25% (262).

Në shkallë vendi, aktualisht ka mbi 66,000 njerëz të detyruar të qëndrojnë në shtëpi pa kontakte me pjesën e jashtme për shkak të pandemisë: 25,552 janë në izolim sepse janë pozitivë për koronavirusin, 35,199 në karantinë që kanë pasur kontakt me të infektuarit dhe 6’395 pasi jeni kthyer nga një vend në rrezik. rsi-eb

Këshilli Federal Zviceran miraton masa të reja kundër përhapjes së koronavirusit

VOAL – Këshilli Federal njoftoi sot në një konferencë shtypi në Bernë një masë të re për të kundërshtuar përhapjen e koronavirusit: mbyllja e restoranteve, ofertave kulturore dhe objekteve sportive do të zgjatet deri në fund të shkurtit, ndërsa nga e hëna gjithashtu do të mbyllen dyqanet që nuk shesin nevojat themelore dhe puna nga shtëpia do të bëhet e detyrueshme.

Kompanitë do të duhet të organizojnë punën në shtëpi, për sa kohë që lloji i biznesit është i përshtatshëm. Nëse nuk është e mundur të organizohet në shtëpi, në vendin e punës do të jetë e detyrueshme të përdorni maskën në dhomat ku ka dy ose më shumë persona.

Veçanërisht punëtorët në rrezik  do të kenë të drejtë të punojnë në shtëpi ose me mbrojtje ekuivalente në vendin e punës. Nëse, në disa profesione të caktuara, dispozitat mbrojtëse nuk mund të garantohen, punonjësit në rrezik do të duhet të lirohen nga detyrimet e tyre ndërsa marrin ende paga të plota.

Ndërsa për ngjarjet private, kufiri do të ulet në pesë persona, përfshirë fëmijët. Ky kufi është i vlefshëm edhe në vendet publike. rsi-eb

Në Zvicër 58 viktima dhe 3 001 infeksione

VOAL – Të dhënat e lëshuara sot, të mërkurë, nga Zyra Federale e Shëndetit Publik, regjistrojnë një tjetër 58 vdekje për shkak të pandemisë së koronavirusit, e cila do të sjellë vdekjet totale në Zvicër dhe Principatën e Lihtenshtajnit në 7,851. Sa i përket infeksioneve, 3,001 infeksione të tjera janë raportuar në 24 orët e fundit për një total prej 490,358 rastesh që nga fillimi i pandemisë. Në nivelin e shtrimit në spital, raportohen 147 shtrime të tjera në spital. Deri tani, 25.052 njerëz janë vendosur në izolim dhe 34.723 karantinë përveç 5.804 rasteve të karantinës për njerëzit që janë kthyer në Zvicër nga vendet me rrezik të lartë. rsi-eb

Në Zvicër edhe 2 851 raste dhe 98 viktima

VOAL – Edhe 2 851 raste dhe 98 viktima të koronavirusit janë regjistruar në Zvicër në 24 orët e fundit dhe 98 vdekje në lidhje me Covid-19; 147 persona të tjerë u shtruan në spital në të gjithë vendin. Infeksionet dhe vdekjet janë rritur përkatësisht në 487,357 dhe 7,793 që nga fillimi i urgjencës. Shkalla e riprodhimit, në të gjithë vendin, ka rënë në 1 (data 01.01.2021)

Një dorëzim i parë i 200,000 dozave të vaksinës Moderna’s Covid-19 për Zvicrën do të bëhet deri nesër. Këshilltari federal i ngarkuar me shëndetin Alain Berset njoftoi sot në Twitter. Ashtu si me serumin Pfizer-BioNTech, shpërndarja do të merret nga Farmacia e Ushtrisë, e cila do ta shpërndajë atë në kantone, njoftoi sot Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH). Gjithashtu duke marrë parasysh vaksinën Pfizer-BioNTech, të miratuar nga Instituti Zviceran për Produkte Terapeutike (Swissmedic) në 19 Dhjetor, një total prej rreth gjysmë milioni doza do të jenë në dispozicion në Zvicër në Janar, sipas FOPH. Dorëzimet e mëtejshme do të pasojnë në intervale të rregullta.

Disponueshmëria e vaksinave në Zvicër do të rritet në muajt e ardhshëm. “Deri në verë duhet të jetë e mundur të vaksinohen të gjithë ata që dëshirojnë”. rsi-eb

Autoritetet italiane: Janë të paktën 20 celula mafioze aktive në Zvicër

VOAL – Maksiprocesi i lidhur me ‘Ndranghetan që do të fillojë nesër në Kalabri sjell vëmendjen për praninë e mafies në Zvicër e cila “përbën një platformë ideale logjistike për anëtarët e saj”, thotë Zyra Federale e Policisë.

“Kini kujdes, pas parave të mafies, edhe ata do të vijnë”. Paralajmërimi i Giovanni Falcone, prokurori i vrarë nga Cosa Nostra në Capaci (Siçili) më 1992, ka dalë i vërtetë: sipas vlerësimeve nga autoritetet italiane antimafia, ka të paktën njëzet celula mafioze aktive në Konfederatë, të cilave i përkasin rreth 400 persona. Shifra, e konfirmuar nga Zyra Federale e Policisë në korrik, mund të jetë më e ulët se shifrat reale.

Mafia, përveç përfshirjes në trafikimin e drogës dhe armëve, “përdor qendrën financiare zvicerane për të pastruar para dhe për të riinvestuar të ardhurat e krimeve të kryera kryesisht në Itali, në sektorin e pasurive të patundshme, në hotelieri ose veprimtari të tjera të vogla”, shpjegon Zyra Federale e Policisë.

Për studiuesen Madeleine Rossi, autore e një raporti mbi mafian në Zvicër, autoritetet zvicerane bëjnë shumë pak për të informuar popullatën dhe hetuesit kanë pak përvojë në luftimin e fenomenit, aq sa në dhjetë vitet e fundit janë arrestuar pak anëtarë të mafias (disa dhjetra ). rsi-eb

Zvicër: 6 523 raste të tjera dhe 112 viktima që nga e premtja

VOAL –  Në Zvicër, 6 523 raste të tjera dhe 112 vdekje nga koronavirusi janë regjistruar që nga e premtja. Shifrat u botuan nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH). Gjatë 72 orëve të fundit, 249 njerëz janë shtruar në spital.

Gjatë 72 orëve të fundit, rezultatet e 55 026 testeve janë transmetuar, tregon FOPH. Shkalla e pozitivitetit është 11.85%. Gjatë harkut prej dy javësh, numri i përgjithshëm i infeksioneve është 45,004. Rastet për 100,000 banorë në 14 ditët e fundit janë 520.59.

Shkalla e riprodhimit, e cila ka një vonesë prej rreth dhjetë ditësh në të dhënat e tjera, qëndron në 1.00. Që nga fillimi i pandemisë, 484,506 raste të Covid-19 janë konfirmuar në laborator nga gjithsej 3,877,362 teste të kryera në Zvicër dhe Lihtenshtajn. Në total ka 7695 vdekje dhe numri i personave të shtruar në spital qëndron në 20,036./rsi-eb

Covid-19 – Christian Althaus largohet nga task forca zvicerane – Kritikon ashpër politikën

VOAL – Epidemiologu bernez Christian Althaus është larguar nga task forca e Këshillit Federal Covid-19. Ai e njofton atë sot me një koment në Twitter në të cilin nuk kursen asnjë kritikë ndaj botës politike. Politika më në fund duhet të mësojë ta trajtojë shkencën në mënyrë të barabartë, shkruan ai, duke iu referuar një artikulli në gazetat e grupit CH Media që flet për pakënaqësinë në qeveri për rolin e marrë nga task forca. Është një nga arsyet që po largohem, shton Althaus. Në javët e fundit, task forca ka kërkuar vazhdimisht një goditje për të ndaluar përhapjen e koronavirusit të ri në Zvicër. Të mërkurën presidenti i saj, Martin Ackermann, përsëriti në radio ZR-Zvicër-SRF se “nevojiten masa të forta kombëtare të ngjashme me bllokimin e marsit” për të zvogëluar ndjeshëm numrin e rasteve. Në seancën e tij të fundit, Këshilli Federal vendosi në konsultim një sërë masash më të rrepta, të cilat do të vendosen të mërkurën e ardhshme.

Drejt masave shtesë 

Task forca është një organ i pavarur ekspertësh që këshillon përfaqësuesit e saj, Departamenti Federal i Punëve të Brendshme (FDHA) dhe Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH), falë njohurive të saj shkencore dhe i mbështet ata në procesin e vendimmarrjes, thuhet në të në faqen e tij. Anëtarët nuk shpërblehen nga Konfederata ose nga palë të treta. Në një intervistë me CSR, pyetja “pse Këshilli Federal nuk e dëgjon task forcën?” Këshilltari Federal Ignazio Cassis shpjegoi: “Qeveria ju dëgjon, por ajo duhet të integrojë informacionin e kësaj force shkencore, veçanërisht mjekësore-epidemiologjike, me informacione të tjera dhe të gjejë mënyrën më të mirë mesatare midis ekstremeve: shoqëria është një dhe aspektet ekonomike dhe shëndetësore janë pjesë e një medalje të vetme “. rsi-eb

E mbrëmshmja ishte natë siberiane në Zvicër

VOAL – Termometri ra ndjeshëm nën zero mbrëmë në Zvicër: në disa stacione matëse ishte nata më e ftohtë e këtij dimri, shkruan Meteonews në Twitter. Merkuri tregoi -30,7 gradë në Glattalp (SZ). Në Samedan dhe në Passo del Forno, në Graubynden, ai ra nën -25 gradë dhe në Alp Hintergräppelen, në Toggenburg (SG) deri në -27,3 gradë. Por edhe në vendet e ulëta temperaturat ishin të akullta: në Schleitheim (SH) ishte -10,3 gradë, në Thun (BE) -9,7, në Aadorf / Tänikon (TG) -9,0, në Bern / Zollikofen – 8.7, në Schwanden (GL) -8.4 dhe në Cyrih / Kloten -8.0, tregon SRF Meteo. Nivelet minimale shumë nën zero edhe në lartësi të ulëta. Të shtunën në mëngjes në Le Locle, në kantonin Neuchâtel, termometri tregoi minus 17; në La Chaux-de-Fonds minus 13.7. Vlerat mesatare nën minus 7 gradë u regjistruan në Ticino. ATS/eb


Send this to a friend